THE NEW YORK TIMES
Είναι γενικά αποδεκτό ότι η κίνηση της Αμερικής να καταστρέψει το Ιράκ άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων στον Κόλπο, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάδειξη του Ιράν ως μεγάλης περιφερειακής δύναμης, ικανής να προκαλέσει την κυριαρχία των σουνιτικών αραβικών κρατών και να αποτελέσει απειλή τόσο για το Ισραήλ όσο και για τις ΗΠΑ.
Oπόλεμος στο Ιράκ είχε μια άλλη πολύ σοβαρή επίπτωση. Ενθάρρυνε την Τουρκία να υψώσει ανάστημα στην Ουάσιγκτον και να αναδειχθεί ως ένας ισχυρός ανεξάρτητος παίκτης στην καρδιά μιας τεράστιας περιοχής που εκτείνεται από τη Μέση Ανατολή έως τα Βαλκάνια και από τον Καύκασο έως την Κεντρική Ασία.
Οι Τούρκοι αρέσκονται να λένε ότι το Ιράν και το Ισραήλ είναι δυνάμεις που προκαλούν ανησυχία και φόβο με τον επεκτατισμό τους και την αμφισβήτηση των υπαρχουσών δομών εξουσίας, ενώ η Τουρκία αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα, που έχει στόχο την ειρήνη και την ασφάλεια.
Η Τουρκία επεκτείνει την επιρροή της με διπλωματία και όχι με βία. Επίσης, δημιουργεί οικονομικούς δεσμούς με τους γείτονές της και έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει σε διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις. Δεν έχει διστάσει βέβαια να αντιμετωπίσει με στρατιωτικά μέσα τους αντάρτες του ΡΚΚ, του κινήματος για την ανεξαρτησία των Κούρδων, όμως πρόσφατα πρόσφερε αμνηστία στους αντάρτες αυτούς. Τα τελευταία χρόνια, η τουρκική διπλωματία έχει καταφέρει σημαντικές επιτυχίες, έχει γίνει δημοφιλής στον αραβικό κόσμο και πιέζει για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Η δυναμική και πολυσχιδής εξωτερική πολιτική της άρχισε να διαμορφώνεται με την άνοδο στην εξουσία το 2002 του ΑΚΡ, του κόμματος του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θεωρείται ότι δημιούργησε το θεωρητικό πλαίσιο της νέας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, πριν ακόμα γίνει υπουργός Εξωτερικών.
Η νέα κατεύθυνση
Δύο ταξίδια τον Οκτώβριο δείχνουν προς τη νέα κατεύθυνση. Ο Ερντογάν με εννέα υπουργούς και ένα αεροπλάνο γεμάτο επιχειρηματίες πήγε στη Βαγδάτη και έκλεισε 48 συμφωνίες σε θέματα εμπορίου, ενέργειας, ασφάλειας, περιβάλλοντος κ.λπ.
Την ίδια ώρα ο Νταβούτογλου ήταν στη Συρία, με την κυβέρνηση της οποίας συμφώνησε να καταργηθούν οι βίζες για τους πολίτες τους. Λίγο αργότερα η Τουρκία αποφάσισε να αποκαταστήσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αρμενία και να ανοίξει τα σύνορα, παρά τις αντιρρήσεις του Αζερμπαϊτζάν.
«Θέλουμε την πλήρη ένταξη στην Ευρώπη»
ΕΝΤΟΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ για την κατεύθυνση που ακολουθει η Τουρκία διεξάγεται στη γειτονική μας χώρα, καθώς τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται πολλά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η προτεραιότητας της Άγκυρας είναι πλέον η Ανατολή και όχι η Δύση. Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα αυτά διαψεύδοντας μια τέτοια στροφή. «Είναι αλήθεια ότι ξεφεύγουμε από την πεπατημένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζουμε κατεύθυνση», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, ενώ στη συζήτηση αναγκάστηκε να παρέμβει μέχρι και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Κάποιοι αναρωτιούνται προς τα πού πηγαίνει η Τουρκία», είπε μιλώντας σε στελέχη τουρκικού think-tank, «και αυτό υπονοεί ότι η χώρα μας βρίσκεται σε σύγχυση και παλεύει με τα κύματα μεσοπέλαγα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι κάνουμε.
Πηγαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση, από τον Βορρά στον Νότο και από την Ανατολή στη Δύση». Καθώς χθες πραγμα τοποιήθηκε στην Άγκυρα και δεύτερη διαδήλωση εναντίον του Ισραηλινού πρέσβη στην Τουρκία μέσα σε λίγες ημέρες, με τους διαδηλωτές να εκδηλώνουν την αγανάκτησή τους για τις βιαιότητες των ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα πετώντας αυγά στον διπλωμάτη, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η σύγκρουση με το Ισραήλ είναι «μια έντονη αντιπαράθεση όπως αυτή που έχουν μεταξύ τους φίλοι, προσέχουμε όμως να μην προκαλέσουμε ζημιά στις διμερείς σχέσεις».
Ανέφερε μάλιστα ότι όταν τον πήρε τηλέφωνο ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες να τον συγχαρεί για τη Γιορτή της Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου, τον κάλεσε να πραγματοποιήσει το ταξίδι που είχε αναβάλει στο Ισραήλ.
Τα πυρηνικά όπλα
Στην ομιλία του ο Γκιουλ είπε ότι η Τουρκία θέλει να διατηρηθεί η ειρήνη στην περιοχή ενώ έθεσε ως προτεραιότητα τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Μέση Ανατολή. «Καμία χώρα της Μέσης Ανατολής δεν πρέπει να διαθέτει πυρηνικά όπλα», τόνισε. Όσον αφορά τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του προσβλέπει μόνο στην πλήρη ένταξη, καθώς οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική δεν λαμβάνεται σοβαρά υπ΄ όψιν. «Η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και η Ευρώπη θα παρακολουθεί», κατέληξε. «Κάποιοι λένε ότι η Ευρώπη είναι κουρασμένη.
Δεν θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις η Ευρώπη αλλά η Τουρκία. Η Ευρώπη θα ελέγχει τι θα κάνουμε και θα κρίνει εάν πληρούμε τα κριτήρια».
Οι Άραβες και ο ενεργειακός κόμβος
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ, η πιο σημαντική εξέλιξη ήταν το πάγωμα των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, λόγω της οργής που αισθάνονται πολλοί Τούρκοι για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Όμως και πριν από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα ο Ερντογάν δεν είχε διστάσει να περιγράψει τις ισραηλινές κινήσεις ως «κρατική τρομοκρατία». Τις διπλωματικές κινήσεις ενισχύει και ο κεντρικός ρόλος της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου μέσω του οποίου συνδέονται οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία και την Κεντρική Ασία με τις διψασμένες ενεργειακά αγορές της Ευρώπης. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Τουρκία ανακάμπτει και ξαναγράφει τους κανόνες του παιχνιδιού εξουσίας στη Μέση Ανατολή με έναν θετικό τρόπο που δεν ενέχει αντιπαραθέσεις. Αυτό είναι ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία σε μια ταραγμένη και ιδιαίτερα εύφλεκτη Μέση Ανατολή.
Πηγή:tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου