Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Ο Βαν Ρομπουί νέος πρόεδρος της Ε.Ε.

Η Σούζαν Άστον επελέγη για τη θέση του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Χέρμαν Βαν Ρομπουί είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποφάσισαν σήμερα στη σύνοδό τους οι ηγέτες των «27». Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η Βρετανίδα Κάθριν Άστον, 53 ετών, νυν επίτροπος Εμπορίου, θα είναι η νέα Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις (ΚΕΠΠΑ).

«Το Συμβούλιο όρισε τον Χέρμαν Βαν Ρομπουί ως πρώτο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον συγχαίρουμε» είπε ο Μπράουν, σημειώνοντας ότι ο Βέλγος πρωθυπουργός έφερε «μια περίοδο σταθερότητας στο Βέλγιο μετά από μήνες αβεβαιότητας». Πρόσθεσε ότι η Κάθριν Άστον θα έχει «μια μοναδική θέση στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Οι διεργασίες

Νωρίτερα, η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε προτείνει επισήμως την υποψηφιότητα του Βέλγου πρωθυπουργού Χέρμαν Βαν Ρομπουί για τη θέση του πρώτου προέδρου της ΕΕ. «Η σουηδική προεδρία προτείνει τον βαν Ρομπουί» για τη θέση του προέδρου ανέφερε ο εκπρόσωπος του Βέλγου πρωθυπουργού, Ντερκ ντε Μπάκερ. Εκπρόσωπος της τσεχικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε την πληροφορία προσθέτοντας ότι η σουηδική προεδρία τάσσεται και υπέρ της Βρετανίδας κ. Αστον για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ.

Διπλωματική ευρωπαϊκή πηγή ανωτάτου επιπέδου ανέφερε ότι είναι σχεδόν βέβαιη η υποστήριξη προς τον Βέλγο πρωθυπουργό από τους 27 ηγέτες των χωρών της ΕΕ, ενώ πρόσθεσε ότι η συμφωνία για το πρόσωπο του προέδρου επιτεύχθηκε μετά από διαβουλεύσεις της σουηδικής προεδρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας.

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες, περιλαμβανόμενου του Bρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, αποφάσισαν να προτείνουν την Βρετανίδα Κάθριν Αστον για τη θέση του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, αναφέρθηκε από καλά πληροφορημένες πηγές.

«Οι οκτώ επικεφαλής σοσιαλιστικών κυβερνήσεων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και αποφάσισαν ομόφωνα να υποστηρίξουν την Κάθριν Αστον για τη θέση του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις», υπογράμμισε ένας μετέχων στη συνάντηση που ζήτησε όμως να τηρηθεί η ανωνυμία.

Αυτό σήμαινε ότι το Λονδίνο παραιτήθηκε νωρίς από την υποψηφιότητα του Τόνι Μπλερ για την προεδρία και βολιδοσκοπεί πλέον μια άλλη θέση για τον πρώην πρωθυπουργό, πιθανώς αυτήν του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δεν ήταν υποψήφιος ο Ολλανδός πρωθυπουργός

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε ανακοίνωσε ότι δεν θα ήταν υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι κανείς δεν του ζήτησε κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι το όνομά του «έπαιζε» μεταξύ των πιθανών υποψηφίων εδώ και ημέρες. «Δεν θα είμαι υποψήφιος, δεν μου ζητήθηκε να είμαι», τόνισε μιλώντας στον Τύπο την ώρα που έφτασε στις Βρυξέλλες για να μετάσχει σε σύνοδο.

«Πιστεύω ότι θα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να βρεθεί τάχιστα μια λύση», είπε. Σημειώνεται ότι ο κ. Μπαλκενέντε θεωρείτο έως τώρα ένα από τα φαβορί για τη θέση του προέδρου της ΕΕ μαζί με τον Βέλγο Χέρμαν βαν Ρομπουί, τον Λουξεμβούργο Ζαν Κλον Ζουνκέρ και την πρώην πρόεδρο της Λετονίας, Βάιρα Βάικ-Φραϊμπέργκα.

Ευρεία συναίνεση ζητά η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε νωρίτερα στις Βρυξέλλες, τη βούλησή της, να εξασφαλιστεί μία «ευρεία συναίνεση» όσον αφορά τους διορισμούς στα νέα αξιώματα του προέδρου και του επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αποκλείοντας, εμμέσως, την υποψηφιότητα του Τόνι Μπλερ για το προεδρικό αξίωμα.

«Για εμάς, προέχει φυσικά να έχουμε υποψήφιους οι οποίοι να ανταποκρίνονται καλά στα ζητούμενα προφίλ, αλλά και να συγκεντρώνουν μία ευρεία συναίνεση στην ΕΕ στο πρόσωπό τους», δήλωσε νωρίτερα κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών) η καγκελάριος της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι στον κ. Τόνι Μπλερ προσάπτονται η υποστήριξή του προς τον Αμερικανό τέως πρόεδρο Τζορτζ Μπους, όπως κι η υποστήριξή του στον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά κι ο ευρωσκεπτικισμός του, δεδομένου ότι επί της πρωθυπουργίας του ούτε στην ευρωζώνη εντάχθηκε το Λονδίνο, αλλ' ούτε στη ζώνη του Σένγκεν.

www.kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου