Εν έτει 2009 οι marketers και οι διαφημιστές έχουν ήδη εντάξει στα στρατηγικά σχέδια τους τις διαδικτυακές καμπάνιες εξαιτίας της δημοφιλίας των new media αλλά και της αποτελεσματικότητας που αρκετές φορές επιδεικνύουν στην προώθηση προϊόντων.
Το 1994, ο πρόδρομος του σημερινού «Wired» και ουσιαστικά το πρώτο διαδικτυακό περιοδικό (Ηotwired) έβαλε τα πρώτα banners στην ιστοσελίδα του ξεκινώντας έτσι την πρώτη διαφημιστική καμπάνια από το Διαδίκτυο.
Ο Frank D' Angelo, σήμερα ιδιοκτήτης και ιδρυτής εταιρείας interactive marketing, θυμάται πως ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια η απόπειρα της ψηφιακής διαφήμισης.
«Για μας, όλα ξεκίνησαν με μία ομιλία. Ήταν Μάιος του 1994 όταν ο Εd Artzt, πρόεδρος της P&G είχε εκφωνήσει έναν ιστορικό λόγο στο White Sulphur Springs, καλώντας τους marketers και τους συνεργάτες τους να 'βουτήξουν' στην επανάσταση που έφερναν τα new media ειδεμή θα έμεναν πολύ πίσω».
«Έχοντας πελάτη την εταιρεία επικοινωνιών MCI, το αφεντικό μου μού ανέθεσε να ξεκινήσω την εμπλοκή της εταιρείας με τον 'κυβερνοχώρο'. Η πρόκλησή φαινόταν απλή: να αναπτύξουμε μια «γραφική (παραστατική) διαφήμιση» για το Hotwired. Πίσω, ωστόσο, από αυτήν την αρχική αποστολή υπολάνθανε η σκέψη 'ας ανακαλύψουμε αυτό το νέο μέσο και βλέπουμε'».
Το Hotwired ήταν τότε το πρώτο διαδικτυακό περιοδικό που κατόρθωσε να ελκύσει διαφημιστικά δολάρια από τις μεγάλες εταιρείες της εποχής. Βγήκε στο Διαδίκτυο λίγο πριν τον browser της Netscape και πρόλαβε ελάχιστα την έλευση άλλων new media όπως το Pathfinder.com. και το Cnet.com.
Οι πρώτοι τολμηροί
Η «νέα» αποστολή της ψηφιακής διαφήμισης δεν ήταν τόσο εύκολη όσο θα περίμενε κάποιος. Δεν ήταν τόσο το γεγονός ότι οι εταιρείες δεν πείθονταν για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος όσο ότι η συζήτηση δεν ήταν τόσο ζωντανή εξαιτίας της μη εξοικείωσης με το web της γραφιστικής και του design.
«Από τη στιγμή που δώσαμε τα χέρια με το Hotwired, θέλαμε ορισμένους πελάτες οι οποίοι θα μπορούσαν να μοιραστούν μαζί μας τον ενθουσιασμό εξερεύνησης του νέου μέσου. Αμέσως καταλάβαμε ότι η MCI (τηλεπικοινωνίες), η Volvo (αυτοκίνητα) και η ClubMed (ταξίδι/φιλοξενία) ήταν σχετικά καλοί υποψήφιοι για ένα τέτοιο εγχείρημα», περιγράφει ο D' Angelo και εξηγεί: «Να έχετε στο νου σας ότι τότε ήταν 1994. Ο πρώτος browser που υποστήριζε γραφικά, ο Mosaic ήταν το πολύ ενός έτους, την ίδια ώρα που η σύνδεση στο Internet άγγιζε τα 24 kps, γεγονός που σήμαινε ότι για να 'φορτώσει' η διαφήμιση ήθελε κάποιον χρόνο…όσο για τον online πληθυσμό; Τότε ήταν το πολύ μέχρι δύο εκατομμύρια».
«Υπήρχαν αρκετοί τότε που δεν ήταν εξοικειωμένοι με το web και εμείς δεν μπαίναμε στη διαδικασία να πουλήσουμε το concept μας. Το βλέπαμε ως εξής: Eαν αρέσει στους πελάτες και είναι ευτυχισμένοι ας μας πληρώσουν, αλλιώς δεν μας πειράζει».
Πολύ πριν οι online μετρήσεις δείξουν ότι ο βαθμός αλληλεπίδρασης που επιτυγχάνεται προωθεί τα διαφημιζόμενα προϊόντα, οι εταιρείες ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικές. Αν κάποιος έκανε click στο banner που είχε η Volvo τον Οκτώβριο του 1994 -το οποίο δεν ήταν περισσότερο από το logo της εταιρείας και την φωτογραφία ενός αυτοκινήτου- θα έβλεπε ότι το link τον οδηγούσε σ' ένα ερωτηματολόγιο όπου θα μπορούσε να συμπληρώσει και να το στείλει στην εταιρεία. Ο καταναλωτής εκαλείτο να απαντήσει στο ποιο μοντέλο της Volvo θα τον ενδιέφερε να αγοράσει…
Ατενίζοντας το μέλλον
O Frank D' Angelo παραδέχεται ότι έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι από τη γέννηση της ψηφιακής διαφήμισης. «Εντυπωσιάζομαι απ' ότι έχει επιτευχθεί σ' αυτά τα πρώτα 15 χρόνια. Ωστόσο, δεν μπορώ να κρύψω ότι περιμένω με ανυπομονησία τις επόμενες εξελίξεις σχετικά με την άφιξη των νέων διαφημιστικών τεχνολογιών και των νέων μορφών μέτρησης της διαφημιστικής ισχύος».
«Έχει γίνει ο απαραίτητος διάλογος στη βιομηχανία μας σχετικά με την πραγματική αξία και τη συμβολή των banners στο marketing από το 1994;», αναρωτιέται ο D' Angelo και καταλήγει: «Το banner είναι το ερέθισμα για τη δημιουργία μιας βιομηχανίας που θα αγγίξει τα 24 δισεκατομμύρια το 2009, σύμφωνα με το e-Marketer. Πολύ περισσότερο, καμία άλλη εξέλιξη δεν έχει επηρεάσει τόσο πολύ τις διαφημιστικές μετρήσεις και τη συζήτηση για την επιρροή της στους καταναλωτές».
Πηγή:kathimerini.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου