Πριν από μόλις μερικές εβδομάδες, η εντυπωσιακή πόλη του Ρίο ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016- τους πρώτους στη Λατινική Αμερική- και αμέσως ξέσπασε ένα αυθόρμητο, ξέφρενο πάρτι στην παραλία που διήρκεσε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έκλαιγε από χαρά. Οι κάτοικοι έλαμπαν από υπερηφάνεια. Επειτα από λίγες ημέρες, σε μια τρομακτική έκρηξη βίας, έμποροι ναρκωτικών κατέρριψαν ένα ελικόπτερο της αστυνομίας με πυροβόλο μεγάλου διαμετρήματος, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το στάδιο «Μαρακανά» το οποίο θα φιλοξενήσει τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014. Το νέο κύμα της βίας δεν θα μπορούσε να έλθει σε πιο ακατάλληλη στιγμή. Οι βραζιλιάνοι ηγέτες περιοδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο αναζητώντας επενδυτές οι οποίοι θα προσφέρουν τα δισ. δολάρια που απαιτούνται για τις υποδομές των Αγώνων. Οι εικόνες του ελικοπτέρου της αστυνομίας που κατερρίφθη «συγκλόνισε πραγματικά τους Βραζιλιάνους και τώρα όλοι ανησυχούν τι θα συμβεί στους Αγώνες» είπε η 21χρονη Ναντίν Μάτος, η οποία εργάζεται σε ένα κομμωτήριο κοντά στην παραλία Κοπακαμπάνα. «Πρέπει να πούμε στον κόσμο πού βρισκόμαστε και έτσι οι άνθρωποι εκτός Βραζιλίας να καταλάβουν τι μέτρα λαμβάνουμε και να μην ανησυχούν αν σχεδιάζουν να έλθουν εδώ».
Εδώ και χρόνια η αστυνομία έχει εγκαταλείψει τις παραγκουπόλεις, ή «φαβέλες», που περικυκλώνουν τις πιο πλούσιες γειτονιές της πόλης, ακολουθώντας μια πολιτική που θυμίζει περισσότερο μια προσπάθεια περιστολής του εγκλήματος και όχι επιβολής του νόμου. Αυτό είχε αποτέλεσμα οι έμποροι ναρκωτικών να δημιουργήσουν προπύργια βίας. Και, όπως έδειξε το περιστατικό με την κατάρριψη του ελικοπτέρου και τους 26 νεκρούς, η αστυνομία δεν έχει καταφέρει να ανακόψει τη σταδιακή ροή όπλων προς τις φαβέλες. «Ποτέ δεν κρύψαμε τα προβλήματά μας όταν θέσαμε υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς» είπε ο δήμαρχος του Ρίο Εντουάρντο Παές στο Λονδίνο, όπου βρέθηκε σε αναζήτηση επενδυτών για τα απαραίτητα δημόσια έργα. «Πάντα λέγαμε στον κόσμο ότι ακόμη αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Ακόμη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και αυτό που συνέβη το απέδειξε».
Αυτόν τον χρόνο η κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλει ένα σύστημα κοινοτικής αστυνόμευσης, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα βίας από τους εμπόρους ναρκωτικών σε δεκάδες παραγκουπόλεις, όπου ζει περίπου το ένα τρίτο των 6 εκατ. κατοίκων του Ρίο. Ωστόσο η προσπάθεια περιορίστηκε σε μόλις πέντε παραγκουπόλεις και το περιστατικό με το ελικόπτερο πυροδότησε έναν νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με το αν αυτή η μιλιταριστική στρατηγική υπήρξε αποτελεσματική.
Τουλάχιστον ένα μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που υπογράμμισε τα προβλήματα ασφαλείας του Ρίο πριν από την ψηφοφορία της 2ας Οκτωβρίου, σημείωσε ότι η πόλη της Βραζιλίας δεν είναι η μοναδική στην οποία εκδηλώθηκαν περιστατικά βίας μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2005, μία ημέρα μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών του 2012 από το Λονδίνο, τρομοκράτες πυροδότησαν βόμβες σε τρένα και λεωφορεία της πόλης, αφήνοντας πίσω τους 56 νεκρούς και περίπου 700 τραυματίες.
Με τις τηλεοπτικές εκπομπές και τις εφημερίδες στη Βραζιλία να ασχολούνται με τις επιπτώσεις της βίας στην εικόνα του Ρίο, δημοτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να υπερασπιστούν εκ νέου την ολυμπιακή υποψηφιότητα της πόλης. «Θέλουμε να φθάσουμε στο 2016 με ένα ειρηνικό Ρίο ντε Τζανέιρο, πριν και μετά τους Αγώνες» δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης Σέρτζιο Καμπράλ . Το Ρίο έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες δολοφονιών στον κόσμο, με 4.631 ανθρωποκτονίες στη μητροπολιτική περιοχή τον περασμένο χρόνο. Το 2006 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 5.143.
Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009
Εφιάλτης η βία στο ολυμπιακό Ρίο
Πηγή:tovima.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου