Τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε πάνω από δυο εκατομμύρια χαμηλόμισθους αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα χρήματα για το επίδομα θα προέλθουν από την έκτακτοι εισφορά στα κέρδη επιχειρήσεων και τραπεζών αλλά και την επιβολή του τέλους μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν για το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, κινείται στην κατεύθυνση τήρησης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει προεκλογικά.
Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Το πρώτο μέρος θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα και το δεύτερο μέρος το 2010.
Το ύψος της ενίσχυσης θα χορηγείται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
-Με ένα παιδί το ύψος ενίσχυσης θα είναι 700 ευρώ, εφόσον το ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού επιδόματος φθάνει τις 14.000 ευρώ.
-Με δύο παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 800 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.500 ευρώ.
-Με τρία παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1000 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 27.000 ευρώ.
-Με τέσσερα παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1100 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 18.500 ευρώ.
-Με πέντε παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει στα 1200 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό επίδομα δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, και
-Με έξι παιδιά και άνω το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 1300 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 21.500 ευρώ.
Εκτός των 444.500 δικαιούχων επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης άλλα 2.547.500 άτομα θα επωφεληθούν από ενισχύσεις εφόσον εντάσσονται στην κατηγορία ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Ειδικότερα οι δικαιούχοι και το ύψος ενίσχυσης για κάθε έναν θα είναι τα εξής:
-Συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ (με εισοδηματικά κριτήρια της κλίμακας του ΕΚΑΣ) θα ενισχυθούν με 300 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 850.000 άτομα.
-Συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ με 300 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 360.000.
-Χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, γήρατος, αναπηρίας κλπ. και δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 170.000.
-Ατομα με ειδικές ανάγκες που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 185.000.
-Νεφροπαθείς που λαμβάνουν διατροφικό επίδομα θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 13.000.
-Απροστάτευτα παιδιά (του Ν. 4051/1960 και ΠΔ 108/83) θα ενισχυθούν με 400 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 25.000 άτομα.
-Άποροι δικαιούχοι βιβλιαρίου ανασφάλιστου του Ν.Δ 57/1973 θα ενισχυθούν επίσης με 400 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 100.000.
-Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Πρόκειται για 400.000 άτομα.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ.Γ. Παπακωνσταντίνου συνολικά επωφελούνται περίπου 2.500.000 άτομα, αριθμός που είναι πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας (ποσοστό 22-23%).
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ.Γιώργο Παπακωνσταντίνου πρόκειται για την πρώτη νομοθετική παρέμβαση για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης με το συνολικό κόστος να ανέρχεται άνω του ενός δισ. ευρώ.
Έκτακτη εισφορά για τη χορήγηση του επιδόματος
Τα χρήματα για την χορήγηση του επιδόματος θα προέλθoυν από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης που θα επιβληθεί σε επιχειρήσεις για τα κέρδη του 2008, την μεγάλη ακίνητη περιουσία και από τη φορολόγηση και στα ακίνητα της εκκλησίας που εκμεταλλεύονται εμπορικά.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς από 5 έως και 10% επί των κερδών του 2008 για επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ, καθώς και αύξηση του ΕΤΑΚ για ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων που ξεπερνά τις 600.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά για τις επιχειρήσεις θα κλιμακώνεται ως εξής: για κέρδη προ φόρων μέχρι 5.000.000 ευρώ δεν θα επιβάλλεται φόρος. Στο κλιμάκιο αυτό περιλαμβάνονται 212.000 επιχειρήσεις.
Για κέρδη από 5-10 εκατ. ευρώ ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς θα ανέλθει σε 5% και αφορά 140 επιχειρήσεις, για κέρδη από 10 - 25 εκατ. ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς θα ανέλθει σε 7% και αφορά 85 επιχειρήσεις ενώ για επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 25 εκατ. η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 10% και αφορά 75 μεγάλες εταιρίες.
Συνολικά θα επιβαρυνθούν 300 μεγάλες επιχειρήσεις (ποσοστό 0,14% του συνόλου και αναμένεται να εισπραχθούν 870 εκατ. ευρώ).
Σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία θα καταβληθεί από 60.285 υπόχρεους του ΕΤΑΚ που έχουν ακίνητη περιουσία με βάση την αντικειμενική τους αξία από 600.000 ευρώ.
Αναλυτικότερα ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι για ακίνητη περιουσία από 600.000 ευρώ έως 1.000.000 η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 0,20% και αφορά 42.000 υπόχρεους του ΕΤΑΚ.
Για περιουσία από 1.000.000 - 4.000.000 ευρώ ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς θα είναι 0,40% και αφορά 18.000 υπόχρεους του ΕΤΑΚ.
Για περιουσίες άνω των 4.000.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 0,60% και αφορά 285 υπόχρεους του ΕΤΑΚ.
Η εισφορά αφορά το 1,7% των ιδιοκτητών ακινήτων που καταβάλουν ΕΤΑΚ.
Επίσης θα επιβληθεί τέλος 0,3% και στα ακίνητα της εκκλησίας που εκμεταλλεύονται εμπορικά.
Συνολικά από την εισφορά κοινωνικής ευθύνης στις επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 1,050 δις ευρώ.
"Η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και ότι τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου ανταποκρίνονται στο κοινό αίσθημα", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και σημείωσε ότι για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπήρξε αποδοχή και από τον ΣΕΒ.
Το σχέδιο νόμου για την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και την εισφορά κοινωνικής ευθύνης, θα αναρτηθεί το απόγευμα στο διαδίκτυο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ακόμα ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 που θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή θα περιλαμβάνεται και η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.
Παπανδρέου:Αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου
Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου σε σχέση με την πολιτική που άσκησε η ΝΔ, στηρίζεται η οικονομία και αναθερμαίνεται η αγορά.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι το νομοσχέδιο είναι "δημοσιονομικά ουδέτερο" (δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό) και αυτό έχει σημασία με δεδομένη τη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση. Πρόσθεσε δε, ότι ενισχύει την οικογένεια και εντάσσεται σε σειρά μέτρων, που θα ληφθούν για την ενίσχυση της οικογένειας των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης.
Βελτιώσεις ζήτησε ο Βενιζέλος
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε απολύτως με τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία καθώς και με τις ρυθμίσεις που αφορούν στην εκκλησιαστική περιουσία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διατύπωσε βελτιωτικού χαρακτήρα προτάσεις σε σχέση με τις κατηγορίες των δικαιωμένων της εισοδηματικής ενίσχυσης, με την σκέψη όπως είπε ότι μπορεί με αυτό τον τρόπο να γίνει το πρώτο βήμα για την εισαγωγή του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στη χώρα μας, το συνολικό κόστος του οποίου έχει υπολογισθεί σε περίπου 0,4 του ΑΕΠ.
Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να περιληφθούν στα μέτρα, ορισμένες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών όπως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, όσοι προσφέρουν στην πραγματικότητα μισθωτές υπηρεσίες και όσοι έχουν αποδεδειγμένα πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα λάβει υπόψη του τις προτάσεις στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.
Αντιδράσεις
"Η κυβέρνηση μετά την κλειστή σύσκεψη με τον ΣΕΒ και σε συνεννόηση μαζί του, εμφανίζει ως κοινωνική πολιτική την ελεημοσύνη του μισού κουλουριού κατά μέσο όρο την ημέρα, που «προσφέρουν» οι 307 μεγάλες επιχειρήσεις στους εξαθλιωμένους, με αντάλλαγμα να εισπράξουν ακόμα περισσότερα κέρδη από τη μεγαλύτερη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος", τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.
"Η έκτακτη εισφορά στα υψηλά κέρδη δεν μπορεί να γίνει το άλλοθι για τη διατήρηση της μόνιμης φορολογικής ασυλίας του μεγάλου πλούτου. Όλα δείχνουν ότι έχουμε μια κυβέρνηση που θα πάρει έκτακτα «ψίχουλα» από τους πλούσιους, προκειμένου να επιβάλλει «ευκολότερα» μόνιμη και στο διηνεκές φοροκαταλήστευση των λαϊκών στρωμάτων. Η αρχή ήδη έγινε με τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, που έγιναν στο όνομα, τάχα, της «πράσινης ανάπτυξης»", σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την αντίθεσή του με την έκτακτη εισφορά εξέφρασε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.
''Για άλλη μια φορά, ο επιχειρηματικός κόσμος αιφνιδιάζεται και ο διάλογος περιφρονείται. Για άλλη μια φορά, προεκλογικές και προγραμματικές διακηρύξεις και διαβεβαιώσεις διαψεύδονται, στην πράξη, από κυβερνητικές αποφάσεις'', σημειώνει η σε ανακοίνωσή της.
πηγή: ert.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου