Θύμισε τον Ομπάμα της προεκλογικής εκστρατείας: αισιόδοξος, αποφασιστικός και με λύσεις. Στην πρώτη του ομιλία για την κατάσταση των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν κατηγορηματικός: «Ήταν ένας δύσκολος χρόνος. Και έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη δεκαετία. Δεν θα τα παρατήσουμε. Δεν τα παρατάω. Ας αδράξουμε τη στιγμή για να ξεκινήσουμε από την αρχή».
Μία εβδομάδα μετά τη χειρότερη πολιτική ήττα στον έναν χρόνο της προεδρίας του, την απώλεια της έδρας στη Μασαχουσέτη, ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε να δείξει στους Αμερικανούς πολίτες ότι έλαβε το μήνυμά τους. Στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους μπροστά στα μέλη του Κογκρέσου, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τα μηνύματα της ελπίδας και της αλλαγής, που τον οδήγησαν στην εξουσία και έδειξε ότι επανεξετάζει τον τελευταίο χρόνο: «Με εκλέξατε με την υπόσχεση της αλλαγής. Αλλαγής στην οποία μπορούμε να πιστεύουμε, έλεγε το σύνθημά μου. Και τώρα, ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί οι οποίοι δεν είναι σίγουροι εάν ακόμα πιστεύουν ότι μπορούμε να αλλάξουμε, ή τουλάχιστον ότι μπορώ να τα καταφέρω», είπε.
Απευθυνόμενος στα περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανούς που παρακολούθησαν την ομιλία του, ο Ομπάμα χαρακτήρισε προτεραιότητά του πλέον «τις θέσεις εργασίας» και την αντιμετώπιση της ανεργίας που φθάνει το 10%, ενώ δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει το χρέος, να αυξήσει τις φοροαπαλλαγές για τη μεσαία τάξη και να επιβάλει περιορισμούς στη Γουόλ Στριτ, λέγοντας ότι και στον ίδιο όπως και στους περισσότερους Αμερικανούς δεν άρεσε καθόλου το πρόγραμμα για τη διάσωση των τραπεζών. «Το μισώ. Το μισείτε κι εσείς. Ήταν τόσο δημοφιλές όσο μια απονεύρωση».
Δεν παρέλειψε όμως να εμφανιστεί και αισιόδοξος: «Πριν από έναν χρόνο, ανέλαβα την εξουσία εν μέσω δυο πολέμων, μιας οικονομίας που κλυδωνιζόταν από σοβαρή ύφεση, ένα οικονομικό σύστημα στο χείλος του γκρεμού και μια κυβέρνηση καταχρεωμένη. Ειδικοί απ΄ όλο το πολιτικό φάσμα προειδοποιούσαν ότι εάν δεν δρούσαμε, θα αντιμετωπίζαμε μια δεύτερη ύφεση. Έτσι δράσαμε άμεσα και επιθετικά. Και έναν χρόνο αργότερα, το χειρότερο μέρος της καταιγίδας έχει περάσει». Όσο για τις αλλαγές στο σύστημα υγείας, υποσχέθηκε ότι δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια της προώθησής τους.
«Ναι» στον Μπερνάνκι
Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε χθες το βράδυ την ανανέωση της θητείας του Μπεν Μπερνάνκι ως προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed). Με ψήφους 70 υπέρ έναντι 30 κατά, ο Μπερνάνκι εξασφάλισε την υποστήριξη των γερουσιαστών, οι οποίοι του αναγνώρισαν ότι κράτησε σταθερό το τιμόνι της αμερικανικής οικονομίας στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, παρά το ότι δέχθηκε έντονη κριτική για την κρατική βοήθεια προς τις μεγάλες τράπεζες.
Τα κλειδιά της ομιλίας για την κατάσταση του έθνους
ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ: Το χρέος της χώρας φθάνει τα 12 τρισ. δολάρια, μια «τεράστια τρύπα», που φυσικά δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η απάντηση του Ομπάμα είναι ο σημαντικός περιορισμός των κρατικών δαπανών ενώ υποσχέθηκε τη δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα προτείνει μέτρα για τον περιορισμό του χρέους.
ΚΑΛΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Πριν από έναν χρόνο ο Ομπάμα υποσχέθηκε να κάνει μεγάλες αλλαγές στην Ουάσιγκτον, όμως ο ίδιος παραβίασε τους κανόνες του για τα λόμπι, προχώρησε σε συμφωνία για να κερδίσει ψήφους και προκάλεσε πόλωση. Ανανέωσε τη δέσμευσή του «να ξεπεράσουμε το βάρος της πολιτικής ζωής που μας παραλύει» και να αλλάξουν τα πράγματα στην Ουάσιγκτον.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ: Οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι εκφράζουν την αντίθεσή τους στον Ομπάμα καθώς πιστεύουν ότι έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη διάσωση των τραπεζών παρά στα δικά τους προβλήματα. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε την πρότασή του να τεθεί φόρος στις μεγάλες τράπεζες που έχουν πάρει κρατικά χρήματα, ενώ αποκάλυψε σχέδιο παροχής 30 δισ. δολαρίων σε τράπεζες μικρών κοινοτήτων από κεφάλαια που θα επιστρέψουν οι τράπεζες της Γουόλ Στριτ στην κυβέρνηση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ: Η προτεραιότητα που έδειξε ο Ομπάμα στο νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία οδήγησε πολλούς πολίτες να αναρωτηθούν: «Ασχολείται με τα θέματα που είναι σημαντικά για μένα;». Μόνο το 39% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του δικτύου ΝΒC θεωρεί ότι ο Ομπάμα έχει θέσει τους σωστούς στόχους. Γι΄ αυτό και στην ομιλία του στο Κογκρέσο τόνισε την «οικονομική καταστροφή» και την «αγωνία» των εργαζομένων για τις δουλειές τους. «Γνωρίζω τις ανησυχίες που υπάρχουν εκεί έξω. Δεν είναι καινούργιες. Και κατανοώ την απογοήτευσή σας. Κι εγώ έτσι νιώθω. Όμως να θυμάστε, ποτέ δεν υπονοούσα ότι η αλλαγή θα είναι εύκολη ή ότι θα μπορέσω να τα καταφέρω μόνος μου. Όταν προσπαθείς να επιτύχεις σημαντικά πράγματα και να κάνεις μεγάλες αλλαγές, αυτό προκαλεί πάθη και αντιδράσεις»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου