Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ισραήλ : Αιματηρή επίθεση


Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες όσον αφορά στον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, από την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσαν Ισραηλινοί καταδρομείς εναντίον της διεθνούς νηοπομπής, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας, τα ξημερώματα της Δευτέρας (31/05). Για 19 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες κάνουν λόγο τηλεοπτικά δίκτυα του Ισραήλ, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, έκανε λόγο για δύο. Για 15 κάνει λόγο ανθρωπιστική οργάνωση από την Τουρκία, που μετείχε στην αποστολή.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων και ζήτησε άμεση ενημέρωση από τις αρχές του Ισραήλ για την ασφάλεια των Eλλήνων πολιτών, που επέβαιναν στα πλοία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ, πολίτες των οποίων οι οικείοι επέβαιναν στα σκάφη του στολίσκου, μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730.


Ισραήλ : Οι ακτιβιστές μας προκάλεσαν

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε τους επιβάτες της νηοπομπής ότι “ξεκίνησαν τις βιαιότητες”, που προκάλεσαν τον θάνατο αγνώστου μέχρι στιγμής αριθμού αυτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρεγκέβ και προσέθεσε :

Καταβάλαμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να αποφύγουμε το συμβάν. Οι στρατιωτικοί είχαν λάβει εντολές σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο για μια αστυνομική επιχείρηση και ότι έπρεπε να επιδειχθεί η περισσότερη δυνατή αυτοσυγκράτηση”.

“Δυστυχώς, δέχθηκαν επίθεση ακραίας βίας από ανθρώπους επί του πλοίου, με σιδηρολοστούς, μαχαίρια και πραγματικά πυρά”, κατέληξε.


Δήλωση εκπροσώπου της οργάνωσης "Ελεύθερη Γάζα"

Η οργάνωση "Ελεύθερη Γάζα" (Free Gaza Movement) δεν έχει καμία επικοινωνία με τους επιβαίνοντες στα σκάφη της διεθνούς νηοπομπής που δέχθηκε επίθεση από Ισραηλινούς καθώς μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) η συνιδρυτής της οργάνωσης ''Free Gaza Movement'', Γκρέτα Μπερλίν, ''μαθαίνουμε τα νέα από τους Ισραηλινούς συνδέσμους μας στο Ισραήλ''.


Μαχμούντ Αμπάς : Τριήμερο πένθος στην Παλαιστίνη

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την αιματηρή επιδρομή των Ισραηλινών καταδρομέων, χαρακτηρίζοντάς τη “σφαγή' και κήρυξε τριήμερο πένθος στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για σφαγή την οποία καταδικάζουμε. Θα λάβουμε δύσκολες αποφάσεις”, είπε ο Αμπάς σε δήλωσή του στην παλαιστινιακή τηλεόραση.


Την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Αραβικού Συνδέσμου ζητεί η Παλαιστινιακή Αρχή

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, χαρακτήρισε την ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζαςέγκλημα κατά ανθρωπιστικής αποστολής” και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου την Τρίτη (01/06).

“Σύνοδος θα διεξαχθεί αύριο στο Κάιρο για την υιοθέτηση συλλογικής αραβικής στάσης”, δήλωσε ο Μούσα προσθέτοντας ότι η αιματηρή επιδρομή εναντίον του "στολίσκου της ελευθερίας“ αποτελεί "νέο μήνυμα, ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που δείχνει ότι το Ισραήλ δεν θέλει την ειρήνη”.

“Καταδικάζουμε αυτό το έγκλημα, το οποίο διαπράχθηκε κατά ανθρωπιστικής αποστολής και εναντίον ανθρώπων. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Δεν επρόκειτο για στρατιωτική αποστολή, όλος ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει (την ισραηλινή επιδρομή)”, δήλωσε ο Αμρ Μούσα.


Tουρκία : Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες

“Είναι απαράδεκτη (η επιχείρηση)...Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του. Καταδικάζουμε τις απάνθρωπες πρακτικές του Ισραήλ”, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Το λυπηρό αυτό επεισόδιο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Τουρκία ανακάλεσε την Δευτέρα (31/05) τον πρεσβευτή της, στο Τελ Αβίβ, Ογούζ Τσελίκκολ, μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Ανατολή”. Το πρακτορείο μετάδωσε επίσης και την πληροφορία περί τουρκικής έκκλησης για έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε ο χώρος μπροστά από το προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη, μόλις έγινε γνωστή η είδηση της αιματηρής επίθεσης σε διεθνή ύδατα του Ισραήλ, στα πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα.

Αρχικά 300 περίπου άτομα κρατώντας σημαίες της Τουρκίας και της Παλαιστίνης προσπάθησαν να εισβάλουνστο προξενείο όμως απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας που περιφρουρούσαν τον χώρο.

Έρευνα για την επίθεση ζητά η ΕΕ

Η Ύπατη Εκπρόσωπος, Κάθριν Άστον, εκφράζει τη βαθιά της λύπη για την είδηση των θανάτων και της βίας. “Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για τις συνθήκες του συμβάντος. Ζητά την άμεση, διαρκή και άνευ όρων ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αγαθών και ανθρώπων προς τη Γάζα”, δήλωσε εκπρόσωπός της.

Την ίδια ώρα στη Στοκχόλμη ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, δήλωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να “διαπιστωθεί γρήγορα” τι συνέβη με τη νηοπομπή.

Προσπαθούμε να διευκρινίσουμε τί συνέβη. Καλέσαμε τον ισραηλινό πρεσβευτή για να ενημερωθούμε”, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι είναι σε επαφή με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον για να εξασφαλίσει ότι η ΕΕ θα δώσει “σαφή απάντηση εντός της ημέρας, όταν θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα του τι συνέβη”.


πηγή: cosmo.gr


1 σχόλιο:

  1. μα σε ανθρωπιστική βοήθεια; πόσο πιο αντιπαθητικό μπορεί να γίνει το Ισραήλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή