Διάβαζα προχθές στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία το ενδιαφέρον άρθρο της Αγγελικής Μπούμπουκα για τις τις λέξεις που γεννήθηκαν ή έγιναν δημοφιλείς κατά τη διάρκεια την απελθούσας χρονιάς. Κομμάτια νοήματος που προϋπήρχαν ή δημιουργήθηκαν για να περιγράψουν τις νέες πραγματικότητες μας . Να πουν τι μας συνέβη, τι μας δόνησε, τι μας φόβισε, τι μας κέρδισε, τι τέλος πάντων απασχόλησε τις μέρες μας.
Την καρδιά των συνεργατών του Νέου Αμερικανικού Λεξικού της Οξφόρδης έκλεψε ο εντυπωσιακός ομολογουμένως νέο-αγγλισμός unfriend, το ρήμα που δηλώνει τη διαγραφή ενός φίλου ο οποίος αποκτήθηκε μέσω κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook. Το άρθρο αναφέρει και πολλές άλλες λέξεις που έγιναν διάσημες μέσω του παγκόσμιου ιστού.
Δεν είναι εκεί η είδηση, αλλά στα δικά μας ενδιαφέροντα. Ποιοι ήταν οι όροι που αναζητήσαμε οι εν Ελλάδι χρήστες συχνότερα πέρυσι μέσω της μηχανής του Google; Έχουμε και λέμε: “eurovision”, “facebook”, “youtube”, “google”, “paok”, “olympiakos”, “aek” , επίσης “καιρός”, “γρίπη”, “απόσυρση” , “ΑΜΚΑ” και “playmate”.
Διαστέλλοντας την έννοια της γνωστής ρήσης “ο κόσμος μου είναι τα όρια της γλώσσας μου” θα συμπεραίναμε λοιπόν ότι ο εν Ελλάδι χρήστης από μουσική φθάνει μέχρι ...χαζομαρούλες, οι κοινωνικές του επαφές εξαντλούνται στις ψευδό-ανευ face¬ -φιλίες, ομαδάρα προφανώς και ξερό ψωμί, ο εν Ελλάδι χρήστης φοβάται μην πάθει γρίπη, θέλει να ξέρει πώς θα αλλάξει αυτοκίνητο -ΙΧ άρα υπάρχω- και νοιάζεται για τα γεράματά του πριν κάνει ζήσει τη ζωή του. Α! Ναι. Μην ξεχάσουμε και το κορμί πατριώτη.
Δηλαδή, από τη γιγαντιαία βιβλιοθήκη του Internet , τον αδιανόητο όγκο πληροφοριών και γνώσεων , όλα κι όλα αυτά αντλήσαμε; Δηλαδή, όλα τα άλλα τα γνωρίζουμε σε βάθος και αυτά έμειναν ανεξήγητα;
Ανεκδιήγητοι Αβδηρίτες...Ακόμα παίζουμε. Μέχρι πότε; Τελικά κάθε εποχή έχει και τη σαιξπηρική απορία της. Μέρες πού είναι με τα περί ελληνικότητας, ερωτώ TO GREEK OR TO UNGREEK?
kalo dom! haha
ΑπάντησηΔιαγραφήjohn