Τη δημιουργία μιας διαδικτυακής αίτησης διαμαρτυρίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), Ζακ Ντιούφ, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως που υποφέρουν από την πείνα ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο.
Ο κ. Ντιούφ ζήτησε μάλιστα από όλο τον κόσμο να κάνει "απεργία πείνας για μία ημέρα, το Σάββατο ή την Κυριακή" και επεσήμανε ότι θα δώσει πρώτος το παράδειγμα "για 24 ώρες ξεκινώντας από το Σάββατο το πρωί".
Σκοπός είναι "η συμβολική ένδειξη συμπαράστασης στο ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που πεινάνε σε όλον τον κόσμο", υπογράμμισε στους δημοσιογράφους από την Ρώμη, έδρα του FAO.
Η αίτηση διαμαρτυρίας μπορεί να υπογραφεί στο διαδίκτυο στην διεύθυνση www.1billionhungry.org.
"Ζητάω από όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται να υπογράψουν την αίτηση. Κάθε 'κλικ' θα είναι ένας επιπλέον λόγος, που θα έρθει να προστεθεί στο ένα δισεκατομμύριο λόγους που ήδη υπάρχουν, για να εξαλείψουμε την πείνα από τον κόσμο", δήλωσε ο Ντιούφ. "Κάθε 'κλικ' θα είναι ένα έναυσμα για τους κυβερνώντες του κόσμου να περάσουν από τα λόγια στα έργα".
"Χρειάζονται συγκεκριμένες ενέργειες και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Μια νέα επισιτιστική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς 31 χώρες βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης επισιτιστικής ανασφάλειας, 20 στην Αφρική και 11 στην Ασία", επεσήμανε ο Ντιούφ.
Ο FAΟ διοργανώνει από τις 16 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου παγκόσμια σύνοδο για την διατροφική ασφάλεια, στην οποία θα παραστούν ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο πάπας Βενέδικτος XVI, καθώς και ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Την ίδια ώρα οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) ζητούν από τις κυβερνήσεις των χωρών του G8 να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους στο θέμα της επισιτιστικής βοήθειας (20 δισεκατομμύρια δολάρια) και να μην παραμελήσουν τα προγράμματα επισιτισμού.
Παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που δημοσιεύεται την Τετάρτη με τίτλο "Παρακολουθώντας την Πρόοδο στην Παιδική και Μητρική Ανάπτυξη", σχεδόν 200 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι καχεκτικά (δηλαδή πολύ κοντά για την ηλικία τους) ως αποτέλεσμα χρόνιου μητρικού και παιδικού υποσιτισμού.
Επίσης, τονίζεται ότι ο υποσιτισμός συντελεί σε περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών.
"Πάνω από το ένα τρίτο των παιδιών που πεθαίνουν από πνευμονία, διάρροια και άλλες ασθένειες θα μπορούσαν να είχαν επιβιώσει αν δεν ήταν υποσιτισμένα", τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Αν Βένεμαν. .
Η ανεπαρκής διατροφή επίσης κάνει να παιδιά λιπόβαρα (δηλαδή να έχουν χαμηλό βάρος σε σχέση με την ηλικία τους). Τα λιπόβαρα παιδιά αντιμετωπίζουν παρόμοια σοβαρά προβλήματα υγείας και ανάπτυξης, αλλά τα προβλήματα αυτά μπορούν να διορθωθούν αν η διατροφή και η υγεία βελτιωθούν αργότερα στην παιδική τους ηλικία. Περίπου 129 εκατομμύρια παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι λιπόβαρα - σχεδόν το ένα στα τέσσερα παιδιά.
Επίσης, το 13% των παιδιών κάτω των 5 ετών στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι δυστροφικά (δηλαδή έχουν χαμηλό βάρος σε σχέση με το ύψος τους) και το 5% είναι σοβαρά δυστροφικά - περίπου 26 εκατομμύρια παιδιά.
Τα καλά νέα είναι πως η μείωση και ακόμα και η εξάλειψη του υποσιτισμού είναι απολύτως εφικτή. Έχουν γίνει τεράστια βήματα στην παροχή οικονομικών λύσεων, συμπεριλαμβανόμενης της παροχής θρεπτικών ιχνοστοιχείων σε ευάλωτους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.
Στην Ασία τα ποσοστά καχεκτικών παιδιών μειώθηκαν από 44% το 1990 σε περίπου 30% το 2008, ενώ στην Αφρική από περίπου 38% το 1990 σε 34% το 2008. Πάνω από το 90% των καχεκτικών παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο ζουν στην Αφρική και την Ασία.
Πάντως τονίζεται ότι χρειάζονται δεσμεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διαθεσιμότητα τροφής, τη διατροφή και τη βιώσιμη γεωργία.
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009
Κάλεσμα σε απεργία πείνας
Πηγή:skai.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου