Στον υπολογισμό του ανθρώπινου πληθυσμού πριν από 1,2 εκατομμύρια χρόνια προχώρησαν αμερικανοί γενετιστές, μελετώντας τη σύνθεση δύο μόλις γονιδιωμάτων του σύγχρονου ανθρώπου. Οι εκτιμήσεις τους αναφέρουν πως 18.500 άτομα βρίσκονταν σε ηλικία αναπαραγωγής (ενεργός πληθυσμός) και ο συνολικός αριθμός ανερχόταν σε 55.000 ανθρώπους.
Από την ίδια έρευνα προέκυψε πως κατά την ίδια περίοδο υπήρχαν 21.000 χιμπατζήδες και 25.000 γορίλες. Εκείνη την εποχή, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι δεν αποτελούσαν ιδιαίτερα επιτυχημένο είδος και η στρατηγική της επένδυσης σε μεγαλύτερους εγκεφάλους, συγκριτικά με τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, δεν είχε αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
Με την εμφάνιση της γεωργίας επήλθε ουσιαστικά και η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού. Οι γενετιστές απέδωσαν σε κάποια μεγάλη φυσική καταστροφή ή σοβαρή ασθένεια το γεγονός πως κατά τα τελευταία 100.000 χρόνια οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου δεν ξεπερνούσαν τις 100.000 στη Γη.
Ο ανθρώπινος πληθυσμός πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια εκπροσωπείτο από τον Homoergaster στην Αφρική και τον Homo erectus στην ανατολική Ασία. Η εκτίμηση για 18.500 ανθρώπους (ενεργό πληθυσμό), σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελεί έναν ασυνήθιστα μικρό αριθμό για την εξάπλωση ενός είδους σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο.
Ωστόσο, αυτή η εκτίμηση θα ίσχυε για τον παγκόσμιο πληθυσμό μόνο εάν υπήρχαν επιμειξίες μεταξύ ανθρώπων από τις διάφορες ηπείρους. Εάν αυτό δεν συνέβαινε και οι σύγχρονοι άνθρωποι κατάγονταν μόνο από ένα από τους επιμέρους και απομονωμένους πληθυσμούς, τότε η νέα πληθυσμιακή εκτίμηση θα ίσχυε μόνο τη συγκεκριμένη υποομάδα και όχι για το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η εκτίμηση αυτή πραγματοποιήθηκε από ομάδα πληθυσμιακών γενετιστών του πανεπιστημίου της Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με επικεφαλής τους Chad D. Huff και Lynn B. Jorde και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
πηγή: cosmo.gr
είναι ωραίο που υπάρχουν δύο κολλητά θέματα για τον τότε πληθυσμό και τον τωρινό πληθυσμό.
ΑπάντησηΔιαγραφή