Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Before Sunrise - Before Sunset (+video)



Από τις πιο ανθρώπινες, από τις πιο διαφορετικές και από τις πιο ρομαντικές ταινίες που έχουμε δει είναι το Before Sunrise και η συνέχεια του το Before Sunset... Διαλέξαμε να μιλήσουμε για αυτές τις δύο ταινίες σήμερα που ο πρωταγωνιστής τους Ethan Hawke έγινε 39 χρονών. Η συμπρωταγωνίστρια του είναι η εκπληκτική Julie Delpy.

Αρχικά, για να μπούμε στο κλίμα της ταινίας, ας ακούσουμε αυτό...


Josiah Leming - You and I

You and I should get away, escape before the sun can break another day
Before a conscious thought can change our minds
To say one day that we were young and we were endlessly alive
You and I should run and run, escaping to the land of a hundred thousand suns
None of which come down on us my love, none of which are cut from their strings above

Tomorrow is today
Don’t let it slip away
Tomorrow is today

You and I are something else, with wings so strong the sun wouldn’t even dare to melt
Others will try to follow, they will fail, we’ll leave them laying in our trails
You and I will live to tell the stories they’ll forever die to tell
Upon the stormy oceans we shall sail, beneath the clear white clouds avail

Tomorrow is today
Quit pushin it away
Tomorrow is today

And there’ll be no worries to crack our faces
No empty holes or open spaces
Just you and I and all that traces
Just you and I and all that lies between
Just you and I, Oh nothing comes between
Just you and I till something comes between
Just you and I, but oh they come between us now

Clearly I should get away, you’d be happy I’d have nothing left to say
And they would laugh aloud as we restocked the days we stole from some place far away
This is where I start to run from all the things that are and are to come
Cos all my efforts couldn’t stop the blazing sun
From coming down on us my love

If tomorrow were today
It would probly be the same
And we will never change

Before Sunrise



" Jesse: Δες το κάπως έτσι. Προχώρα 10, 20 χρόνια μπροστά. Είσαι παντρεμένη. Μόνο που ο γάμος σου δεν έχει πια την ίδια ζωτικότητα που είχε κάποτε. Αρχίζεις να κατηγορείς τον άντρα σου. Αναπολείς όλους αυτούς που πέρασαν απ’ τη ζωή σου και σκέφτεσαι τι θα γινόταν, αν ειχες καταλήξει μ’ έναν από αυτούς. Ε, εγώ είμαι ένας από αυτούς. Δες το, λοιπόν, ως ένα ταξίδι στον χρόνο από το τότε στο σήμερα, όπου έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις τι έχασες. Στην ουσία πρόκειται για μια τεραστία χάρη προς τον εαυτό σου και τον άντρα σου να μάθεις ότι τελικά δεν έχασες και τίποτα. Ότι είμαι σαχλός όπως αυτός, τελείως βαρετός και άπραγος. Οπότε έκανες τη σωστή επιλογή και είσαι χαρούμενη...

Στο τρένο Βουδαπέστη-Παρίσι, στις 16 Ιουνίου δυο ταξιδιώτες γνωρίζονται. Και οι δυο περίπου στα 23, δίχως σύντροφο και άλλη παρέα μαζί τους. Εκείνος είναι ένας ερωτεύσιμος αμερικανός ονόματι Jesse (Ethan Hawke) και εκείνη μια χαριτωμένη γαλλίδα με τ’ όνομα Céline (Julie Delpy). Ο Jesse πηγαίνει στη Βιέννη, από όπου φεύγει η πτήση του για Αμερική, ενώ η Céline πηγαίνει σπίτι της, στο Παρίσι. Λίγο πριν φτάσουν στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, αρχίζουν να συνομιλούν και καταλήγουν στο εστιατόριο του τρένου να μιλάνε περί ανεμών και υδάτων. Η ώρα περνά γρήγορα και πριν το καταλάβουν η αμαξοστοιχία φτάνει στο σταθμό της Βιέννης. Ο Jesse όμως δεν θέλει να αφήσει την κουβέντα στην μέση και έτσι προσκαλεί και προκαλεί την Celine να κατεβεί μαζί του. Αυτή δέχεται και έτσι καταλήγουν να τριγυρίζουν στην πόλη μέχρι το επόμενο πρωί. Περνούν την ώρα τους κάνοντας βόλτες, πηγαίνοντας σε λούνα παρκ και μπαρ, παίζοντας βελάκια και φλιπεράκι και κυρίως συζητώντας. Σχεδόν αναπόφευκτα ερωτεύονται ο ένας τον άλλο και αποφασίζουν να ενδώσουν σε μια τελευταία παρόρμηση. Να δώσουν ραντεβού σ’ έξι μήνες στο ίδιο σημείο...

Στo πανέμορφο αστικό τοπίο της Βιέννης ξετυλίγεται μια ρομαντική ιστορία για έναν μεγάλο ερωτά που κράτησε δεκατέσσερις ώρες. Σ’ αυτό το χρόνο, όμως, οι πρωταγωνιστές καταφέρνουν να μάθουν πράγματα ο ένας για τον άλλο που άλλοι χρειάζονται μια ζωή. Έτσι μιλώντας για την αγάπη, τον έρωτα, τη θρησκεία, την ποίηση, το γάμο, το θάνατο, το σεξ, τους ψυχίατρους, το χορό, το φεμινισμό και τη ζωή, μας αποκαλύπτουν αμέτρητες αλήθειες. Φιλοσοφίες, αμπελοφιλοσοφίες, περίεργες ή σοφές απόψεις όλα γίνονται ένα μεγάλο μείγμα και ξεχειλίζουν από την οθόνη με τη μορφή διάλογου, ενός ερωτευμένου ζευγαριού. Ερωτήματα όπως το γιατί σου γίνονται έμμονη ιδέα άνθρωποι που δεν γουστάρεις πραγματικά, ή αν όντως ό,τι κανείς στη ζωή το κανείς για να αγαπηθείς λίγο περισσότερο, δεν βρίσκουν απάντηση αλλά βάζουν σε σκέψεις ακόμα και τον πιο αδιάφορο θεατή.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Richard Linklater, γνωστός από τις ταινίες “ Waking Life” και “Before Sunset”, το σήκουελ αυτού του φιλμ. Το σενάριο είναι επίσης δικό του (βασισμένο σε αληθινή ιστορία με πρωταγωνιστή τον ίδιο!) με μια μικρή βοήθεια από τη μόνιμη συνεργάτιδα του, Kim Krizan. Κατά τη διάρκεια της ταινίας δεν θα παρατηρηθούν φοβερά πλάνα ή εκπληκτικά σκηνικά και φωτογραφία. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η απλότητα του φιλμ. Ο σκηνοθέτης πήρε καμία δεκαριά εκπληκτικές βιεννέζικες γωνιές και τοποθέτησε δυο εξαιρετικούς ηθοποιούς, που μιλούν για τη ζωή. Η τόσο απλή ιδέα εκτοξεύτηκε από τις ερμηνείες των Hawke και Delpy, που ώρες ώρες νομίζεις ότι υποδύονται τους εαυτούς τους με αρωγή τους μαγευτικούς διάλογους του σεναρίου.

Το δημιούργημα αυτό του Linklater είναι ένας πραγματικός άθλος. Με ελάχιστα χρήματα κατάφερε όσα άλλες ταινίες δεν καταφέρνουν με εκατομμύρια. Εκτός από το πρωταγωνιστικό δίδυμο ατάκες έχουν άλλοι πέντε μόνο ηθοποιοί, ενώ οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι ερασιτέχνες ή περαστικοί! Όπως αναφέρεται και μέσα στην ταινία, η καθημερινότητα κρύβει μια ποίηση και ένας ξαφνικός, μεγάλος έρωτας μπορεί να κρατήσει μια νύχτα μόνο. Και μόνο γι` αυτό η ταινία αξίζει μεγάλης προσοχής... "

πηγή: cine.gr, κριτική του Αλέξη Καπιδάκη

Αν δεν έχετε δει το Before Sunrise και θέλετε να το δείτε, μην διαβάσετε την κριτική της συνέχειας που ονομάζεται Before Sunset...

Before Sunset



" O Jesse (Ethan Hawke) βρίσκεται σε περιοδεία για την προώθηση του βιβλίου του και στον τελευταίο σταθμό του επαγγελματικού του ταξιδιού , σ’ένα βιβλιοπωλείο στο Παρίσι, θα δει τη Celine (Julie Delpy) να στέκεται στο βάθος της αίθουσας και να παρακολουθεί τη μικρή συνέντευξη που δίνει. Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν τυχαία πριν από 9 χρόνια στη Βιέννη για να χωρίσουν πριν την ανατολή του ήλιου χωρίς να προλάβουν να εξερευνήσουν την έντονη ερωτική έλξη που ένιωσαν μεταξύ τους και να ανακαλύψουν αν είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλο. Η Celine ζει πια στο Παρίσι και ο Jesse στη Νέα Υόρκη, ενώ η προθεσμία που έχουν αυτή τη φορά είναι περίπου μία ώρα.

Εννιά χρόνια μετά το Before Sunrise ο Richard Linklater επιστρέφει με τους ίδιους πρωταγωνιστές σ’ένα σύντομο αλλά αποκαλυπτικό ταξίδι στο Παρίσι , γυρισμένο σε πραγματικό χρόνο, όσο κρατάει ένας περίπατος στα στενά της πόλης, ένας σύντομος καφές και μια μικρή βόλτα με πλοίο στο Σηκουάνα για να καταλήξει σε ένα ρομαντικό τραγούδι της Celine στο διαμέρισμά της και με ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνέχειας.

Το Before Sunset είναι μια αισθηματική ταινία για ρεαλιστές, όπως λέει ο ίδιος ο Linklater. Μια προσπάθεια αποτύπωσης του πάθους δύο ανθρώπων, ουσιαστικά άγνωστων, που έζησαν ένα τρυφερό ρομάντζο για 14 ώρες πριν χρόνια και έδωσαν την υπόσχεση μιας νέας συνάντησης έξι μήνες αργότερα , μια συνάντηση όμως που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Η νέα τους επαφή αποτελεί (όπως και η προηγούμενη) ένα μικρό διάλειμμα στην κανονική ροή της ζωής τους. Ποτέ δεν τους παρακολουθούμε στην καθημερινότητά τους , αν και μαθαίνουμε γι’αυτήν από τα στοιχεία που αποκαλύπτουν ο ένας στον άλλο, ωστόσο μπορούμε να διακρίνουμε κομμάτια της ψυχής τους που αφορούν στη φύση των σχέσεων με ένα τρόπο τόσο ρεαλιστικό που μετατρέπει σταδιακά τη συνάντησή τους σε μια φυσική και ειλικρινή διαδικασία μεταφοράς πληροφοριών επιτρέποντας την ταύτιση των θεατών με τους ήρωες καθώς διαμορφώνεται μια οικεία διάθεση.

Η Celine και ο Jesse επανελέγχονται, με ένα τα τρόπο, εννιά χρόνια αργότερα σ’αυτή τη τυχαία επανασύνδεσή τους για να αποδείξουν ότι το πάθος δύο ανθρώπων μπορεί να παραμείνει ζωντανό μετά από μια μεγάλη σιωπή και παρά τις αλλαγές και τα γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει η επικοινωνία τους μπορεί να είναι το ίδιο ουσιαστική και άμεση. Λίγο περισσότερο κυνικοί από τότε που για πρώτη φορά τους γνωρίσαμε, ο Jesse συμβιβασμένος σε ένα γάμο που δεν έχει πλέον τίποτα να προσφέρει και η Celine το ίδιο ιδεαλίστρια αλλά πιο απαισιόδοξη για τις ανθρώπινες σχέσεις, συζητούν για την πολιτική, το περιβάλλον, την επαγγελματική τους σταδιοδρομία αλλά και το σεξ, την αγάπη, τις σχέσεις των δύο φύλων.

Η κουβέντα τους προσεγγίζεται με μια ντοκιμαντερίστικη διάθεση τόσο από τον Linklater όσο και από τους δύο πρωταγωνιστές Hawke και Delpy που συμμετέχουν στο σενάριο πράγμα που διευκολύνει την οικειότητά τους με τους χαρακτήρες που υποδύονται. Οι ερμηνείες τους μας επιτρέπουν να πάρουμε μια δόση αληθινής ζωής καθώς εκδηλώνονται με τον πιο φυσικό και αβίαστο τρόπο. Από τις πρώτες στιγμές της έντονης αμηχανίας που αποτυπώνεται στη στάση του σώματος, στις εκφράσεις και στους διάλογους τους μέχρι την τελευταία σκηνή, μεσολαβεί η σταδιακή «γεφύρωση» και το «λύσιμο» της συμπεριφοράς δύο άγνωστων –γνώριμων!

Αυτό που τελικά μένει στο μυαλό μας δεν είναι τόσο οι συζητήσεις και τα θέματα που έθιξαν όσο η αίσθηση μιας ειλικρινής και μοιραίας συνάντησης δύο ανθρώπων που έχουν πολύ περισσότερα να μοιραστούν και ένα ανοιχτό φινάλε , για άλλη μια φορά, που μπορεί να μην ενθουσιάζει όσο η πρώτη προσπάθεια (Before Sunset) αλλά είναι το ίδιο αυθόρμητη και πηγαία. "

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου