Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Εδώ Πολυτεχνείο (film)


Εδώ Πολυτεχνείο. Ένα αντιφασιστικό ντοκουμέντο που περιγράφει τα γεγονότα αλληλεγγύης, λαϊκής συμμετοχής και ηρωισμού του αγώνα εναντίον της χουντικής δικτατορίας.

Για εμφανείς λόγους, η ταινία γυρίστηκε στο Μιλάνο την περίοδο της χούντας, με υλικό ντοκιμαντέρ που κρυφά έφυγε από την Αθήνα και με σκηνοθετημένα γυρίσματα στα οποία πήραν μέρος Έλληνες και Ιταλοί φοιτητές, καθώς και Έλληνες πολιτικοί εξόριστοι, στενοί συνεργάτες του σκηνοθέτη.

Αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο της κατάστασης που επικρατούσε, παρουσιάζοντας μέσα από έναν έξοχο συνδυασμό πραγματικών στοιχείων - ντοκουμέντων και κινηματογραφικού έργου. Η μουσική είναι του Μίκη Θεοδωράκη. Η ελληνική αφήγηση του Αλέξανδρου Παναγούλη και η ιταλική του γερουσιαστή Umberto Terracini.

Η ταινία είχε προσκληθεί επισήμως να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, αλλά τελικά η προβολή της απαγορεύτηκε για λόγους ανεξήγητους και μυστηριώδεις, γεγονός που τονίζει περαιτέρω τη μοναδικότητα αυτού του αριστουργήματος. Η ταινία υπάρχει στην ΕΡΤ, μεταδίδεται στην επέτειο του Πολυτεχνείου αλλά ποτέ στην κανονική της διάρκεια (95'), χάνοντας έτσι την αφηγηματική και αισθητική της δύναμη.


1 σχόλιο:

 1. "Ένα σπιρτόξυλο για πέννα
  αίμα στο πάτωμα χυμένο για μελάνι
  το ξεχασμένο περιτύλιγμα της γάζας για χαρτί
  Μα τι να γράψω;
  Τη Διεύθυνσή μου μονάχα ίσως προφτάσω
  Παράξενο και πήζει το μελάνι
  Μέσ’ από φυλακή σας γράφω
  στην Ελλάδα"

  ΑπάντησηΔιαγραφή