«Αποδείξαμε ότι θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της πορεία», είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Παρόλα αυτά, προσέθεσε πως η γειτονική χώρα θα πρέπει να προχωρήσει στα βήματα τα οποία απαιτεί η Ευρώπη ώστε να συνεχιστεί η ενταξιακή της πορεία.
Ο κ. Παπανδρέου, υπογράμμισε πως όλα αυτά θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής η οποία όπως χαρακτήρισε «πρόκειται για μια σημαντική ημερομηνία» ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα ασκήσει βέτο η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «όλα τα εργαλεία θα βρίσκονται στο τραπέζι».
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε εκτενώς και για το θέμα του Κυπριακού λέγοντας πως στηρίζει τις προσπάθειες του Δημήτρη Χριστόφια ώστε να πραγματοποιηθεί νέα συμφωνία για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επιπλέον, ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να στηρίξει και εκείνος τον κ. Ταλάτ ώστε να βοηθήσει και αυτός στην εξεύρεση κάποιας λύσης.
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι παραβιάσεις που λαμβάνουν χώρα στο Αιγαίο με τον κ. Παπανδρέου να παρατηρεί μια αλλαγής στάσης από την τουρκική πλευρά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως «η Ελλάδα έχασε σημαντικές ευκαιρίες το 2004 και το 2005 για να προωθήσει την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου που θέλουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να σκοπεύσει να προτείνει την υπογραφή ενός συμφώνου ειρήνης ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως είναι νωρίς ακόμα.
«Για το Κόσοβο η λύση πρέπει να βρεθεί με συναίνεση των δύο πλευρών και ότι η προοπτική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων μπορεί να βοηθήσει την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα Σκόπια», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το αν η πρότασή του για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 αποτελεί ορόσημο και για την ένταξη της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου.
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε στα ΜΜΕ πως θέλησε να δώσει ένα δείγμα της εξωτερικής πολιτικής την οποία θα ακολουθήσει η χώρα μας που θα δίνει την αίσθηση πως υπάρχει «μια διπλωματία με στόχους, όραμα και πρακτικά αποτελέσματα».
Πηγή:cosmo.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου