Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Λευκό τοπίο

xionia_alysides66Δριμύ ψύχος και κατά τόπους ολικός παγετός στα βόρεια, τα χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα Κυριακή. Αισθητή την παρουσία του σε όλη τη χώρα έχει κάνει ο χειμώνας, με δριμύ ψύχος, χιόνια, βροχές και ισχυρούς βοριάδες. Λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων σε περιοχές της Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας, ακόμα και στην Αττική. Ειδικότερα, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω, στη Λεωφόρο Τατοϊου από τα Βασιλικά Κτήματα έως το Κατσιμίδι και σε τμήματα του ορεινού και επαρχιακού, αλλά και εθνικού οδικού δικτύου των νομών Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης, Πέλλας, Γρεβενών, Ημαθίας, Χαλκιδικής, Εβρου, Ροδόπης, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Λάρισας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Αχαϊας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, καθώς και στη Θάσο και τη Σαμοθράκη.

Λαμία - Δεκάδες χωρία αποκλεισμένα λόγω χιονιού

Αποκλεισμένα στο νομό της Φθιώτιδας παραμένουν δεκάδες χωριά από τις χιονοπτώσεις. Παρά το γεγονός ότι τα μηχανήματα της νομαρχίας και των δήμων κινήθηκαν έγκαιρα για να καθαρίσουν τους δρόμους, η συνεχής χιονόπτωση δεν επιτρέπει να αποκατασταθεί η συγκοινωνία μέσα στο νομό.Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές περιοχές του νομού από υψόμετρο 100 μέτρων και άνω, έχουν καλυφθεί με χιόνι. Το ύψος του χιονιού στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά τους 30 και 50 πόντους ενώ στα ορεινά χωριά ξεπερνά το 1 και 1,5 μέτρο. Το θερμόμετρο δείχνει από -2 έως -5 βαθμούς και το κρύο παραμένει τσουχτερό.

Στην εθνική οδό Λαμίας - Αθηνών, αν και έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, τα ειδικά εκχιονιστικά μηχανήματα δεν χρειάστηκε μέχρι τώρα να παρέμβουν σε κανένα σημείο. Αντίθετα, πολύωρες μάχες με τα χιόνια δίνουν τα μηχανήματα στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού όπου η κυκλοφορία σε αρκετά σημεία γίνεται μόνο με αλυσίδες, αλλά και στο δρόμο Λαμίας - Άμφισσας στο Μπράλλο και το 51ο χλμ λίγο μετά την Γραβιά.

Στο δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου είναι απαραίτητες οι αλυσίδες από το ύψος του Αγίου Γεωργίου λίγο μετά την Μακρακώμη. Τα μηχανήματα ρίχνουν τόνους αλάτι, νύχτα και μέρα, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται στον ίδιο ρυθμό.

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε διάφορα οδικά σημεία του νομού Τρικάλων. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Τρικάλων, αναγκαία είναι η χρήση αλυσίδων στην Ε.Ε. Τρικάλων-Άρτας από το 4ο χιλιόμετρο (γέφυρα Πύλης) έως το 75ο χιλιόμετρο (γέφυρα Αλεξίου).

Επίσης στην επαρχιακή οδό Πύλης-Μεσοχώρας, από το 4ο χιλιόμετρο (γέφυρα Πύλης) έως το 55ο χιλιόμετρο (Μεσοχώρα). Αναγκαία είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των ορεινών δήμων Πινδέων, Αθηνών και Κλεινοβού, όπως και στη διευρυμένη κοινότητα Νεράιδας, Ασπροποτάμου, Καστανιάς και Τυμφαίων. Το ύψος του χιονιού φτάνει στα 25 με 30 εκατοστά, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται.

Κυριακή 24/1/2010

Γενικά χαρακτηριστικά προειδοποιήσεις
Δριμύ ψύχος. Κατά τόπους ολικός παγετός στα βόρεια.

Στην Αττική κατά διαστήματα θα επικρατούν νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις η χιονόνερο κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Καιρός: κατά διαστήματα νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις η χιονόνερο κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια.

Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά του νόμου όπου υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων ασθενών χιονοπτώσεων. Οι άνεμοι πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 03 έως 03 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά ολικός παγετός.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: στην ανατολική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις τοπικά αυξημένες με παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από μείον 10 έως 03 βαθμούς κελσιου. Τοπικά ολικός παγετός.

Νησιά Ιόνιου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από μείον 5 έως 10 βαθμούς κελσιου. Τοπικά παγετός

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: παροδικές νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές η χιονόνερο. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο σε ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και Εύβοια.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από μείον 3 έως 8 βαθμούς κελσιου. Στη Θεσσαλία δεν θα ξεπεράσει τους 04 βαθμούς κελσιου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Άνεμοι: βόρειων διευθύνσεων 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 04 έως 11 βαθμούς κελσιου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: παροδικές νεφώσεις. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις η χιονόνερο στα βόρεια.
Άνεμοι: βόρειων διευθύνσεων 6 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από μείον 2 έως 11 βαθμούς κελσιου. Στα βόρεια δε θα ξεπεράσει τους 04 βαθμούς κελσιου.

Α. Νόμοι Κοζάνης, Γρεβενών, Πιερίας και Ημαθίας
Καιρός: πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από μείον 6 έως 01 βαθμούς κελσιου. Τοπικά ολικός παγετός.

Β. Νόμοι Λάρισας και Τρικάλων
Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο η χιόνι.
Άνεμοι: ανατολικών διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από μείον 3 έως 03 βαθμούς κελσίου.

Εξάλλου, πρόβλημα με το οδικό δίκτυο είχε το Σάββατο το Ρέθυμνο λόγω της κακοκαιρίας. Με απόφαση του Νομάρχη απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών και μεγάλων οχημάτων στη επαρχιακή οδό 22 "Πλατανές - Κυριάννα - Ιερά Μονή Αρκαδίου" στο 15, 20 χιλιόμετρο μέχρι και την εκεί αποκατάσταση των ζημιών, που προκάλεσε η κακοκαιρία.

πηγή: ert.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου