Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Γάζωσαν το πούλμαν του ποδοσφαιρικού Τόγκο

Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της πρωτοφανούς επίθεσης που δέχτηκε το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Τόγκο στην περιφέρεια Καμπίντα της Ανγκόλα. Το πούλμαν δέχτηκε πυρά για αρκετά λεπτά, μετά την είσοδό του στη συγκεκριμένη περιοχή. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση για την αυτονόμηση της Καμπίντα, που μάλιστα χαρακτήρισε την ενέργεια, ως την πρώτη μιας σειράς που θα ακολουθήσουν. Νεκρός είναι ο οδηγός του λεωφορείου, ενώ μεταξύ των τραυματιών, οι δύο είναι διεθνείς ποδοσφαιριστές. Στην Ανγκόλα αρχίζει την Κυριακή το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, με τη συμμετοχή 16 ομάδων, αλλά σοβαρό είναι πλέον το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι 15, αφού το Τόγκο σκέπτεται να αποχωρήσει. Στην Καμπίντα θα διεξαχθούν συνολικά επτά παιχνίδια της διοργάνωσης.

Το θλιβερό περιστατικό συνέβη δεκα χιλιόμετρα από τα σύνορα και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Τόγκο Γουίνι Ντογκμπεΐστ το λεωφορείο της ομάδας δεχόταν πυρά επί είκοσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους τραυματίες συγκαταλέγονται οι ποδοσφαιριστές, Σερζ Ακάπκο και Κοντζόβι Ομπιλάλε… Μαζί τους και ο υπεύθυνος Τύπου και ο επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της ομάδας, που είχε ξεκινήσει από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και μετέφερε την εθνική του Τόγκο στην Αγκόλα, όπου «ανοίγει» το Κύπελλο Εθνών Αφρικής...

Σοκαρισμένος από το γεγονός, ο επιθετικός της ομάδας Τομάς Ντοσεβί, ανέφερε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι ο ίδιος και τα άλλα μέλη της ομάδας "πυροβολήθηκαν σαν τα σκυλιά" από κουκουλοφόρους "οπλισμένους μέχρι τα δόντια".

Η Μάντσεστερ Σίτι, παίκτης της οποίας είναι ο Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ, της εθνικής του Τόγκο, εξέδωσε ανακοίνωση ότι ο ποδοσφαιριστής "είναι υγιής, αλλά βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάστασh".

Ήδη, τα μέλη της ομάδας -που επρόκειτο την Δευτέρα να αντιμετωπίσει τη Γκάνα, στην Καμπίντα- εμφανίζονται απρόθυμα να λάβουν μέρος στη διοργάνωση για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής.

Την ευθύνη, για το αιματηρό επεισόδιο ανέλαβε οργάνωση που μάχεται για την αυτονόμηση της Καμπίντα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την επίθεση ως την πρώτη μιας σειράς που πρόκειται να ακολουθήσουν.

πηγή: ert.gr


1 σχόλιο: