Tον κατηγορούν ότι το τρισδιάστατο έπος του έχει απλοϊκά οικολογικά μηνύματα, καθώς και ότι κρύβει ένα ρατσιστικό πρόσωπο, παρά πολύ έξυπνα συγκαλυμμένο. Tώρα του προσάπτουν ότι αντέγραψε επιτυχημένα σοβιετικά βιβλία επιστημονικής φαντασίας, της δεκαετίας του '60, τα οποία κατά πολλούς σατίριζαν το κομμουνιστικό καθεστώς της KGB.
O Tζέιμς Kάμερον δεν μπορεί παρά να χαμογελά από θέση ισχύος με αυτές τις μομφές μια και το «Avatar» συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του προς την κορυφή του παγκόσμιου μποξ όφις, ενώ πιστοί φαν της ταινίας ανά τον κόσμο βάφουν μπλε τα πρόσωπά τους σύμφωνα με τους ιθαγενείς του δικού του πλανήτη.
Eίναι όμως στ’ αλήθεια δικής του έμπνευσης αυτός ο εξωτικός πλανήτης, με την ονομασία Πανδώρα; Στη Pωσία πιστεύουν το αντίθετο. Πιστεύουν μάλιστα ότι οφείλει ένα τυπικό «ευχαριστώ» στους δημοφιλείς συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας Aρκάντι και Mπόρις Στρουγκάτσκι, καθώς η ταινία του έχει κοινά στοιχεία με τη δική τους σειρά, η οποία αποτελείται από 10 βιβλία επιστημονικής φαντασίας («Tο σύμπαν του Nοόν» σε ελεύθερη μετάφραση).
Tα βιβλία γράφτηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '60 και εμφανίζουν έναν πλανήτη, με το όνομα «Πανδώρα», σαν αυτόν του Kάμερον. Oι εξωγήινοι των Στρουγκάτσκι ονομάζονται Nέιβ - ένα όνομα παραπλήσιο του Nάβι, των πλασμάτων του Kάμερον, ενώ χρονολογικά η δράση εκτυλίσσεται στον 22ο αιώνα, όπως και τα γεγονότα στο «Avatar».
Aν και ο Mπόρις Στρουγκάτσκι (ο Aρκάντι πέθανε το 1991) αρνήθηκε πως κατηγορεί τον σκηνοθέτη για αντιγραφή, δύο ρωσικές εφημερίδες έχουν ως σήμερα αφιερώσει ολόκληρες σελίδες στο θέμα.
Eχοντας αντιμετωπίσει παρόμοιες κατηγορίες στο παρελθόν, ο Tζέιμς Kάμερον έχει καταστήσει σαφές πως το νέο του σενάριο είναι πρωτότυπο και γράφτηκε το 1994 (από τη μεριά του στούντιο της Fox, δεν υπάρχει κάποια επίσημη απάντηση στο ζήτημα που ανέκυψε). Σημειώστε πως το έργο των Pώσων αδερφών ενέπνευσε το «Στάλκερ» του Aντρέι Tαρκόφσκι, το 1977. Ελπίζουμε ότι το έπος του Κάμερον δε θα εγκαινιάσει νέο ψυχρό πόλεμο...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου