Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού



Πόσες φορές ,δεν έχουμε ακούσει για «το παιδί, που όλοι κρύβουμε μέσα μας» ή άλλες τέτοιες εκφράσεις. Νομίζω, πως όλοι καταλαβαίνουμε, ότι τα παιδιά, δεν είναι παρά, το παρελθόν και το μέλλον μας. Κατά πόσο όμως ,προστατεύουμε αυτό το «ευαίσθητο» μέλλον μας.

Παγκόσμια ημέρα του παιδιού την Παρασκευή (11/12) και τα στοιχεία στη χώρα μας, από τους συλλόγους για τη προστασία του παιδιού, μιλούν για πολλά χαμόγελα, που δεν αφήνονται, να σχηματιστούν στα παιδικά χείλη.

Το νομικό πλαίσιο

Στη χώρα μας, η Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Πολίτη, κλείνει ήδη 2,5 χρόνια θεσμοθετημένης δράσης ως Συνήγορος του Παιδιού, έχοντας επιφορτιστεί από την Ελληνική Βουλή (ν.3094/2003) με την αποστολή της προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων του παιδιού.

Ως υπερασπιστής των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ο Συνήγορος ερευνά καταγγελίες, που προέρχονται από ανηλίκους, γονείς, συγγενείς ή τρίτα πρόσωπα τα οποία έχουν άμεση αντίληψη παραβιάσεων δικαιωμάτων του παιδιού, επισκέπτεται χώρους όπου τα παιδιά εκπαιδεύονται, φιλοξενούνται, δραστηριοποιούνται ή κρατούνται, ακούει τις απόψεις των παιδιών και των επαγγελματιών που εργάζονται μαζί τους, παρακολουθεί την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (νόμος 2101/1992) και διατυπώνει νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις προς την Πολιτεία.

Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα του παιδιού, η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού.
Διαβάστε τη συνέντευξη του προέδρου του "Χαμόγελου του Παιδιού" στο cosmo.gr με αφορμή την παγκόσμια ημέρα.

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1989 και τέθηκε σε ισχύ στις 2 Σεπτεμβρίου 1990. Μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί από 191 χώρες. Στην Ελλάδα κυρώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1992 με τον Ν.2101/92.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:

Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)

Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)

Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.)

Το ίδρυμα "Κάνε μια ευχή"

Το Make-A-Wish (Κάνε-Mια-Ευχή Ελλάδος) είναι ένας μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός οργανισμός, που εκπληρώνει τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών, από 3 έως 18 ετών, τα οποία πάσχουν από σοβαρές αρρώστιες απειλητικές για τη ζωή τους.

Είναι παράρτημα του διεθνούς φιλανθρωπικού οργανισμού Make-A-Wish International, που ασχολείται αποκλειστικά με τον ψυχικό κόσμο του άρρωστου παιδιού κι όχι με αυτή την ίδια την αρρώστια του. Ξεκίνησε στην Αμερική το 1980 με την ευχή ενός παιδιού που ήθελε να γίνει αστυνομικός, αυτό το παιδί άγγιξε την καρδιά πολλών ανθρώπων και τους ενέπνευσε να δημιουργήσουν το ‘Make-A-Wish America.

Ανάμεσα σε άλλα παρόμοια ιδρύματα και οργανώσεις, το Make-A-Wish (Κάνε-Mια-Ευχή Ελλάδος) κατόρθωσε να γίνει το μεγαλύτερο στο είδος του και να λειτουργεί σε 33 χώρες με περισσότερους από 30.000 εθελοντές και πάνω από 210.000 πραγματοποιημένες ευχές παγκοσμίως. Κάθε παράρτημα του ‘Make-A-Wish’ συγκεντρώνει χρήματα για τις ευχές των παιδιών της χώρας του.

Ενδεικτικό της άρτιας οργάνωσης του Make-A-Wish International είναι ότι πήρε το Βραβείο Καλύτερης Λειτουργίας και Άμεμπτης Οικονομικής Διαχείρισης για το 2005, Διάκριση για το Εξαιρετικό Έργο και την προσφορά του από το Charity Navigator, που βοηθάει στις λήψεις αποφάσεων και την οικονομική διαχείριση των μεγαλύτερων Αμερικάνικων Φιλανθρωπικών Οργανώσεων. Tέλος έγινε δεκτό στον κλάδο των Δημόσιων Πληροφοριών, ως φιλανθρωπική οργάνωση που συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη.

Στην Ελλάδα, το Make-A-Wish (Κάνε-Mια-Ευχή Ελλάδος) ξεκίνησε το 1996.

Πώς λειτουργεί

Το Make-A-Wish (Κάνε-Mια-Ευχή Ελλάδος) λειτουργεί σήμερα με περισσότερους από 240 εθελοντές κι έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 500 ευχές παιδιών. Οι εθελοντές είναι η ψυχή του Make-A-Wish (Κάνε-Mια-Ευχή Ελλάδος). Το έργο τους ενδεικτικά περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως επικοινωνία με το Παιδί της Ευχής, την οικογένειά του και τους θεράποντες ιατρούς, ανεύρεση πόρων, αναζήτηση προσφορών, δημόσιες σχέσεις κ.α.

Πώς η επιθυμία γίνεται πραγματικότητα

Το άρρωστο παιδί μαθαίνει αρχικά για το Make-A-Wish (Κάνε-Mια-Ευχή Ελλάδος) από το γιατρό του, το σχολείο και από το φιλικό ή οικογενειακό του περιβάλλον.

Στη συνέχεια, ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές έρχονται σε επαφή με το παιδί για να εκμαιεύσουν την πιο βαθιά του επιθυμία. Μελετάμε τις λεπτομέρειες της ευχής και σχεδιάζουμε αυτήν την ξεχωριστή ημέρα..! Ολόκληρη η οικογένεια συμμετέχει και όλα τα έξοδα είναι πλήρως καλυμμένα!

Οι ευχές των παιδιών ταξινομούνται συνήθως σε 4 κύριες κατηγορίες:

Θέλω να αποκτήσω........

Θέλω να γίνω................

Θέλω να πάω.................

Θέλω να συναντήσω.....

Το μόνο πράγμα που περιορίζει την ευχή είναι η φαντασία του ίδιου του παιδιού!



πηγη: cosmo.gr


1 σχόλιο: