Προσερχόμενος πεζός, και με λίγα λουλούδια στα χέρια, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απέτισε τη Δευτέρα το πρωί φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο αγώνας είναι πάντα επίκαιρος. Ο πολίτης, πρόσθεσε, πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής, σίγουρος με ελπίδα και προοπτική. Γι' αυτό παλεύουμε και εμείς σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα στο μνημείο του Πολυτεχνείου είχαν αποτίσει φόρο τιμής εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και δεκάδες πολίτες κάθε ηλικίας.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του τόνισε ότι "Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς, αιτία συλλογικού αυτοσεβασμού και πεποίθησης ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως".
Μεταξύ άλλων επεσήμανε, ότι "οι εξεγέρσεις συνήθως συμβαίνουν χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχέδιο και από ανθρώπους που μπορεί αργότερα να μετανιώσουν ή να αλλάξουν. Στην πραγματικότητα δεν ανήκουν σε αυτούς που τις προκαλούν αλλά σε εκείνους στο όνομα των οποίων εκδηλώνονται. Και είναι σχεδόν πάντα εκφράσεις ανάτασης και διεκδίκησης της νέας γενιάς που προηγείται όταν πρόκειται για τις μεγάλες ανατροπές. Είναι αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι άνθρωποι δικαιούνται την κατανόησή μας ακόμη και για τα λάθη τους".
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρει ότι "η επέτειος ενός ανιδιοτελούς αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, θυμίζει σε όλους μας ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για τη σημερινή Ελληνική Δημοκρατία.Μια δημοκρατία ακλόνητα ισχυρή. Ισχυρότερη όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη Ιστορία μας. Αυτήν την ισχυρή δημοκρατία θα πρέπει να την κάνουμε ακόμα καλύτερη, ακόμα πιο ουσιαστική. Αυτή είναι η σημερινή και ταυτόχρονα διαρκής πρόκληση δημοκρατίας, που οφείλουμε, όλοι μαζί, να κερδίζουμε κάθε μέρα".
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι "η δικτατορία των μονοπωλίων, με άλλη μορφή, ακόμα και σήμερα είναι πανταχού παρούσα σε όλους τους τόπους δουλειάς, σε όλους τους τόπους μόρφωσης. Γι' αυτό η ελπίδα ξανά είναι μία: Μέτωπο πάλης εργατών, αγροτών, σπουδαστών ενάντια στη δικτατορία των πολυεθνικών, για την τελική νίκη", ενώ ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης επεσήμανε ότι "και τότε και σήμερα ο λαός και η νεολαία βρίσκονται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Έχουν μπροστά τους από την μία τον δρόμο της υποταγής στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και από την άλλη τον δρόμο της αντίστασης, της ανυπακοής, της λαϊκής εξουσίας και τον σοσιαλισμό. Καλούμε το λαό και τη νεολαία να περπατήσουμε το δύσκολο μα όμορφο δρόμο του σοσιαλισμού που παραμένει επίκαιρος, αναγκαίος και ρεαλιστικός".
"Η δικτατορία σήμερα είναι απολύτως αδύνατο να μας απειλήσει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάποιοι ενδεχομένως κοινοί παρανομαστές, δεν καραδοκούν να περάσουν στρατηγικές τους, εκμεταλλευόμενοι αυτή τη φορά 'αυθόρμητες' αναταραχές. Ας προσέχουμε για να έχουμε. Οι καιροί ου μενετοί" δήλωσε από την πλευρά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
Η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά της αναφέρει μεταξύ άλλων: "Ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή, αποτελεί η εξέγερση του Νοέμβρη. Ο Νοέμβρης δεν ήταν κάτι στιγμιαίο ούτε και αφορά μόνο μία γενιά. Με το «Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία» παρέλαβε από τη γενιά της αντίστασης μία βαριά, πολύτιμη σκυτάλη. Άνοιξε μέτωπο διαρκές, με τη φτώχια και την κοινωνική ανισότητα, ενάντια στο σκοταδισμό και την καταστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών, μέτωπο διαρκές για ανεξαρτησία... Σήμερα για τα κινήματα, για τη ριζοσπαστική αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αγώνας του Νοέμβρη αποτελεί ανοιχτό βιβλίο θεωρίας αλλά και πρακτικής, για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Νέες μορφές αλλοτρίωσης και καταπίεσης, νέου τύπου δεσμά, απαιτούν σήμερα νέους αγώνες... Σ’ έναν δρόμο σαν τον δρόμο του Νοέμβρη, τον δρόμο που μετατρέπει την οργή σ’ ελπίδα οφείλουμε να βαδίσουμε".
Την εξέγερση του Πολυτεχνείου τίμησε η Βουλή των Ελλήνων τηρώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων.
"Το χρέος όλων είναι να διαφυλάξουμε τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη των αγώνων και την μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου", επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.
"Ο αγώνας για την αλλαγή στην παιδεία είναι σήμερα μήνυμα για το αναπτυξιακό μοντέλο, για την αλλαγή της οικονομίας και της ανάπτυξης, είναι ο πυρήνας της αλλαγής στην κοινωνική συνοχή" υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.
"Το Πολυτεχνείο έχει μια διαρκή παρουσία, μια υπόμνηση, μια ενεργό διάσταση" είπε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου.
"Το Πολυτεχνείο ήταν κάτι έξω από μηχανισμούς... ήταν μια καθαρά αυθόρμητη εξέγερση ενός μεγάλου κομματιού του ελληνικού λαού, με προεξάρχουσα τη φοιτητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία" τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
"Το μήνυμα του Νοέμβρη δεν καταργείται, δεν σβήνει, δεν καίγεται... Είναι σύμβολο αντίστασης, πάλης, ελπίδας. Εμπνέει και καλεί στο δρόμο του αγώνα όλους όσοι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα" ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής.
"Αυτό που χρειάζεται είναι εθνική ομόνοια και συνοχή, για να πάμε την Ελλάδα μπροστά" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.
"Το Πολυτεχνείο μπορεί να ζει περνώντας μέσα από την καθημερινή πάλη και τον ασυμβίβαστο αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ελευθερία, τις πορείες για την αναβάθμιση της παιδείας, για την παροχή σύγχρονης μόρφωσης για όλους και όλες, τη διεκδίκηση των πρωταρχικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όλου του λαού…", τόνισε ο Αθανάσιος Λεβέντης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Κλειστοί σταθμοί του Μετρό
Τονίζεται ότι το ίδρυμα την Τρίτη θα παραμείνει ανοιχτό 9 το πρωί με 2 μετά το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει εκδήλωση και στις 3 μετά το μεσημέρι η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Σύμφωνα με τον πρύτανη κ. Μουντζούρη, η παρουσία της αστυνομίας τόσο τη Δευτέρα, όσο και την Τρίτη θα είναι διακριτική.
Φέτος τις εκδηλώσεις για την 36η επέτειο θα περιφρουρούν 2.000 λιγότεροι αστυνομικοί από ότι το 2008. Συγκεκριμένα, αντί 8.000 που ήταν πέρυσι, φέτος θα περιφρουρούν τις εκδηλώσεις 6.000 αστυνομικοί και όπως τόνισε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, συμφωνήθηκε να επεμβαίνουν εάν χρειασθεί σε χώρους εκτός των ιδρυμάτων, δεδομένου ότι η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα προασπίζεται το εσωτερικό των πανεπιστημίων.
Επισημαίνεται, ότι την Τρίτη από τη μία μετά το μεσημέρι έως το τέλος της πορείας για τον εορτασμό του πολυτεχνείου ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο θα είναι κλειστός. Μετά τις τρείς θα κλείσουν επίσης οι σταθμοί Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής. Στο Σύνταγμα θα λειτουργεί η είσοδος στην Πλατεία και στη λεωφόρο Αμαλίας.
Πηγή:skai.gr
ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΡΙΞΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ
http://antipliroforisi.blogspot.com/2009/11/1-2.html
kai gw nomiza oti auto pou parathetei o apo panw itan kati sovaro....
ΑπάντησηΔιαγραφή