Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Βρέθηκαν δάχτυλα του Γαλιλαίου !



Από συλλέκτη έργων τέχνης εντοπίστηκε ένα δόντι, ένα δάχτυλο και ο αντίχειρας του Γαλιλαίου Γαλιλέι, περίφημου Ιταλού επιστήμονα που πέθανε το 17ο αιώνα, όπως ανακοίνωσε το μουσείο Ιστορίας της Επιστήμης της Φλωρεντίας.

Τα δάχτυλα, καθώς και το δόντι που βρέθηκαν μαζί με ένα ακόμη δάχτυλο και ένα σπόνδυλο αφαιρέθηκαν από τη σορό του Γαλιλαίου κατά την ταφή του που πραγματοποιήθηκε 95 χρόνια μετά το θάνατό του, το 1642.

Ο Giovanni Targioni Tozzetti, ιστορικός που συμμετείχε στην τελετή και είχε αφαιρέσει τα μέλη, ομολόγησε πως «δυσκολεύτηκε να αντισταθεί στον πειρασμό να πάρει το κρανίο που είχε φιλοξενήσει μία τέτοια εκπληκτική μεγαλοφυΐα».

Τα λείψανα που βρέθηκαν περνούσαν από συλλέκτη σε συλλέκτη έως ότου χάθηκαν μυστηριωδώς το 1905. Το άλλο δάχτυλο και ο σπόνδυλος φυλάσσονται από το 1737 σε μουσεία της Φλωρεντίας και της Πάδουα.

«Όλα τα οργανικά μέλη που προέρχονται από τη σορό έχουν ταυτοποιηθεί και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ανήκουν στον Γαλιλαίο και βρίσκονται σε υπεύθυνα χέρια», αναφέρει το Μουσείο σε ανακοίνωσή του.

Μάλιστα πρόκειται να εκτεθούν στις αρχές του 2010, όταν τεθεί ξανά σε λειτουργία το Μουσείο που παρέμεινε κλειστό λόγω ανακαίνισης και πρόκειται να μετονομαστεί σε Μουσείο Γαλιλαίου.

Τα χαμένα δάχτυλα και το δόντι αγοράστηκαν από ανώνυμο συλλέκτη σε πρόσφατη δημοπρασία, όπου είχαν τεθεί προς πώληση ως λείψανα αγνώστου και περιέχονταν σε ξύλινη θήκη του 17ου αιώνα.

Ο Γαλιλαίος γεννήθηκε στην Πίζα το 1564 και θεωρείται ως ένας από τους πατέρες της σύγχρονης επιστήμης λόγω των μελετών του στη φυσική, τα μαθηματικά και ιδίως την αστρονομία.

Επί 95 χρόνια μετά το θάνατό του οι εκκλησιαστικές αρχές αρνούνταν να τον ενταφιάσουν σε καθαγιασμένο έδαφος επειδή οι θεωρίες του έρχονταν σε αντίθεση με τη διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας.

Σήμερα ο Γαλιλαίος αναπαύεται στην εκκλησία Santa Croce της Φλωρεντίας, απέναντι από τον τάφο του Μιχαήλ Αγγέλου.

πηγή: cosmo.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου