Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Σύνοδος ΟΗΕ κατά της επισιτιστικής κρίσης

Σύνοδος Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την
καταπολέμηση της επισιτιστικής κρίσης.


Η αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν σήμερα στη Ρώμη. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Deutsche Welle ("DW"), η έναρξη της συνόδου έγινε παρουσία 60 πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, δεκάδων υπουργών αλλά και του Πάπα Βενέδικτου.

Στη σύνοδο της Ρώμης συμμετέχουν, εξάλλου, περίπου 1.000 εκπρόσωποι χωρών και κυβερνήσεων, από 190 χώρες του κόσμου, οι οποίοι, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, θα προσπαθήσουν να χαράξουν μια νέα στρατηγική, ώστε με επικεφαλής τον ΟΗΕ να περιοριστεί το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε και με την ομιλία του ο πάπας Βενέδικτος, «η πείνα είναι η πιο φρικτή και η πιο χαρακτηριστική ένδειξη φτώχειας».

Πριν από ένα χρόνο, τα μηνύματα θεωρούνταν ακόμη «ενθαρρυντικά», καθώς ο αριθμός των λιμοκτονούντων είχε περιορισθεί, μέσα στο 2008, αισθητά κάτω από το ένα δισεκατομμύριο. Ωστόσο, τη φετινή χρονιά ακολούθησε μία δραματική αύξηση του συνόλου των ανθρώπων αυτών. Μόλις πριν από έναν μήνα, ο FAO ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά ο αριθμός των λιμοκτονούντων αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο.

Οι λόγοι που οδήγησαν σ' αυτή τη δραματική αύξηση είναι πολλοί και διαφορετικοί: τα τελευταία 3 χρόνια η κατάσταση στις φτωχότερες χώρες του κόσμου επιδεινώθηκε. Τη σημαντική αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, που καταγράφηκε μέσα το 2007, διαδέχθηκε η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε ακόμη και ανεπτυγμένες οικονομίες σε ύφεση. Η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο - κυρίως σε υποανάπτυκτες χώρες - να χάσουν τη δουλειά και το εισόδημά τους. Σ' αυτά προστέθηκαν οι κλιματικές αλλαγές και οι φυσικές καταστροφές, που οδήγησαν εύφορες περιοχές σε ξηρασία και φτωχές σοδειές.

Πάντως, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ Άχιμ Στάινερ, το πρόβλημα δεν έγκειται στη φυσική έλλειψη τροφίμων αλλά προκαλείται από τη λανθασμένη διάθεσή τους. «Οι λιγότεροι γνωρίζουν πως, μολονότι διανύουμε μια κρίση τροφίμων, κι ενώ βρισκόμαστε στα πρόθυρα μια παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, λόγω της δραματικής αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, συνεχίζουμε να πετάμε τεράστιες ποσότητες τροφίμων. Στο σημερινό σύστημα παραγωγής και μάρκετινγκ χάνουμε περίπου το 30% με 40 % της συνολικής σοδειάς».

Βέβαια, τους εκπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης θα απασχολήσουν κυρίως τα διαρθρωτικά προβλήματα του θέματος. Δηλαδή, το πώς μπορούν να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης τροφίμων, της οικονομικής κρίσης και της αλλαγής του κλίματος αλλά και το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια πιο δίκαιη διάθεσή τους ανά τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά την πρωτογενή παραγωγή τροφίμων, ο FAO επισημαίνει πως, τα τελευταία χρόνια, επενδύθηκαν ελάχιστα στην αγροτική ανάπτυξη. Ο Ρόμπερτ Καλντεζίρι, πρώην συνεργάτης της Παγκόσμιας Τράπεζας σε Ασία και Αφρική αλλά και συγγραφέας του βιβλίου «Το πρόβλημα της Αφρικής: Γιατί δεν αποδίδει η αναπτυξιακή βοήθεια», υποστηρίζει ότι το κλειδί για την ανάπτυξη της «μαύρης ηπείρου» είναι η ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης.

Μιλώντας στη «DW», ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το σημαντικότερο για την Αφρική είναι η αύξηση της αγροτικής παραγωγής. Δεν έχουμε εστιάσει στο θέμα όσο θα έπρεπε. Η γεωργία είναι ο μεγαλύτερος πλούτος της ηπείρου. Οι τοπικές κυβερνήσεις, όμως, δεν την έχουν αξιοποιήσει στο βαθμό που θα έπρεπε. Οι αγρότες δεν έτυχαν της υποστήριξης που χρειάζονταν».

Βέβαια, αυτά δεν αφορούν μόνον στην Αφρική. Παρόμοια είναι πλέον η κατάσταση και στη μεγαλύτερη ήπειρο του πλανήτη, την Ασία. Μάλιστα, όπως τόνισε εκ μέρους του ΟΗΕ ο Άχιμ Στάινερ, «η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη είναι και στις δύο αυτές ηπείρους βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση της πείνας».

Πάντως, εκτός από την αναζήτηση πρακτικών, βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, οι παρευρισκόμενοι στην παγκόσμια σύνοδο της Ρώμης αναμένεται πως θα στείλουν κι ένα μήνυμα: ο 21ος αιώνας δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως ο αιώνας της πείνας.

Απογοήτευση για την απουσία χρονοδιαγράμματος και στόχων

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ Ζακ Ντιούφ εξέφρασε τη απογοήτευση του για την απουσία χρονοδιαγράμματος δράσης και συγκεκριμένων στόχων στην τελική διακήρυξη που υιοθετήθηκε στη Ρώμη σήμερα από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη κορυφής για την επισιτιστική ασφάλεια του οργανισμού.

«Δεν είμαι ικανοποιημένος με το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση όσον αφορά στην ημερομηνία και τις συνθήκες των υποσχέσεων για βοήθεια» δήλωσε ο Ζακ Ντιούφ σε Συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του FAO, ιδιαίτερα λυπηρό είναι το γεγονός της απουσίας ορισμού ημερομηνίας για την πλήρη εξάλειψη της πείνας στον κόσμο.

«Μια ημερομηνία- στόχος, το 2025, είχε ήδη εγκριθεί: δεν υπήρξε συναίνεση και λυπούμαι» πρόσθεσε ο κ. Ντιούφ.

«Ωστόσο, χαίρομαι που καταλήξαμε σε συμφωνία σχετικά με τη διακήρυξη» ανέφερε τέλος ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας.

www.kathimerini.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου