Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Όλεθρος από το σεισμό στην Αϊτή

Πιθανότατα οι νεκροί από το σεισμό που έπληξε το Πορτ-ο-Πρενς το βράδυ της Τρίτης θα είναι δεκάδες χιλιάδες.

Μεγάλα κτίρια, περιλαμβανομένων γραφείων, ξενοδοχείων και καταστημάτων, κυβερνητικών κτιρίων κ.λπ. κατέρρευσαν από τον σεισμό 7-7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την πρωτεύουσα της Αϊτής το βράδυ της Τρίτης [23:53 ώρα Ελλάδας], και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν θαφτεί στα συντρίμμια, δήλωσε εργαζόμενος οργάνωσης αρωγής των ΗΠΑ.

«Όλη η πόλη είναι στο σκοτάδι, χιλιάδες άνθρωποι είναι στους δρόμους, δεν έχουν πού να πάνε», δήλωσε ο Ραχμάνι Ντόμερσαντ, στέλεχος μιας ΜΚΟ. «Είδα 7 με 8 κτίρια, γραφεία και ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα, να έχουν καταρρεύσει... νομίζω ότι αν μιλήσουμε για εκατοντάδες θύματα θα υποτιμάμε την πραγματικότητα», πρόσθεσε ο Ντόμερσαντ.

Ο Αϊτινός πρόεδρος, Ρενέ Πρεβάλ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την πρωτεύουσα της χώρας μπορεί να φθάσει τους δεκάδες χιλιάδες, ενώ άλλοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο και για 100.000 νεκρούς.

«Μέχρι τώρα έχω ακούσει για 50.000, έχω ακούσει για 30.000. Είναι πολύ νωρίς για να αναφερθούμε σε συγκεκριμένο αριθμό. Κι εγώ ακόμα προσπαθώ να καταλάβω το μέγεθος του φαινομένου», δήλωσε στο CNN ο Ρενέ Πρεβάλ, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Νωρίτερα είχε δηλώσει στη Miami Herald ότι χιλιάδες μπορεί να έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να στείλει βοήθεια. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς, όπου ζουν περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι και στην περιοχή αυτή έχουν γίνει και οι μεγαλύτερες καταστροφές.

Μιλώντας στο CNN ο πρωθυπουργός, Ζαν - Μαξ Μπελερίβ δήλωσε : «Πιστεύω ότι είμαστε πάνω από τους 100.000 νεκρούς», με βάση τον αριθμό των κτηρίων που έχουν καταρρεύσει.

Ο πρεσβευτής της Αϊτής στις ΗΠΑ, Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ έκανε νωρίτερα λόγο, μιλώντας στο CNN, για «καταστροφή μεγάλων διαστάσεων». Η αποτίμηση της κατάστασης είναι προς το παρόν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες, πέρα από δορυφορικές.

Ρενέ Πρεβάλ: «Αδιανόητη η κατάσταση στο Πορτ-ο-Πρενς»

Ο Πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ δήλωσε ότι φοβάται πως χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον πολύ ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα του, που γκρέμισε το κτίριο του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα καθώς και σχολεία και νοσοκομεία.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον σεισμό που έπληξε τη χώρα χθες Τρίτη, ο Πρεβάλ δήλωσε στην εφημερίδα «Miami Herald» ότι η κατάσταση στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς είναι «αδιανόητη».

«Το Κοινοβούλιο έχει καταρρεύσει. Η εφορία έχει καταρρεύσει. Τα σχολεία έχουν καταρρεύσει. Τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει», τόνισε ο Αϊτινός πρόεδρος.

Κατέρρευσε η κύρια φυλακή της Αϊτής

Η κύρια φυλακή της πρωτεύουσας της Αϊτής κατέρρευσε μετά από τον ισχυρό σεισμό ο οποίος έπληξε το Πορτ-ο-Πρενς σήμερα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ που ανέφερε ότι «ορισμένοι κρατούμενοι» κατάφεραν να διαφύγουν.

«Η κύρια φυλακή της πρωτεύουσας έχει καταρρεύσει και μερικοί κρατούμενοι έφυγαν», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μπιρς, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OHCA) το οποίο εδρεύει στην Γενεύη, αναφερόμενη σε πληροφορίες της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθεροποίηση στην Αϊτή (Minustah).

Αρκετά δημόσια κτίρια του Πορτ-ο-Πρενς, όπως το προεδρικό μέγαρο και το κοινοβούλιο καταστράφηκαν από το σεισμό.

Μόνο ένα νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί

Ένα νοσοκομείο το οποίο έχει δωρίσει η Αργεντινή είναι το μόνο που συνεχίζει να λειτουργεί στην Αϊτή μετά από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.

«Όλα τα άλλα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει», δήλωσε ο Ντάνιελ Ντέσιμορ, επικεφαλής του νοσοκομείου της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθεροποίηση στην Αϊτή (Minustah).

«Έχουμε κατακλυστεί από τους πολλούς τραυματίες», πρόσθεσε ο κ. Ντέσιμορ, μιλώντας στο κανάλι της Αργεντινής ΤΝ.

Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Ντέσιμορ τουλάχιστον 800 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λίγες ώρες μετά από τον σεισμό, ενώ περισσότεροι από 100 έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις μέσα σε 12 ώρες.

Μπορεί να λειτουργήσει το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς

Το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς «μπορεί να λειτουργήσει και η βοήθεια θα ξεκινήσει να έρχεται», δήλωσε σήμερα από τη Νέα Υόρκη ο υπεύθυνος για θέματα ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Αλέν Λερουά.

«Το αεροδρόμιο μπορεί να λειτουργήσει» και η βοήθεια μπορεί να αρχίσει να έρχεται, δήλωσε ο Λερουά στον Τύπο.

Οι αμερικάνικες αεροπορικές εταιρείας Delta Air και Spirit Airlines ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς το Πορτ-ο-Πρενς, το αεροδρόμιο του οποίου έχει κλείσει μετά από τον ισχυρό σεισμό.

«Η Delta ακύρωσε την μοναδική της πτήση από τη Νέα Υόρκη προς το Πορτ-ο-Πρενς. Καμία λεπτομέρεια για το πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι πτήσεις δεν έχει δοθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας.

Από χθες, Τρίτη, η Spirit Airlines, που έχει την έδρα της στη Φλόριντα, δήλωσε ότι αναγκάστηκε να ακυρώσει την σημερινή πτήση προς το Πορτ-ο-Πρενς αλλά και ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με οργανώσεις διάσωσης.

«Η Spirit Airlines βρίσκεται σε συνεννόηση με οργανώσεις διάσωσης (...) για να βοηθήσει στη μεταφορά ιατρικού προσωπικού, καθώς και εξοπλισμού, από τη στιγμή που θα μπορέσουμε να προσγειωθούμε στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της.

Αγνοούμενα πάνω από 115 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ

«Περίπου 115-200 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ που εργάζονταν στην Αϊτή θεωρούνται αγνοούμενα», δήλωσε σήμερα μιλώντας στα ξένα πρακτορεία η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, (ΟCHA) Ελίζαμπεθ Μπιρς.

«Ανησυχούμε πολύ για το τοπικό προσωπικό μας», ανέφερε η κ. Μπιρς.

Η έδρα της αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή κατέρρευσε με αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και πάνω από εκατό αγνοούμενους μεταξύ του προσωπικού, περιλαμβανόμενου του επικεφαλής της αποστολής και του αναπληρωτή του.

«Είμαι πραγματικά συγκλονισμένος από την καταστροφή που έπληξε την Αϊτή» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν. «Είναι μια μεγάλη τραγωδία για την Αϊτή και για τον ΟΗΕ».

Πέραν του προσωπικού του ΟΗΕ πρόβλημα με το προσωπικό της αντιμετωπίζει και η ΟΥΝΕΣΚΟ που δεν έχει νέα για την τύχη 14 μελών της που εργάζονταν στην Αϊτή.

Αντίθετα, ευτυχώς τα κτίρια όπου στεγάζονταν το πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα δεν έχουν πληγεί από το σεισμό και το προσωπικό τους (200 άτομα) είναι σώο και ασφαλές.

«Αμέριστη βοήθεια» από τον Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε σήμερα «γρήγορη, συντονισμένη και δυναμική» αμερικανική δράση για να σωθούν ζωές στην Αϊτή, μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό που έπληξε χθες τη νύχτα την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.

Σε συνέντευξή του από το Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα που είχε στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο της χώρας, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι ομάδες αμερικανικών σωστικών συνεργείων θα φτάσουν τις προσεχείς ώρες στην Αϊτή που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια των αμερικανικών ακτών.

«Έδωσα εντολές να ενεργήσουμε με τρόπο γρήγορο, συντονισμένο και αποτελεσματικό για να σώσουμε ζωές», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι συνεργεία διάσωσης από τη Φλόριντα, την Βιρτζίνια και την Καλιφόρνια θα φτάσουν σήμερα και αύριο το πρωί στην Αϊτή».

Επισημαίνοντας ότι οι εικόνες και οι πληροφορίες που φτάνουν από την Αϊτή «πραγματικά ραγίζουν την καρδιά» ο κ. Ομπάμα εκτίμησε ότι αυτή η τραγωδία είναι ιδιαίτερα σκληρή για μια μικρή χώρα που είναι από τις πλέον φτωχές του πλανήτη.

«Οι Αϊτινοί υπόσχομαι ότι θα έχουν την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειές τους να σώσουν όσους έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια, να αποκαταστήσουν τις τεράστιες ζημιές σε κτίρια και εξοπλισμό, ενώ θα προσφέρουμε τρόφιμα, νερό, ιατρικά υλικά και ρουχισμό καθώς και ότι άλλο έχουν ανάγκη οι πολίτες», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Νεκρός φέρεται ότι είναι ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ

Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής Αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, ο Τυνήσιος Χέντι Ανάμπι, σκοτώθηκε από το σεισμό, καθώς και όλοι όσοι βρίσκονταν στο κτίριο του ΟΗΕ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

Η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Ελίζαμπετ Μπιρς δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη πως «προς το παρόν δεν υπάρχουν ειδήσεις από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο Ξενοδοχείο Κρίστοφερ, το κτίριο όπου είχε τη βάση της η Αποστολή του ΟΗΕ και το οποίο κατέρρευσε». «Είναι 200 με 250 πρόσωπα που μπορεί να εργάζονται στο κτίριο, δεν γνωρίζουμε πόσοι βρίσκονταν μέσα στις 17.00» τοπική ώρα της Τρίτης (μεσάνυχτα της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) που σημειώθηκε ο σεισμός, πρόσθεσε.

Νεκροί κυανόκρανοι

Ιορδανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε στο Αμμάν ότι από το σεισμό σκοτώθηκαν τρεις ιορδανοί στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στη δύναμη του ΟΗΕ και 21 τραυματίσθηκαν.

Βραζιλιάνος στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε στην Μπραζίλια ότι σκοτώθηκαν επίσης τουλάχιστον τέσσερις βραζιλιάνοι στρατιώτες που υπηρετούσαν στη δύναμη του ΟΗΕ. Από τους 1.266 βραζιλιάνους στρατιώτες που βρίσκονται στην Αϊτή υπό τη σημαία του ΟΗΕ, πέντε τραυματίσθηκαν και υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός αγνοουμένων.

Στο Πεκίνο, κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως οκτώ κινέζοι κυανόκρανοι σκοτώθηκαν ενώ αγνοείται η τύχη τουλάχιστον δέκα.

Τα κτίρια του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (PNUD) και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) άντεξαν στο σεισμό και οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς αυτούς είναι σώοι.

«Τα γραφεία της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθεροποίηση στην Αϊτή (MINUSTAH) έχουν καταστραφεί, μεγάλο μέρος τους. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι κάτω από συντρίμμια, νεκροί όσο και ζωντανοί», δήλωσε στέλεχος της Αποστολής.

Στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν δήλωσε ότι «η καρδιά του βρίσκεται στο πλάι του λαού της Αϊτής» μετά το σεισμό, αλλά «και τα πολλά στελέχη των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν εκεί».

«Νομίζω ότι είναι πραγματικά μια καταστροφή μεγάλων διαστάσεων», δήλωσε ο πρεσβευτής της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο σεισμός, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή, διήρκεσε «πάνω από ένα λεπτό», κατ' άλλους αρκετές δεκάδες δευτερόλεπτα. Λίγη ώρα αργότερα αναφέρθηκαν τρεις μετασεισμοί, 5,9, 5,5 και 5,1 βαθμών, σύμφωνα με αξιωματούχους του γεωλογικού ινστιτούτου των ΗΠΑ.

Οκτώ Κινέζοι κυανόκρανοι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια και δέκα αγνοούνται μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, μετέδωσαν σήμερα τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα China Daily επικαλείται ως πηγή της πληροφορίας αυτής τον Λιου Σιανγιάνγκ αντιπρόεδρο των ομάδων διάσωσης σε περίπτωση καταστροφών και σεισμών.

Στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ έχουν αναπτυχθεί στην Αϊτή περίπου 125 Κινέζοι κυανόκρανοι.

Επίσης, τρεις Ιορδανοί κυανόκρανοι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε ιορδανική στρατιωτική πηγή από το Αμάν.

Έκκληση του Διεθνούς Σταυρού για βοήθεια

Στο μεταξύ, το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού κινητοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό, τονίζοντας πως «είναι αναγκαία μια διεθνής επιχείρηση μαζικής βοήθειας».

«Υπάρχουν ήδη στην Αϊτή είδη πρώτης ανάγκης που θα βοηθήσουν 3.000 οικογένειες για τρεις ως τέσσερις ημέρες, αλλά πρέπει να στείλουμε και άλλα από το περιφερειακό κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών στον Παναμά», δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μαρτινάζ, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού (FICR).

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΡΑΜ) θα στείλει στην Αϊτή δύο αεροσκάφη με τρόφιμα για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού.

Αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν εξέφρασε τη «βαθειά του ανησυχία» μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την Αϊτή, ανακοινώνοντας την αποστολή ομάδας ειδικών για την αποτίμηση της καταστροφής.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι η κατάσταση φαίνεται «σοβαρή» και οι ζημιές «σημαντικές». «Οι αρχές της Αϊτής και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν μας έχουν δώσει ακριβή εικόνα των αναγκών...Κινητοποιήσαμε μια ομάδα αποτίμησης των αναγκών, η οποία θα αναχωρήσει σήμερα για την Αϊτή», πρόσθεσε.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam, η οποία έχει ως βάση την Οξφόρδη, ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ετοιμάζεται να στείλει μια ομάδα. «Σε αυτό το στάδιο είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τη σοβαρότητα του σεισμού, αλλά οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι καλές...η ομάδα επειγουσών καταστάσεων της Oxfam για την λατινική Αμερική έχει ως βάση της την Αϊτή. Κατά συνέπεια, είμαστε καλά προετοιμασμένοι...έχουμε επίσης διαθέσιμες προμήθειες στον Παναμά», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Oxfam στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Γαλλία

Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για την αποστολή σωστικών συνεργείων για την παροχή βοήθειας στα θύματα του σεισμού στην Αϊτή.

Αποστολή τους θα είναι να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης του τοπικού πληθυσμού και εντοπισμού και παροχής βοήθειας των αγνοουμένων συμπατριωτών μας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης της Γαλλίας Αλέν Ζουαντέ δήλωσε ότι η Γαλλία απέστειλε στην Αϊτή δύο αεροπλάνα που μεταφέρουν 60 διασώστες.

Ο Gάλλος υπουργός δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ότι η γαλλική κυβέρνηση ανησυχεί για την ασφάλεια 1.400 περίπου Gάλλων πολιτών που ζουν στην Αϊτή.

Γερμανία

Η Γερμανία αποδέσμευσε ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ ως επείγουσα βοήθεια προς την Αϊτή, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και συγκρότησε ομάδα διαχείρισης της κρίσης, η οποία θα επιβλέπει την επιχείρηση παροχής βοήθειας. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα υποστηρίξει με κάθε είδος βοήθειας τη Δημοκρατία της Αϊτής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε.

Ισπανία

Η Μαδρίτη θα στείλει «τις επόμενες ώρες» τρία αεροπλάνα, δύο από τα οποία θα απογειωθούν από την ισπανική βάση στον Παναμά και ένα από τη Μαδρίτη, με ομάδες διασωστών.

«Η Ισπανία προσφέρει στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την βάση της στον Παναμά, αν τους είναι απαραίτητη για να στείλουν βοήθεια στην Αϊτή», πρόσθεσε η Ροντρίγκες.

Λ. Αμερική

Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι στέλνει 50μελή «ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας» στην Αϊτή μέσα στις επόμενες ώρες. Ο ΥΠΕΞ Νικολάς Μαδούρο είπε ότι η ομάδα θα αναχωρήσει το πρωί σήμερα Τετάρτη μεταφέροντας τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και φάρμακα για τους σεισμοπαθείς Αϊτινούς. Ο Μαδούρο πρόσθεσε ότι δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Αϊτή ή τις αρχές της Αϊτής μετά το πλήγμα του σεισμού.

Το Περού ανακοίνωσε ότι οι 205 άνδρες του στην MINUSTAH θα συμβάλλουν στις σωστικές προσπάθειες και πρόσθεσε ότι ουδείς εξ αυτών τραυματίστηκε. Το ΥΠΕΞ του Μεξικού ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Αϊτή και ότι «ενεργοποίησε σχέδιο προστασίας για Μεξικανούς που αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην Αϊτή.

Στην Δομινικανή Δημοκρατία -που μοιράζεται με την Αϊτή τη νήσο Εσπανιόλα- ο πρόεδρος Λεονέλ Φερνάντες κάλεσε την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Αϊτή να ξεπεράσει αυτή την «πραγματική τραγωδία» και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη» να στείλει βοήθεια. Στην Κούβα ο σεισμός έγινε αισθητός στην ανατολική επαρχία Σαντιάγο δε Κούμπα- και αρκετοί κάτοικοι μεταφέρθηκαν από την ανατολική παράκτια πόλη Μπαρακόα σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο για το φόβο τσουνάμι παρότι το προειδοποιητικό σήμα για τον κίνδυνο σεισμικών κυμάτων ήρθη λίγη ώρα μετά την έκδοσή του, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Η Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών για να παράσχουν βοήθεια. Η USAID ανέφερε σε ανακοινωθέν της ότι στέλνει ομάδες 72 ανθρώπων, έξι σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα για την εξεύρεση επιζώντων και 48 τόνους εξοπλισμού διάσωσης. Την ομάδα θα συνοδεύσουν ειδικοί της υπηρεσίας στις καταστροφές για να αποτιμήσουν την κατάσταση στην Αϊτή.

Η Διαμερικανική Τράπεζα Αναπτύξεως (IADB) ανακοίνωσε ότι διαθέτει 200.00 δολάρια σε άμεση βοήθεια στην Αϊτή. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Λουίς Μορένο είπε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να σταλούν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και μέσα προσωρινής στέγασης στους σεισμοπαθείς. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα διατεθούν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα γραφεία της στην πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς κατέρρευσαν μετά το σεισμό, προσθέτοντας ότι διακριβώθηκε ότι είναι ασφαλείς «οι περισσότεροι» εργαζόμενοί της. Ακόμα, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να κινητοποιήσει μια ομάδα για να εκτιμήσει τις καταστροφές, τις ζημιές και να σχεδιάσει την «ανοικοδόμηση» της χώρας.

Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει την Αϊτή

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμο να υποστηρίξει την Αϊτή, που επλήγη από ισχυρό σεισμό.

«Είμαι σίγουρος ότι η διεθνής κοινότητα θα κινητοποιηθεί γρήγορα για να προσφέρει βοήθεια σε αυτό το κράτος», δήλωσε ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. «Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να εκπληρώσει τον ρόλο του προσφέροντας βοήθεια στους τομείς που ειδικεύεται. Εχω ήδη ζητήσει από το προσωπικό να εξετάσει όλες τις πιθανότητες», συνέχισε.

πηγή: kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου