Εικοσιένα πτώματα έχουν ανασύρει μέχρι αυτή τη στιγμή οι ομάδες διάσωσης που συμμετέχουν στις έρευνες στον τόπο του αεροπορικού δυστυχήματος ανοικτά των λιβανικών ακτών, σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Άμυνας του Λιβάνου. "Μέχρι στιγμής έχουμε βρει δέκα πτώματα στον τόπο της συντριβής ανοικτά των ακτών του Ναάμεχ, (912 χιλιόμετρα) νότια της Βηρυτού", δήλωσε εκπρόσωπος του λιβανικού Υπουργείου Άμυνας που δεν κατονομάζεται. Το μοιραίο αεροσκάφος Μπόινγκ 737 των Ethiopian Airlines με 90 επιβαίνοντες, 83 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα, που είχε απογειωθεί πέντε λεπτά νωρίτερα από το αεροδρόμιο της Βηρυτού με προορισμό την αιθιοπική πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, κατέπεσε τη νύχτα, λίγο μετά τις 3.10 π.μ., στη Μεσόγειο, μόλις 10 χλμ από τις λιβανικές ακτές όπου τα ξημερώματα εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του. Αξιωματούχος του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βηρυτού "Ραφίκ Χαρίρι", απ΄ όπου είχε αναχωρήσει το αεροσκάφος, δήλωσε ότι το αεροπλάνο χτυπήθηκε από κεραυνό και στη συνέχεια κατέπεσε και συνετρίβη πέντε λεπτά μετά την απογείωσή του.
Στην Αντίς Αμπέμπα, η αεροπορική εταιρεία Ethiopian Airlines ανακοίνωσε ότι απέστειλε ομάδα ερευνητών στον Λίβανο για τον προσδιορισμό των αιτιών της συντριβής του αεροσκάφους της. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ethiopian Airlines Γκίρμα Βακέ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ήλθε σε επαφή με τις λιβανικές αρχές και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ανεύρεση επιζώντων της πτήσης. Ωστόσο το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε νωρίτερα ότι αξιωματούχοι του στρατού δήλωσαν στα τοπικά ΜΜΕ ότι εντόπισαν επτά επιζώντες. Εξάλλου όταν ερωτήθηκε ο κ. Βακέ εάν υπάρχει πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας, ο ίδιος απάντησε ότι δεν έχει πληροφορίες που να οδηγούν "προς αυτήν την κατεύθυνση".
Αξιωματούχος του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βηρυτού "Ραφίκ Χαρίρι", απ΄ όπου είχε αναχωρήσει το αεροσκάφος, δήλωσε ότι το αεροπλάνο χτυπήθηκε από κεραυνό και στη συνέχεια κατέπεσε και συνετρίβη πέντε λεπτά μετά την απογείωσή του.
Σύμφωνα με την επίσημη λίστα πενήντα τέσσερις από τους επιβαίνοντες είναι Λιβανέζοι, 22 Αιθίοπες, δύο Βρετανοί, ενώ υπάρχουν και Καναδοί, Ρώσοι, Γάλλοι, Ιρακινοί και Σύροι υπήκοοι. Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες που βεβαίωσαν ότι είδαν το αεροσκάφος να πέφτει φλεγόμενο στη θάλασσα ενώ πολλοί συγγενείς επιβατών μαζεύτηκαν γεμάτοι αγωνία στο διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι.
Με δηλώσεις ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Σουλεϊμάν, απέκλεισε από την πρώτη στιγμή το δολιοφθορά "Μέχρι αυτή τη στιγμή, αποκλείεται η δολιοφθορά. Η έρευνα θα αποκαλύψει τα αίτια του δυστυχήματος", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν και συμπλήρωσε: "Πρόκειται για ένα οδυνηρό δράμα, ένα τραγικό γεγονός. Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων. Εκφράζουμε τη συμπόνια μας προς τις οικογένειες όσων επέβαιναν στο αεροσκάφος". "Οι νοσοκομειακές και ιατρικές ομάδες πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, μαζί με εκείνους οι οποίοι έχουν επιφορτισθεί με την ενημέρωση των οικογενειών. Οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι τρομακτικές, αλλά οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Λιβάνου.
"Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν 3,5 χλμ δυτικά του παραλιακού χωριού Νααμέχ", ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου και πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης έχουν ξεκινήσει, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Τόνισε πως είναι πολύ νωρίς να πει κανείς τι προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους, αλλά επιβεβαίωσε πως το Μπόινγκ απογειώθηκε υπό συνθήκες σφοδρής καταιγίδας. Ήδη τα πρακτορεία μετέδιδαν τις πρώτες εκτιμήσεις - ότι η τραγωδία πιθανότατα προκλήθηκε σύμφωνα με πηγές του αεροδρομίου από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας στη γειτονική Κύπρο δήλωσε ότι ένα ελικόπτερο της κυπριακής αστυνομίας βρίσκεται πάνω από το σημείο, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος και συμμετέχει στις προσπάθειες εντοπισμού τυχόν επιζώντων. Εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού που εδρεύει στην Κύπρο δήλωσε ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται σε επιφυλακή για να προσφέρουν βοήθεια και ότι στον τόπο του δυστυχήματος έχουν σπεύσει δύο ελικόπτερα των Ηνωμένων Εθνών ενώ στις έρευνες συμμετέχουν ο στρατός και το πολεμικό ναυτικό του Λιβάνου, καθώς και η στρατιωτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο.
Στο αεροσκάφος επέβαινε η σύζυγος του γάλλου πρεσβευτή στο Λίβανο, όπως ανακοίνωσε η γαλλική πρεσβεία. Ο πρεσβευτής Ντενί Πιετόν διορίστηκε στη γαλλική πρεσβεία στο Λίβανο τον περασμένο Οκτώβριο. Αξιωματούχος της γαλλικής πρεσβείας επιβεβαίωσε ότι η Μάρλα Πιετόν επέβαινε στο αεροσκάφος.
Οι κρατικές Αιθιοπιακές Αερογραμμές επιθυμούν να κερδίσουν ένα μεγάλο μερίδιο των διεθνών πτήσεων στην Αφρική και μάλιστα πρόσφατα διεύρυναν τα δρομολόγιά τους και προς την Ασία. Την Παρασκευή ανακοίνωσαν πως παρήγγειλαν 10 Μπόινγκ 737-800 με συνολικό κόστος 767 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι κήρυξε τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου