Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Είναι η Μόνα Λίζα το πρόσωπο του Ντα Βίντσι;



Την εκταφή του λειψάνου του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ζητούν ιταλοί επιστήμονες, προκειμένου να διερευνήσουν εάν η Μόνα Λίζα είναι μια συγκεκαλυμμένη αυτοπροσωπογραφία του.

Πρόκειται για επιστήμονες από την Εθνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας, μια ένωση επιστημόνων και ιστορικών της τέχνης, οι οποίοι φρονούν πως ο μεγάλος καλλιτέχνης ζωγράφισε τον εαυτό του με μορφή γυναίκας, επειδή του άρεσαν οι γρίφοι.

Οι ειδικοί ζήτησαν να ανοίξει ο τάφος στον οποίο πιστεύεται ότι είναι θαμμένος ο ζωγράφος, στο Κάστρο Amboise, στην κοιλάδα του Λίγηρα, όπου πέθανε το 1519 σε ηλικία 67 ετών.

Ο ανθρωπολόγος Τζόρτζιο Γκρουπιόνι υπογράμμισε ότι το σχέδιο θα μπορούσε να ρίξει νέο φως στο πιο διάσημο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

«Εάν καταφέρουμε να βρούμε το κρανίο του, θα μπορούσαμε να ανασυστήσουμε το πρόσωπο του Λεονάρντο και να το συγκρίνουμε με τη Μόνα Λίζα», εξήγησε.

Η ταυτότητα της Μόνα Λίζα έχει συζητηθεί εδώ και αιώνες, με υποθέσεις που κυμαίνονται από το να απεικονίζεται στον καμβά η LisaGherardini σύζυγος ενός εμπόρου της Φλωρεντίας, έως τη μητέρα του.

Η αναδημιουργία του προσώπου του καλλιτέχνη από τα οστά του θα μπορούσε να δοκιμάσει τη θεωρία μίας αμερικανίδας εμπειρογνώμονα, η οποία βασίστηκε σε μελέτες του υπολογιστή για να τονίσει τη φαινομενική ομοιότητα των χαρακτηριστικών της Μόνα Λίζα και των αυτοπροσωπογραφιών του καλλιτέχνη.



πηγή: tanea.gr

1 σχόλιο: