Περίπου 2,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν αγοράσει πλαστό βιάγκρα από το Ίντερνετ, παίζοντας κορώνα-γράμματα την υγεία και την ζωή τους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ. Γιατί; Διότι η ανάλυση πλαστών βιάγκρα έδειξε πως περιείχαν τα πάντα - από... τουβλόσκονη και αμφεταμίνες έως γυαλιστικό παπουτσιών!
«Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που αρρώστησαν εξαιτίας του», λέει ο δρ Ίρα Σάρλιπ, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας και καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.
«Ο μόνος τρόπος για να ξέρει ένας άντρας τι παίρνει, είναι να μην αγοράζει βιάγκρα από το Ίντερνετ».
Τα σκευάσματα που πωλούνται ως βιάγκρα στο διαδίκτυο, μοιάζουν με τα μπλε χαπάκια που καταπολεμούν την στυτική δυσλειτουργία - όχι μόνο στην εμφάνιση, αλλά πολλές φορές και στην τιμή.
Γιατί τότε προτιμούν τόσο πολλοί άντρες να τα αγοράσουν διαδικτυακά; Διότι αποφεύγουν το αίσθημα της ντροπής που τους προκαλεί το να πάνε στο φαρμακείο και να τα ζητήσουν, απαντούν οι ειδικοί.
«Το κίνητρο της ανωνυμίας που απλόχερα προσφέρει η αγορά φαρμάκων μέσω Ίντερνετ είναι πολύ ισχυρό», εξηγεί ο δρ Σάρλιπ.
«Για πολλούς άντρες είναι ντροπιαστικό να πάνε με τη συνταγή στο χέρι στον φαρμακοποιό της γειτονιάς τους - είναι ο λόγος για τον οποίο πάρα πολλοί δεν τολμάνε ούτε στον γιατρό τους να μιλήσουν για το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζουν».
Επειδή, όμως, το διαδικτυακό βιάγκρα είναι πλαστό και ως εκ τούτου παράνομο, δεν υπόκειται σε ελέγχους ασφαλείας, κανείς δεν ξέρει τι περιέχει, ενώ κι αν ακόμα περιέχει σιλδεναφίλη (είναι η δραστική ουσία του αληθινού βιάγκρα) ουδείς γνωρίζει σε τι ακριβώς δόση.
Από… τουβλόσκονη έως γυαλιστικά παπουτσιών
«Ο πρώτος κίνδυνος είναι ότι ο κόσμος δεν ξέρει τι περιέχει», λέει ο επικεφαλής ερευνητής της νέας μελέτης δρ Γκρέιαμ Τζάκσον, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο London Bridge, ο οποίος με συναδέλφους του από ΗΠΑ και Σουηδία ανέλυσαν περισσότερες από 50 προγενέστερες ιατρικές εργασίες για τις πωλήσεις φαρμάκων μέσω Ίντερνετ.
«Μερικά “βιάγκρα” που έχουν αναλυθεί περιείχαν ταλκ ή τουβλόσκονη (!), ενώ άλλα είχαν λίγη σιλδεναφίλη, και κάποια τρίτα χημικές ουσίες άσχετες με το βιάγκρα. Βρέθηκαν όμως και “βιάγκρα” με αμφεταμίνες, οι οποίες προκαλούν εθισμό.
»Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί πως πολλές φορές οι ταμπλέτες γυαλίζονται με… μπογιές για τους δρόμους ή γυαλιστικά υποδημάτων (!).
»Στην πραγματικότητα, ένα πλαστό φάρμακο μπορεί να περιέχει οτιδήποτε».
Το 2008, τέσσερις άντρες στην Σιγκαπούρη πέθαναν επειδή έκαναν εγχύσεις με ένα πλαστό φάρμακο για την στυτική δυσλειτουργία, το οποίο περιείχε μέσα ουσία που μείωνε δραματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με την μελέτη.
3-5 χρόνια μακριά από το έμφραγμα
Και μετά, είναι οι συνέπειες της μη επίσκεψης σε έναν γιατρό ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να συνταγογραφήσει το βιάγκρα.
«Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί πρώιμη προειδοποιητική ένδειξη της καρδιοπάθειας ή του διαβήτη», λέει ο δρ Τζάκσον. «Αν, όμως, δεν πάει κανείς στον γιατρό για την στυτική δυσλειτουργία του, δεν θα κάνει εξετάσεις γι’ αυτά τα νοσήματα.
»Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι μελέτες έχουν δείξει πως οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία, ακόμα κι αν δεν έχουν κανένα άλλο σύμπτωμα, συνήθως βρίσκονται 3 έως 5 χρόνια μακριά από ένα έμφραγμα. Αντί λοιπόν να αγοράζουν βιάγκρα από το Ίντερνετ, καλό είναι να πάνε στον γιατρό τους για να τους πει τι πρέπει να κάνουν».
Ο ένας στους 3 παρακάμπτει τον γιατρό
Προβλήματα δημιουργούνται και με τα πλαστά βιάγκρα που όντως περιέχουν σιλδεναφίλη, αλλά και με εκείνα που περιέχουν ταδαλαφίλη (Σιάλις) ή βαρδεναφίλη (Λεβίτρα).
Το Σιάλις και το Λεβίτρα είναι τα δύο άλλα φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία, οι πλαστές εκδόσεις των οποίων επίσης πωλούνται μέσω Ίντερνετ.
«Οι άντρες με υποκείμενα καρδιολογικά προβλήματα κινδυνεύουν να εκδηλώσουν καρδιακά επεισόδια, εάν πάρουν φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία», λέει ο δρ Μάικλ Σεβάλ, επικεφαλής του Τμήματος Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαιντ Λούις.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο ένας στους τρεις άντρες που έχουν συμμετάσχει σε σχετικές μελέτες ανέφεραν πως είχαν παρακάμψει τους γιατρούς, προτιμώντας να αγοράσουν φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία από το Ίντερνετ.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην «Διεθνή Επιθεώρηση Κλινικής Πρακτικής» (IJCP).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου