Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

"Aλλαγές στην αυτοδιοίκηση - Kαλύτερο κράτος"

Το καλύτερο κράτος έχουν ως στόχο οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και Αποκέντρωσης, Γιάννης Ραγκούσης, με το «πρόγραμμα Καλλικράτης», όπως ονομάστηκε, να προβλέπει τη μείωση των δήμων και κοινοτήτων μέσω συγχωνεύσεων σε λιγότερους από 370.


Στον τρόπο διακυβέρνησης και όχι στην οικονομία απέδωσε το πρόβλημα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας πως η αντίληψη ότι το κράτος αποτελεί λάφυρο του εκάστοτε κόμματος που κερδίζει τις εκλογές, καθιστά τη δημόσια διοίκηση αιχμάλωτη συμφερόντων, όπου δημιουργούνται φέουδα και τελικά πλήττεται το συμφέρον του πολίτη.

«Το ζήτημα της ανεξαρτησίας μας αποτελεί κυρίαρχο μέλημα αυτής της κυβέρνησης», προκειμένου οι όποιες αποφάσεις για τις προτεραιότητες να λαμβάνονται από εμάς, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, προσέθεσε.

Παράλληλα, προανήγγειλε τη συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής με διεθνείς συμμετοχές, η οποία μετά από επιστημονική έρευνα και με πρότυπο ξένα κράτη, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη δομική αλλαγή της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τη «Νέα αρχιτεκτονική για την Αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη Διοίκηση» που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών και Αποκέντρωσης, Γιάννης Ραγκούσης, οι δήμοι από 1034 μειώνονται σε λιγότερους από 370, ενώ από 6000 νομικά πρόσωπα σε δημοτικές επιχειρήσεις θα μείνουν κάτω από 2000. Επίσης, καθορίζεται ο Συνήγορος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ κάθε δαπάνη των δήμων θα ελέγχεται προκαταβολικά.

Βασικός στόχος η κατάρτιση πλήρους σχεδίου, που πρόκειται να τεθεί προς διαβούλευση στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στις 18 Ιανουαρίου. Ειδικότερα, ο «Καποδίστριας 2» προβλέπει τη συνένωση δήμων, μείωση τους από 1050 σε περίπου 370, καθώς και κατάργηση του 42% αναφορικά με την εκλογή των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αντικατάστασή του με το ποσοστό της τάξεως του 50% συν 1.

Παράλληλα, προβλέπεται η συγκρότηση των αυτοδιοικητικών περιφερειών στα όρια των 13 υπαρχουσών κρατικών περιφερειών, καθώς και η θέσπιση θέσης Γενικού Γραμματέα του Δήμου που θα χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και θα αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακού και πειθαρχικού προϊσταμένου του προσωπικού.

Να σημειωθεί πως συνεδρίασε ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ), προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές από τον υπουργό Εσωτερικών και Αποκέντρωσης, Γιάννη Ραγκούση, αναφορικά με τις προωθούμενες προτάσεις για τη διοικητική αναδιάρθρωση, ενώ ο υπουργός θα παρουσίαζε το νομοσχέδιο και στους γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, αναμένεται να επισκεφτεί τη Δευτέρα (11/1) ο υπουργός Εσωτερικών και Αποκέντρωσης, Γιάννης Ραγκούσης, ώστε να τον ενημερώσει για τις προωθούμενες αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.

πηγή: cosmo.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου