Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Πλούσιοι εναντίον φτωχών στην κλιματική σύνοδο της Κοπεγχάγης

Οι διαπραγματευτές στην Κοπεγχάγη προσπαθούσαν σήμερα να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων κρατών για το μοίρασμα των βαρών της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ο εκπρόσωπος του Σουδάν Λουμούμπα Ντι-Απίνγκ, επικεφαλής της ομάδας των 135 αναπτυσσόμενων χωρών, είπε ότι το χρηματοδοτικό πακέτο 10 δισ. δολαρίων το χρόνο που προτάθηκε στα φτωχά κράτη, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ωχριά σε σχέση με το 1 τρισ. δολάρια που έχει ήδη δαπανηθεί για τη σωτηρία χρηματοπιστωτικών οργανισμών. «Αν αυτή είναι η σημαντικότερη απειλή για τον πλανήτη μας, πώς μπορείτε να εξηγήσετε τα 10 δισ. δολάρια; Δέκα δισ. δεν επαρκούν ούτε για την αγορά ικανού αριθμού φέρετρων για τα αναπτυσσόμενα κράτη», είπε χαρακτηριστικά ο Σουδανός εκπρόσωπος.

Η επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος (ΕΡΑ) Λίζα Τζάκσον μίλησε για τα αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ επεσήμανε ότι η άνοδος των θερμοκρασιών απειλεί άμεσα την υγεία των πολιτών. Η διαπίστωση αυτή από την ΕΡΑ επιτρέπει στον πρόεδρο Ομπάμα να νομοθετήσει υπέρ της μείωσης των εκπομπών καυσαερίων, χωρίς να χρειάζεται την έγκριση της νομοθετικής εξουσίας της χώρας του. Ο πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφθεί την Κοπεγχάγη στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Η Κίνα, που μόλις πρόσφατα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών καυσαερίων του θερμοκηπίου, διαμαρτυρήθηκε έντονα για σφάλμα των διοργανωτών, που δεν επέτρεψε στον εκπρόσωπό της να εισέλθει στο Μπέλα Σέντερ, τόπο διεξαγωγής της συνόδου. Ο Σου Ουέι, επικεφαλής της κινεζικής διαπραγματευτικής ομάδας στην Κοπεγχάγη, δήλωσε ότι είναι «ιδιαίτερα απογοητευμένος» για το ατόπημα των Δανών διοργανωτών, το οποίο χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτο». Στο μεταξύ, μικρά νησιωτικά κράτη του κόσμου, καθώς και οι φτωχές χώρες, εξέφρασαν και αυτές χθες την αγανάκτησή τους για τα αντικρουόμενα προσχέδια αποφάσεων, που διέρρευσαν από τη δανέζικη και την κινεζική πλευρά αντίστοιχα. Ορισμένα από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου φοβούνται ότι η σύνοδος θα οδηγήσει σε δυσανάλογα μεγάλη επιβάρυνσή τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα κράτη αυτά διεκδικούν δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από τα πλούσια κράτη του κόσμου. Διπλωμάτες αναπτυσσόμενων χωρών και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων διαμαρτυρήθηκαν για τις διαρροές, υποστηρίζοντας ότι αυτές αποτελούν προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων.

Η πρόταση της Δανίας θα επέτρεπε στις πλούσιες χώρες να μειώσουν ελάχιστα τις εκπομπές καυσαερίων τους, επιβάλλοντας παράλληλα αυστηρότερα όρια στις φτωχές χώρες. Το κινεζικό προσχέδιο, που και αυτό «διέρρευσε» τεχνηέντως, θέτει νέα και αυστηρότερα όρια εκπομπών για τα βιομηχανικά κράτη και για περίοδο πέντε με οκτώ ετών. Τα αναπτυσσόμενα κράτη του κόσμου -στα οποία περιλαμβάνεται και η Κίνα- θα υπαχθούν σε ξεχωριστό πρόγραμμα περιορισμού εκπομπών, που όμως, δεν θα πλήττει τη βιομηχανική τους παραγωγή.

www.kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου