Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Συμπλοκές μετά από πυροβολισμό μετανάστη

Ένταση επικρατεί ακόμα στο Ροζάρνο της Καλαβρίας στην Ιταλία, μετά τον πυροβολισμό την περασμένη εβδομάδα αλλοδαπού εργάτη από τρεις Ιταλούς που επέβαιναν σε αυτοκίνητο.



Από το συμβάν και έπειτα οι μετανάστες της περιοχής εξεγέρθηκαν, απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, ενώ οι ντόπιοι «απάντησαν» με κατάληψη του δημαρχείου της κωμόπολης, ζητώντας να απομακρυνθούν οι μετανάστες.

Οι συμπλοκές που ακολούθησαν τραυμάτισαν τουλάχιστον 60 ανθρώπους, ενώ το Βατικανό καταγγέλλει ότι , πολύ συχνά, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι ζουν και εργάζονται υπό απάνθρωπες συνθήκες, αλλά σημειώνει, παράλληλα, ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η χρήση βίας.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτουν ότι κάθε έγχρωμος εργάτης, στα χωράφια του Ροζάρνο αλλά και όλων των άλλων περιοχών της Κάτω Ιταλίας, εργάζεται δέκα με δώδεκα ώρες την ημέρα, ανασφάλιστος, έναντι είκοσι πέντε ευρώ. Πολύ συχνά, ζουν σε παράγκες, χωρίς τις βασικές προϋποθέσεις υγιεινής.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο απομακρύνθηκαν από την περιοχή του Ροζάρνο, τουλάχιστον τριακόσιοι αλλοδαποί, οι οποίοι πρόκειται να φιλοξενηθούν, προσωρινά, σε κέντρα πρώτης υποδοχής της περιφέρειας, που ανήκουν και στην Καθολική Εκκλησία. Τόσο οι εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων, όσο και της αστυνομίας, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να διαταχθούν απελάσεις, για τους ξένους εργαζόμενους που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής.
Η όλη κατάσταση, στις περιοχές της Καλαβρίας, της Σικελίας, της Νάπολης και του Μπάρι, επιδεινώνεται και από την παρουσία του μαφιόζικου οργανωμένου εγκλήματος, που εκμεταλλεύεται διαρκώς την μαύρη εργασία των ξένων, με εκβιασμούς και «τσιφλικάδες» που μονοπωλούν την προσφορά εργασίας στον γεωργικό τομέα.

πηγή: cosmo.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου