Το αποτέλεσμα; Το σώμα σας δεν παίρνει το μήνυμα ότι ήρθε η στιγμή να σταματήσετε να τρώτε και έτσι οδηγείστε στην υπερκατανάλωση φαγητού.
Αν και η μελέτη έγινε σε μικρό δείγμα, αφού συμμετείχαν μόνο 17 άνδρες, τα αποτελέσματά της έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από προηγούμενες έρευνες που έχουν δείξει ότι η αργή κατανάλωση φαγητού μπορεί να είναι το κλειδί για υγιείς μερίδες.
Μια τέτοια μελέτη αποκάλυψε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 12 λεπτά για να φτάσουν τα σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο σε λεπτά άτομα και τουλάχιστον 20 λεπτά σε ένα παχύσαρκο άτομο.
Το συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να τρώτε αργά, έτσι ώστε το μήνυμα "είμαι πλήρης" να έχει τον απαιτούμενο χρόνο να φθάσει στον εγκέφαλο.
"Τα ευρήματα μας δίνουν κάποια στοιχεία σχετικά με τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και ειδικότερα με την τάση που έχουν πολλοί άνθρωποι, πιεσμένοι από τις απαιτητικές συνθήκες εργασίας και τους έντονους ρυθμούς της ζωής, να τρώνε πιο γρήγορα και μεγαλύτερες ποσότητες από ό, τι στο παρελθόν", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της νέας μελέτης Δρ Αλέξανδρος Κόκκινος από το Λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο και πρόσθεσε: "Φαίνεται ότι αυτό που μας έλεγαν οι γονείς μας όταν ήμαστε παιδιά ότι αν καταβροχθίζουμε το φαγητό μας θα παχύνουμε μπορεί στην πραγματικότητα να έχει μια φυσιολογική εξήγηση".
Στη μελέτη όλοι οι συμμετέχοντες έτρωγαν περίπου ένα φλιτζάνι (300 ml) παγωτού σε δύο διαφορετικές φάσεις, στην πρώτη μέσα 5 λεπτά και στη δεύτερη μέσα σε 30 λεπτά. Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες κατά την έναρξη της κατανάλωσης των σνακ και σε διαστήματα 30 λεπτών για τις επόμενες 3,5 ώρες.
Τα άτομα που έτρωγαν αργά είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις των δύο ορμονών (πεπτίδιο ΥΥ και γλυκαγόνη πεπτίδιο), που απελευθερώνονται από το στομάχι μετά από ένα γεύμα και στέλνουν στον εγκέφαλο το μήνυμα κορεσμού.
Έτσι όσοι έτρωγαν αργά ένιωθαν πιο γρήγορα χορτασμένοι σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν αργά.
Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο τεύχος Ιανουαρίου του επιστημονικού περιοδικού Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Πηγή:cosmo.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου