Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Ο πόλεμος κόστισε 800 δισ. δολάρια

Πανάκριβες οι επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν επί Μπους


Oκτακόσια δισεκατομμύρια δολάρια. Τόσο έχει κοστίσει μέχρι στιγμής ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που ξεκίνησε ο Τζορτζ Μπους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους (ασφαλείς) υπολογισμούς του σουηδικού ινστιτούτου Sipri (www. sipri. org). Στην έκθεσή του για το 2009, το Sipri αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις στο Ιράκ έχουν κοστίσει 603 δισ. δολάρια, ενώ αυτές στο Αφγανιστάν άλλα 160 δισ. δολάρια. Τα υπόλοιπα χρήματα μοιράζονται στις υπόλοιπες χώρες όπου έχει φθάσει η αμερικανική παρουσία.

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών στα οκτώ χρόνια της προεδρίας Μπους ήταν αναλογικά η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Χρηματοδοτήθηκε κυρίως μέσα από δανεισμό και γι΄ αυτόν τον λόγο συνέβαλε στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Ο προϋπολογισμός, από πλεονασματικός που ήταν πριν από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, έχει γίνει ελλειμματικός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2002 ο Λόρενς Λίντσεϊ, επικεφαλής των οικονομολόγων του Λευκού Οίκου, είχε υπολογίσει το κόστος της στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ σε ποσό μεταξύ 100 και 200 δισ. δολαρίων. Οι ειδικοί του Κογκρέσου το είχαν ανεβάσει κατά 44 δισ. δολάρια, αλλά και αυτοί έπεσαν έξω. Σήμερα μόνο η μισθοδοσία των στρατιωτικών στο Ιράκ κοστίζει 9,9 δισ. δολάρια κάθε μήνα και στο Αφγανιστάν άλλα 2,4 δισ. δολάρια. Από το 2000 και μετά ο προϋπολογισμός του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας έχει διπλασιαστεί και από 294 δισ. δολάρια έχει φθάσει τα 675 δισ. δολάρια. Οι σουηδοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των πωλήσεων όπλων παγκοσμίως. Οι εκατό μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες είχαν τζίρο το 2007 το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 347 δισ. δολαρίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην εν λόγω αγορά, με το 41,5% των αμυντικών δαπανών, ήτοι 607 δισ. δολάρια σε μια παγκόσμια αγορά 1,4 τρισ. δολαρίων (στοιχεία του 2008). Φανταστείτε τι θα γινόταν αν μέρος από αυτά τα χρήματα πήγαινε σε άλλους σκοπούς, όπως την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής ή στην εξάλειψη της φτώχειας. Διαβάζει άραγε ο Μπαράκ Ομπάμα την εν λόγω έκθεση;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου