Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

121 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2009 σε 25 χώρες



Τη ζωή τους έχασαν 121 δημοσιογράφοι σε 25 χώρες το έτος 2009, ένας αριθμός ρεκόρ, ο οποίος αυξήθηκε κατά 33% σε σχέση με το 2008, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από την μη κυβερνητική οργάνωση Presse Embleme Campaign (PEC), η οποία εδρεύει στη Γενεύη.

«Το 2009 ήταν ένα μαύρο έτος για τα μμε στον κόσμο», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ Μπλες Λεμπέν σε ανακοίνωση του. «Κατά μέσο όρο κάθε μήνα σκοτώνονταν δέκα δημοσιογράφοι το 2009 από ένοπλες ομάδες, εγκληματικές οργανώσεις, κυβερνήσεις και τρομοκρατικές επιθέσεις. Πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι έχουν απαχθεί ή εξαναγκάζονται να σιωπήσουν ή εξορίζονται και η ατιμωρησία παραμένει ο κανόνας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της
οργάνωσης για τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΜΚΟ, ο απολογισμός σημαδεύτηκε από τη «μεγαλύτερη σφαγή δημοσιογράφων στην ιστορία σε μία μόνο ημέρα». Πρόκειται για 38 δημοσιογράφους οι οποίοι εκτελέστηκαν στις 23 Νοεμβρίου στις Φιλιππίνες και συγκεκριμένα στην επαρχία Μιντανάο κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών.

Στις πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους συμπεριλαμβάνεται ακόμη το Μεξικό, η Σομαλία, το Πακιστάν, η Ρωσία και το Ιράκ. «Καμία βελτίωση δεν σημειώθηκε στο Μεξικό, την δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα όπου 13 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε 12 μήνες. Ήταν τα θύματα της μάχης ανάμεσα σε ομάδες εμπόρων ναρκωτικών και των τοπικών αρχών» προσθέτει η PEC.


πηγή: www.tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου