Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Την τελευταία του πνοή άφησε ο εμπνευστής της ηλεκτρικής κιθάρας, Λες Πολ



Απεβίωσε την Πέμπτη, σε ηλικία 94 ετών, ο Αμερικανός κιθαρίστας της τζαζ και εφευρέτης, εμπνευστής μεταξύ άλλων της ηλεκτρικής κιθάρας και της πολυκάναλης ηχογράφησης, Λες Πολ.

Ο Λ.Πολ άφησε την τελευταία του πνοή στο White Plains Hospital από επιπλοκές της πνευμονίας.

Η περιπέτεια της υγείας του είχε αρχίσει από το 2006, χρονιά κατά την οποία κέρδισε δύο βραβεία Γκράμι για το άλμπουμ Les Paul & Friends: American Made, World Played το οποίο κυκλοφόρησε για τα 90ά του γενέθλια.

Ως εφευρέτης, ο Πολ έγινε κυρίως γνωστός για τη δημιουργία της ηλεκτρικής κιθάρας, η οποία άρχισε να γίνεται δημοφιλής από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 και καθιερώθηκε με την έλευση του rock 'n' roll από την επόμενη δεκαετία.

Μαστροχαλαστής και μουσικός από την παιδική του ηλικία, ο Λες Πολ πειραματίστηκε επί χρόνια με την ενίσχυση του ήχου της κιθάρας.

Το 1941 παρουσίασε σε ένα νυχτερινό κέντρο την πρώτη (στοιχειώδη) ηλεκτρική κιθάρα, αποτελούμενη από ένα κομμάτι ξύλο διαστάσεων 10x10 εκατοστών με τέσσερις ατσάλινες χορδές.

Η κιθάρα του Λες Πολ, με πολλές βελτιώσεις, άρχισε να παράγεται μετά από μία δεκαετία (1952) από την Gibson Guitars και καθιερώθηκε στα χέρια μουσικών όπως ο Πιτ Τάουνσεντ των Who, ο τζαζίστας Αλ ντι Μέολα και ο Τζίμι Πέιτζ των Led Zeppelin.

Πριν από μερικά χρόνια, μία από τις πρώτες αυτές κιθάρες, παραγωγής του 1955, πωλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Christie's έναντι 32.000 ευρώ.

Ως εφευρέτης ο Λ.Πολ συνέδραμε και με άλλους τρόπους στη μουσική, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, εισάγοντας μεταξύ άλλων την πολυκάναλη ηχογράφηση (multitrack recording) και την τεχνική των επάλληλων ηχογραφήσεων (οverdubbing).

Αλλά και ως μουσικός, ο Πολ γνώρισε μεγάλη επιτυχία, κυρίως με τη γυναίκα του Μέρι Φορντ, έχοντας στο ενεργητικό του 36 χρυσούς δίσκους και 11 νούμερο ένα επιτυχίες, μεταξύ των οποίων τα Vaya Con Dios, How High the Moon, Nola και Lover.

Πηγη: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου