▅ Πάνω από 60 επώνυμοι Ελληνες αλλά και αλλοδαποί διατηρούν τις ιδιόκτητες «γωνιές» τους σε Αιγαίο και Ιόνιο
Επενδυτικές κυρίως οι κινήσεις και με κόστος που δεν ξεπερνά την αγορά ενός ρετιρέ στο Κολωνάκι
Σε πολλά υποσχόμενη μπίζνα εξελίσσεται η αγοραπωλησία ιδιωτικών νησιών στην Ελλάδα. Μπορεί τα πιο γνωστά ιδιωτικά νησιά να είναι ο Σκορπιός του Αριστοτέλη Ωνάση και η Σπετσοπούλα του Σταύρου Νιάρχου, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι τουλάχιστον άλλοι 60 πλούσιοι συμπολίτες μας έχουν τη δική τους... γωνιά σε Αιγαίο, Ιόνιο και Αργοσαρωνικό.
Βεβαίως κάποια από αυτά είναι απλώς βραχονησίδες με μικρή σχετικά αξία, αλλά τα περισσότερα έχουν υποδομές (φως, νερό) και εύκολη πρόσβαση αφού βρίσκονται πολύ κοντά σε άλλα, μεγαλύτερα νησιά, ή σε θέρετρα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Με τη διαφορά όμως ότι σε αυτά ο ιδιοκτήτης τους έχει εξασφαλίσει την ησυχία του, έχει τη δική του παραλία και χαίρεται ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον.
Η εξειδικευμένη διαδικτυακή εταιρεία αγοραπωλησιών ιδιωτικών νησιών Ρrivate Ιslands Οnline με έδρα το Τορόντο έχει ειδική σελίδα για τα προς πώληση ελληνικά ιδιωτικά νησιά, όπως και για τα ιδιωτικά νησιά της Πορτογαλίας, της Τουρκίας ή ακόμη και της Σκωτίας. Μάλιστα διαφημίζει την πραμάτεια της υποστηρίζοντας ότι ένα ιδιωτικό ελληνικό νησί δεν κοστίζει παραπάνω απ΄ ό,τι ένα σαλέ στο Ασπεν του Κολοράντο (ΗΠΑ), ή από ένα ρετιρέ στο Κολωνάκι, θα προσθέταμε εμείς, κρίνοντας από τις τιμές πώλησης που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της διαδικτυακής μεσιτικής εταιρείας.
Στην ιστοσελίδα της Ρrivate Ιslands φιγουράρουν προς πώληση περίπου 15 ελληνικά ιδιωτικά νησιά με τιμές που κυμαίνονται από 1,5 εκατ. ευρώ ως 15 εκατ. ευρώ. Αναφέρεται χαρακτηριστικά το νησάκι Αγιος Θωμάς, στον Κορινθιακό, με έκταση 1.200 στρέμματα και τιμή 15 εκατ. ευρώ, ο Αγιος Αθανάσιος με έκταση 10 στρεμμάτων δίπλα στην Ιτέα που αποτιμάται σε 1,5 εκατ. ευρώ, ο Βούβαλος στον Αμβρακικό κόλπο έκτασης 125 στρεμμάτων με τιμή που ανακοινώνεται μόνο ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, η Ναυσικά στο Ιόνιο αντί 8 εκατ. ευρώ κ.ά.
Επώνυμοι Ελληνες που έχουν στην κατοχή τους ιδιωτικό νησί είναι μεταξύ άλλων η οικογένεια Γουλανδρή που έχει το Ρευματονήσι, δίπλα στην Πάρο, η οικογένεια Εμπειρίκου που έχει τους Πεταλιούς στον Ευβοϊκό κόλπο, αλλά και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπ. Λιβανός που έχει το Σκορπίδι στο Ιόνιο πέλαγος. Στο Ιόνιο πέλαγος έχει αγοράσει νησί και ο σεΐχης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Τανί . Επίσης το 50% του νησιού Ρένες δίπλα στη Σκυροπούλα φαίνεται να ανήκει στην υπουργό Απασχόλησης κ. Φάνη ΠάλληΠετραλιά , σύμφωνα με τη δήλωση της περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλε το 2008.
Οι μεσίτες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον για ελληνικά ιδιωτικά νησιά παραμένει «ζεστό», κυρίως από το εξωτερικό, ωστόσο τις περισσότερες φορές το ενδιαφέρον αυτό δεν επικεντρώνεται στην αγορά για ιδιοκατοίκηση αλλά για τουριστική ανάπτυξη. «Ενας επενδυτής που θα θελήσει να αποκτήσει ένα νησί, στις περισσότερες περιπτώσεις θα το κάνει για να το αναπτύξει τουριστικά. Μόνο έτσι θα βγάλει το κόστος της επένδυσης καθώς πάνω από 15-20 ημέρες τον χρόνο δύσκολα ένας επιχειρηματίας θα καταλύσει στο ιδιωτικό του νησί, όσο κι αν αυτό προσομοιάζει στον... Παράδεισο» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Παράδειγμα ο γνωστός έλληνας εφοπλιστής κ. Β. Ρέστης, που απέκτησε το πιο αναγνωρίσιμο τουριστικό αξιοθέατο του Μαυροβουνίου, το νησάκι του Αγίου Στεφάνου, το οποίο αποτελεί το landmark του νεοσύστατου κράτους που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία το 2006. Η First Βusiness Βalkan, ο επενδυτικός βραχίονας του ομίλου Ρέστη στον τουρισμό, ξόδεψε 30 εκατ. ευρώ και απέκτησε την άδεια εκμετάλλευσης του θερέτρου για τα επόμενα 30+30 χρόνια. Στο νησί θα αναπτυχθούν 47 βίλες και η συνολική επένδυση του ελληνικού ομίλου θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα η κροατική κυβέρνηση έβαλε πωλητήριο και στο γνωστό νησί Μπριόνι στην Αδριατική, που αποτελούσε το αγαπημένο μέρος διακοπών του Γιόζιπ Μπροζ Τίτο , με τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ αν κάποιος πιο ανοιχτοχέρης επιθυμεί να αποκτήσει όλο το αρχιπέλαγος με τα άλλα 14 μικρότερα νησάκια και ένα εθνικό πάρκο θα πρέπει να πληρώσει στο Δημόσιο της Κροατίας το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.
Η Αθηνά Ωνάση, το πωλητήριο στον Σκορπιό και το χαμηλό τίμημα
Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις της Αθηνάς Ωνάση για την τύχη του Σκορπιού. Η είδηση βρετανικής εφημερίδας ότι η εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση έχει αναθέσει σε μεγάλο κτηματομεσιτικό γραφείο στο Λονδίνο να βρει αγοραστή για τον Σκορπιό επιβεβαιώνεται από κύκλους της αγοράς, αλλά διαψεύδεται από πρόσωπα που πρόσκεινται στην 23χρονη χρυσή κληρονόμο της δυναστείας Ωνάση.
Αν πάντως η είδηση ισχύει, το τίμημα των 120 εκατ. ευρώ που αναφέρεται στο δημοσίευμα είναι «ψαλιδισμένο» σε σχέση με τα 300 εκατ. ευρώ που φέρεται να ζητούσε πριν από τρία χρόνια η Αθηνά Ωνάση για τον Σκορπιό. Η ίδια εμφανίζεται να δηλώνει «ότι κάθε καλοκαίρι πωλείται ο Σκορπιός» , θέλοντας να βάλει τέλος στις φήμες, οι οποίες όμως επιμένουν αφού η Αθηνά Ωνάση το τελευταίο διάστημα ρευστοποιεί και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως πίνακες ζωγραφικής και ακίνητα στην Ελβετία. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για οικονομικά προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζει η εγγονή του έλληνα μεγιστάνα. Υπενθυμίζεται ότι η Αθηνά όταν έγινε 18 ετών κληρονόμησε το νησί μαζί με σειρά άλλων περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές, ομόλογα, κοσμήματα και έργα τέχνης), η αξία των οποίων ξεπερνούσε τα 2,5 δισ. ευρώ.
Οι λόγοι πάντως που θα οδηγούσαν την Αθηνά να βάλει πωλητήριο στον Σκορπιό δεν είναι υποχρεωτικά οικονομικοί. Η 23χρονη κληρονόμος έχει ανύπαρκτους δεσμούς με την Ελλάδα. Δεν γνωρίζει ελληνικά, σπάνια έρχεται στη χώρα της μητέρας της Χριστίνας και μοιράζει τη ζωή της μεταξύ της Ελβετίας, όπου και έχει μεγαλώσει, και της Βραζιλίας, χώρας καταγωγής του συζύγου της Αλβάρο Αλφόνσο ντε Μιράντα.
Σε συνδυασμό με το υψηλό ετήσιο κόστος συντήρησης του νησιού που εκτιμάται σε 800.000 ευρώ, η απόφαση (;) της Αθηνάς να πωλήσει τον Σκορπιό μάλλον εντάσσεται στο πλαίσιο μιας αβίαστης επιχειρηματικής κίνησης, ανεξαρτήτως του αν για τους περισσότερους Ελληνες ο Σκορπιός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την οικογένεια Ωνάση. Οι πιο συναισθηματικά φορτισμένοι βεβαίως είναι οι κάτοικοι στο Νυδρί (απέχει 3 ναυτικά μίλια από τον Σκορπιό), που δεν μπορούν να φανταστούν τον Σκορπιό στα χέρια άλλου ιδιοκτήτη πλην μελών της οικογένειας Ωνάση. Πολλοί από αυτούς εργάζονται στον Σκορπιό ή οργανώνουν μίνι κρουαζιέρες γύρω από το νησί για τους τουρίστες που θέλουν να πάρουν μια γεύση από άλλες εποχές, όταν η έννοια πλούσιος είχε διαφορετικό ειδικό βάρος απ΄ ό,τι σήμερα.
Ενδεχόμενη πώληση του Σκορπιού αναμένεται να προσελκύσει αρκετούς κροίσους αφού το τίμημα πλέον θεωρείται χαμηλό σε σχέση με την τρέχουσα αξία του νησιού, τις υποδομές που παρέχει (πολυτελείς κατοικίες, δρόμοι, μαρίνα, ελικοδρόμιο), αλλά κυρίως την ιστορία που το συνοδεύει. Ηδη κυκλοφόρησαν φήμες ότι ένας από τους ενδιαφερομένους θα είναι ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έκανε πριν από λίγες ημέρες κρουαζιέρα στο Ιόνιο, ωστόσο θεωρείται δύσκολο ο ιδιοκτήτης της Μicrosoft να επενδύσει στον Σκορπιό αφού έρχεται σπάνια στα μέρη μας και γενικά δεν ξοδεύει πάνω από 10 ημέρες τον χρόνο για διακοπές στη Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σκορπιός είχε αγοραστεί από τον Αριστοτέλη Ωνάση το 1963 αντί 3 εκατ. δραχμών.
Τι αναφέρεται στη διαθήκη του έλληνα μεγιστάνα
ΣΤΗ ΔΙΑΘΗΚΗ του Αριστοτέλη Ωνάση αναφέρεται ρητώς ότι σε περίπτωση πώλησης του νησιού από τους κληρονόμους του δεν θα περάσουν στον νέο ιδιοκτήτη τα περίπου 30 στρέμματα του οικογενειακού τάφου (σήμερα βρίσκονται στη συγκεκριμένη έκταση ο τάφος του ίδιου και τα μνήματα των παιδιών του Αλέξανδρου και Χριστίνας ). Η εξαίρεση αυτή λογικά δεν θα προβληματίσει τον επίδοξο αγοραστή αφού η έκταση του Σκορπιού είναι περίπου 800 στρέμματα.
Στη διαθήκη μάλιστα του έλληνα μεγιστάνα ορίζεται ότι αν οι κληρονόμοι του αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα του νησιού, τότε αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θέρετρο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή ως κατασκήνωση για τα παιδιά των υπαλλήλων της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009
Πωλείται νησί αντί 1,5 εκατ. ευρώ
Πηγή: tovima.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου