Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Αλίκη, Αδόλφος, Apollo 11, Αττίλας, Γένοβα 2001

Σαν σήμερα 20 Ιουλίου

Γεμάτη η μέρα απο σημαντικά γεγονότα

το 1934... γεννιέται η Αλίκη Βουγιουκλάκη.



το 1944... στη Γερμανία, αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ από τον συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, ο οποίος τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό στην αίθουσα συσκέψεων του αρχηγείου του. Οι πρωταίτιοι -στρατηγός Λούντβιχ Μπεκ, στρατηγός Ρούντολφ Σμουντ, συνταγματάρχης Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ, συνταγματάρχης Μερτζ και υπολοχαγός Βέρνερ φον Χέφεν- είτε αυτοκτονούν, είτε εκτελούνται. Είναι γνώστη ευρύτερα ως ''επειχήρηση Βαλκυρία'' που πρόσφατα είδαμε να προβάλεται η κινηματογραφική εκδοχή της, που φανέρωσε ένα άλλο πρόσωπο της ναζιστικής Γερμανίας.

Ιδού το τρέιλερ της ταινίας Valkyrie



το 1969... οι Αμερικανοί αστροναύτες Νιλ Αρμστρονγκ και Έντουιν Ολντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι, που πατούν τη Σελήνη. Σήμερα συμπληρώνονται 40 χρόνια...



Έχει αμφισβητηθεί πάντως έντονα η γνησιότητα αυτού του κατορθώματος....

το 1974... απόβαση και εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο με την κωδική ονομασία "Αττίλας". Γενική επιστράτευση στην Ελλάδα.



το 2001... σκοτώνεται από τους Ιταλούς καραμπινιέρους, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Γένοβα, ο νεαρός ακτιβιστής Κάρλο Τζουλιάνι, σύμβολο έκτοτε του αγώνα κατά της παγκοσμιοποίησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου