Λευκωσία. |
Εικοσιέξι χρόνια συμπληρώνονται από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο και τα μηνύματα για λύση του Κυπριακού βρέθηκαν στο επίκεντρο.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση όχι απλώς καταδικάζει και καταγγέλλει την αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας, αλλά συνεχίζει να αγωνίζεται για επίτευξη σύντομα, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.
Τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου σε διακηρύξεις τους επισημαίνουν ότι τώρα είναι η ώρα της συντονισμένης προσπάθειας για εξεύρεση λύσης που θα επανενώσει την Κύπρο και θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας για τις μελλοντικές γενιές.
Εκδηλώσεις για την ημέρα διοργανώνεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου», όπως αποκάλεσε το παράνομο κρατίδιο «δεν ιδρύθηκε για απόσχιση, αλλά για ένωση των δύο λαών», εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αποστολή μας, τόνισε, είναι «να εξασφαλίσουμε τη θέση που αξίζουν οι Τουρκοκύπριοι εντός της διεθνούς κοινότητας». Ο ίδιος και η ομάδα του σημείωσε ότι καταβάλλουν έντονες και προσεκτικές προσπάθειες για να πετύχουν μια διαρκή και δίκαιη λύση στο Κυπριακό και τάχθηκε υπέρ του χρονοδιαγράμματος στις διαπραγματεύσεις.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η πρόοδος στις απευθείας διαπραγματεύσεις είναι μικρότερη από ό,τι αναμενόταν.
Την Τουρκία εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό «οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αναγνωρίσουν τις πραγματικότητες στο νησί».
Δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων και έθεσε ως παράδειγμα το σχέδιο μεταφοράς νερού μέσω αγωγών από την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς το «δώρο» της Τουρκίας.
ΥΠΕΞ: «Μαύρη σελίδα»
Το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την ημέρα αυτή καταγγέλλει ότι «το Κυπριακό παραμένει ζήτημα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους που είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ» και τονίζει ότι «η απαράδεκτη αυτή κατάσταση πρέπει να τερματιστεί».
«Η 15η Νοεμβρίου 1983 παραμένει μαύρη σελίδα για όσους σέβονται τη διεθνή νομιμότητα», προσθέτει το ΥΠΕΞ και επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τις προσπάθειες του Δ.Χριστόφια για την επίτευξη μιας συμπεφωνημένης λύσης.
«Μιας λύσης κυπριακής, χωρίς κηδεμόνες, που θα οδηγήσει στη λήξη της τουρκικής κατοχής και στην επανένωση της νήσου, επιτρέποντας σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να διαβιούν από κοινού σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, ελευθερίας και ευημερίας, όπως αυτό εξασφαλίζεται από τη συμμετοχή της Κύπρου από την ΕΕ».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου