Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Το YouTube νοικιάζει ταινίες



Το YouTube έχει ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα ως online video club. Η υπηρεσία που βρίσκεται στα σκαριά, ξεκινά στις 22 Ιανουαρίου. Αρχικά διαθέσιμες προς ενοικίαση θα είναι μόνο πέντε ταινίες και μόνο στις ΗΠΑ που θα προέρχονται από το φεστιβάλ ταινιών Sundance του 2009 και του 2010.

Η κίνηση της εταιρείας που ανήκει στη Google αποτελεί σημαντική εξέλιξη για το site που αναζητά τρόπους για την ενίσχυσή του. «Αυτό είναι μια τεράστια κίνηση για το YouTube προκειμένου να κερδίσει χρήματα» υποστήριξε στο BBC, o Mike McGuire, αναλυτής της Gartner Research. «Σίγουρα τους ανοίγει την πόρτα για μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο».

Οι πάροχοι περιεχομένου θα είναι σε θέση να καθορίζουν τις τιμές τους. Όλες - εκτός από μία – οι ταινίες του φεστιβάλ Sundance προσφέρονται για 3,99 δολάρια, για κάθε χρήστη, που θα μπορεί να παρακολουθεί σε 48ωρη περίοδο προβολής.

Γνώστες της αγοράς και της βιομηχανίας υποστηρίζουν πως αυτό είναι το πρώτο βήμα online ενοικίασης με μελλοντικά φιλόδοξα σχέδια για επί πληρωμή παρακολούθηση. Αναμένεται ότι στο εγγύς μέλλον το site θα επεκτείνει τον κατάλογό της με ενοικιάσεις τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών από μεγάλα στούντιο. με τις τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες από μεγάλα στούντιο.

«Το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς σε αυτού του είδους τις επιχειρηματικές κινήσεις και το φέστιβαλ του Sundance είναι ένα καλό πρώτο βήμα» σχολιάζει ο McGuire. «Οι διαπραγματεύσεις με τα μεγάλα στούντιο για τα δικαιώματα διανομής, ωστόσο, δεν είναι για τους λιπόψυχους. Η Google πρέπει να τελειοποιήσει το πρότυπο παράδοσης και το σύστημα της χρέωσης της».

Ορισμένοι γνώστες τις αγοράς υποστηρίζουν ότι το YouTube δυσκολεύτηκε στο παρελθόν να πείσει τα στούντιο να παραχωρήσουν τα «στολίδια» τους, δηλαδή τις νέες ταινίες και τα χολιγουντιανά blockbusters.

Το YouTube, πάντως, ήδη προσφέρει ταινίες μεγάλου μήκους, από το αρχείο της Metro-Goldwyn-Mayer. Παρόμοιες συμφωνίες αναμένεται να προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες το YouΤube αναμένεται να επεκταθεί και σε νεότερες ταινίες.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα κλιθεί μία μικρή ομάδα εταίρων από άλλες βιομηχανίες αλλά και σε παραγωγούς ανεξάρτητων ταινιών, προκειμένου να συμμετέχουν σε αυτή τη νέα υπηρεσία» αναφέρεται στο blog του YouTube.

Οι αναλυτές επισημαίνουν επιπλέον ότι η ενοικίαση on line ταινιών θα καταστήσει το YouTube σε άμεσο ανταγωνιστή άλλων υπηρεσιών όπως το iTunes της Apple, το Amazon.com και το Xbox Live της Microsoft.

Οι πέντε πρώτες ταινίες για ενοικίαση είναι: «The Cove», «Bass Ackwards», «One Too Many Mornings», «Homewrecker» και «Children of Invention». Το φεστιβάλ ταινιών Sundance λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

πηγή: tvxs.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου