Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Πράσινα κτίρια : η απάντηση στην κρίση

Μικρότερες δαπάνες για θέρμανση και ηλεκτρισμό, εξοικονόμηση χρημάτων για τα νοικοκυριά, μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων και νέες πράσινες θέσεις εργασίας. Είναι μερικά από τα οφέλη που συνεπάγεται η εφαρμογή του Κανονισμού για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Η πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ αποτελεί σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace ένα πολύ σημαντικό βήμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ενεργοβόρος κτιριακός τομέας στη χώρα μας ευθύνεται περίπου για το 40% των εκπομπών CO2 και το 40% της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας. Η άμεση εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων σήμερα διαμένει σε εξαιρετικά ενεργοβόρα κτίρια, γεγονός που καταδικάζει την οικονομία και το περιβάλλον σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace περισσότερες από 16.000 νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα 4 χρόνια ως αποτέλεσμα άμεσης εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ, αλλά και υιοθέτησης ορθολογικών πολιτικών στήριξης της αγοράς.

Για να μπορέσει όμως να κινηθεί η χώρα μας με γρήγορα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, κρίνεται απαραίτητη η παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων προς τους πολίτες προκειμένου να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων τους.

«Οι Έλληνες όχι μόνο έχουμε χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με Ευρωπαίους συμπολίτες μας που ζουν σε πιο βόρεια και ψυχρά κλίματα, αλλά ταυτόχρονα πληρώνουμε πολύ περισσότερα χρήματα για θέρμανση», σημειώνει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Αυτή η ανισότητα πρέπει να εξομαλυνθεί. Ο ΚΕΝΑΚ μπορεί να βάλει τάξη σε αυτό το χάος».

Η εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ ουσιαστικά σημαίνει ότι κάθε νέο ή ανακαινιζόμενο κτίριο θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρές ενεργειακές προδιαγραφές. Παράλληλα, κάθε κτίριο που τίθεται προς ενοικίαση ή πώληση θα πρέπει να φέρει υποχρεωτικά πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.

Σκοπός είναι οι περιβαλλοντικές και ενεργειακές επιδόσεις των κτιρίων να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τιμή του ακινήτου και μέσω αυτής της νέας δυναμικής να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού τομέα.

Η αδυναμία εφαρμογής του Κανονισμού από τη χώρα μας για σειρά ετών είχε αποτέλεσμα μία όχι και τόσο τιμητική καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ακόμα τον ΚΕΝΑΚ, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ήδη στα τελικά στάδια αναδιατύπωσής του μέσα από την αναθεώρηση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας.

Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία τα κράτη μέλη θα πρέπει να θέσουν ακόμα πιο αυστηρές ενεργειακές προδιαγραφές για τα νέα κτίρια και να καταθέσουν έως το καλοκαίρι του 2011 κατάλογο με προτεινόμενα μέτρα χρηματοδότησης ενεργειακών παρεμβάσεων στα κτίρια.

πηγή: cosmo.gr


1 σχόλιο: