Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Χιλή: Τουλάχιστον 300 οι νεκροί από το σεισμό

xilh_seismos3Εφιαλτικές στιγμές ζούν οι κάτοικοι της Χιλής μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου (τοπική ώρα). Η χώρα σείεται ακόμη από δεκάδες ισχυρούς μετασεισμούς, και για το λόγο αυτό χιλιάδες πολίτες πέρασαν την πρώτη νύχτα έξω από τα σπίτια τους. Τουλάχιστον 300 νεκροί, πολλοί τραυματίες και αγνοούμενοι, δύο εκατομμύρια πληγέντες και τεράστιες καταστροφές, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός. Τέσσερις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νησί Χουάν Φερνάντες που χτυπήθηκε από τσουνάμι, oι φόβοι για το οποίο στην ευρύτερη περιοχή δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς τα πρώτα κύματα που έπληξαν τις ακτές της χώρας έφτασαν το 1,5 μέτρο. Εξάλλου οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αίρεται η προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού. Τα σωστικά συνεργεία στη Χιλή καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ενώ την ετοιμότητά της να προσφέρει βοήθεια εξέφρασε η διεθνής κοινότητα.

xilh_seismos4Το χτύπημα του Εγκέλαδου προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε κτίρια και υποδομές, και υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 σπίτια θα χαρακτηριστούν μη κατοικήσιμα. Μεγάλα είναι τα προβλήματα από τις διακοπές στην υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, ενώ κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

Η παραγωγή σε δύο διυλιστήρια πετρελαίου και δύο μεγάλων ορυχείων χαλκού σταμάτησαν προσωρινά, πάντως αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εξαγωγές δε θα πληγούν. Να σημειώσουμε ότι η Χιλή είναι η μεγαλύτερη χαλκοπαραγωγός χώρα στον κόσμο και μία από τις πλέον σταθερές οικονομίες της Λατινικής Αμερικής. Η κρατική εταιρία Codelco (Corporacion Nacional del Cobre de Chile) διέκοψε την λειτουργία των μεταλλείων Ελ Τενιέντε και Ανδίνα, και ο υπουργός Ορυχείων Σαντιάγο Γκονσάλες δήλωσε ότι η επανέναρξη της δραστηριότητάς τους θα γίνει σε δύο ημέρες. Πάντως, άλλα κρατικά όσο και ιδιωτικά μεταλλεία συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά.

Στο μεταξύ περισσότεροι από 200 κρατούμενοι μίας φυλακής στην πόλη Τσιλάν, στα κεντρικά της Χιλής, δραπέτευσαν όταν κατέρρευσε ένας τοίχος της φυλακής, δήλωσαν πηγές της φυλακής.

"Ένας εξωτερικός τοίχος μίας μονάδας (της φυλακής) κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας φύλακας και 269 κρατούμενοι να δραπετεύσουν. Εξήντα από αυτούς συνελήφθησαν", δήλωσε ο διευθυντής της φυλακής Αλεχάντρο Χιμένεζ, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Tercera στον ιστότοπό της.

Η έλλειψη νερού και οι διακοπές της ηλεκτροδότησης μετά τον καταστροφικό σεισμό οδήγησαν σε επεισόδια στη συνοικία Κιλίκουρα, στο βορειοδυτικό Σαντιάγο. Ο δήμαρχος της συνοικίας Χουάν Καράσκο δήλωσε ότι κάτοικοι απελπίστηκαν από την καθυστέρηση στην διανομή νερού εν μέσω του θερινού, ιδιαίτερα ζεστού καιρού και πέταξαν πέτρες σε πέντε φορτηγά που διένειμαν βοήθεια.

Ο Καράσκο πρόσθεσε ότι τα επεισόδια αυτά τον φόβισαν εν όψει της νύχτας, όταν οι 180.000 κάτοικοι της Κιλίκουρα -η οποία δεν έχει τρεχούμενο νερό- αναμένεται να υποστούν διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω της επιβολής ποσοστώσεων μετά το σεισμό.

Ο στρατηγός των Καραμπινιέρος (στρατιωτική αστυνομία) Εδουάρδο Γκόρντον δήλωσε χθες Σάββατο ότι θα ενταθούν σε όλη τη χώρα οι περιπολίες για να προστατευθεί ο πληθυσμός.

Η αστυνομία σκοπεύει να αποτρέψει λεηλασίες και κλοπές όπως εκείνες που αναφέρθηκαν μέσα σε μερικές ώρες μετά το σεισμό στην πόλη Βαλπαραΐσο, 120 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Στο μεταξύ η Κυβέρνηση της Χιλής ζήτησε από τις χώρες που της προσφέρουν βοήθεια μετά το σεισμό να μην στείλουν τίποτα προτού οι χιλιανές υπηρεσίες αρωγής εκτιμήσουν με ακρίβεια τις προτεραιότητες για να μην "εκτραπεί" βοήθεια που ίσως είναι πιο απαραίτητη στην Αϊτή. "Δεν είναι απαραίτητο οι χώρες να στείλουν βοήθεια πριν η Onemi (Εθνική Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων) εκτιμήσει τις ανάγκες", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής Μαριάνο Φερνάντες.

Το σημαντικό είναι "η βοήθεια να μην εκτραπεί, και, σε ό,τι αφορά την Χιλή, μία βοήθεια που φτάνει χωρίς να έχουν καθοριστεί (οι ανάγκες) δεν θα είναι μεγάλη βοήθεια", πρόσθεσε ο υπουργός, αναφέροντας ότι η Αϊτή μπορεί να έχει περισσότερο ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

"Είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά βοήθειας, αλλά περιμένουμε από την Onemi να εκτιμήσει τις ανάγκες", πρόσθεσε ο Φερνάντες.

Τη βαθιά θλίψη του ελληνικού λαού εξέφρασαν με τηλεγραφήματα τους στην Χιλιανή Πρόεδρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Οι περισσότεροι από τους 5.000 Έλληνες της Χιλής κατοικούν μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, ωστόσο όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για συγγενείς τους ή άλλα πρόσωπα μπορούν να τηλεφωνούν στον αριθμό 210-36 81 912, που ενεργοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών.

πηγή: ert.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου