Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Οι 10 κορυφαίοι καυγάδες Παγκοσμίου Κυπέλλου



Η παγκόσμια φίλαθλη κοινή γνώμη περιμένει με τεράστιο ενδιαφέρον το μεγάλο ραντεβού του 19ου Μουντιάλ που θα γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, και όπως είναι λογικό όλοι έχουν ξεχωρίσει στο μυαλό τους παιχνίδια, γκολ και πρόσωπα που τους έχουν σημαδέψει από τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Πέρα όμως από τους πρωταγωνιστές εντός των γηπέδων, οι τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν να παρουσιάσουν και μερικές εντυπωσιακές ιστορίες καυγάδων και "εκρήξεων", οι οποίες κατάφεραν μέσα στο πέρασμα του χρόνου να διατηρούν ακόμα και σήμερα τη λάμψη τους.

Η ιστοσελίδα Goal.com κατέγραψε τις 10 πιο χαρακτηριστικές από αυτές, με τρεις από αυτές μάλιστα να έχουν έντονο ελληνικό χρώμα αφού συμμετέχουν και πρόσωπα που αγωνίζονται ή που έχουν περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα.

Η κόντρα του Όλοφ Μέλμπεργκ με τον συμπατριώτη του Λιούνγκμπεργκ καταλαμβάνει την 9η θέση στις all time classic κόντρες των Μουντιάλ, στην 4η θέση έχουμε την αντιπαράθεση του πρώην τεχνικού του Ολυμπιακού Ζίκο με τον Ρομάριο που τους κράτησε μάλιστα σε ψυχρότητα για 11 χρόνια, ενώ στην 3η θέση έρχεται η σύγκρουση δύο άλλοτε "ερυθρόλευκων" Ζάχοβιτς και Κάτανετς.

10. Nιγηριανοί παίκτες vs Νιγηριανής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (1998): Η Νιγηρία ξεκίνησε εντυπωσιακά στη φάση των ομίλων με αποκορύφωμα τη νίκη της με 3-2 επί της Ισπανίας όμως τα όνειρα για μεγάλη πορεία διαψεύστηκαν οικτρά.

Οι διεθνείς των "σούπερ αετών" τσακώθηκαν με την ομοσπονδία αναφορικά με το ύψος του πριμ που θα έπαιρναν σε περίπτωση που προχωρούσαν και άλλο και έτσι με το μυαλό... αλλού ο διασυρμός με 4-1 από τη Δανία στη φάση των "16" δεν εξέπληξε κανέναν.

9. Όλοφ Μέλμπεργκ vs Φρέντι Λιούγκμπεργκ (2002 & 2006): Ο νυν άσος του Ολυμπιακού τσακώθηκε με το συμπατριώτη του όχι σε ένα αλλά σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα. Η αρχή έγινε το 2002 με τον Μέλμπεργκ να κάνει ένα σκληρό τάκλιν στον Λιούνγκμπεργκ στην προπόνηση με αποτέλεσμα οι δύο παίκτες να βρεθούν στα χέρια και οι φωτογράφοι να αποθανατίζουν τον Σκανδιναβό στόπερ να γραπώνει από το λαιμό τον τότε άσο της Άρσεναλ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Λιούνγκμπεργκ του την είχε... φυλαγμένη καθώς μετά τον αγώνα της Σουηδίας με το Τρινιντάντ & Τομπάγκο τον κατηγόρησε δημόσια ότι προσπαθούσε συνέχεια με βαθιές σέντρες να βρει τους συμπαίκτες του.



8. Γιόχαν Κρόιφ και Ρουντ Γκούλιτ vs Ολλανδίας και Ντιρκ Άντβοκαατ (1994): Ο Γιόχαν Κρόιφ είχε αρνηθεί το 1978 να πάρει μέρος στην τελική φάση του Μουντιάλ της Αργεντινής ως παίκτης και 16 χρόνια αργότερα την... κοπάνησε από το προπονητικό επιτελείο της Εθνικής Ολλανδίας έχοντας διαφωνία με την ομοσπονδία για θέμα χρημάτων.

Δεν ήταν όμως ο μόνος που άφησε πρόωρα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα καθώς λίγο πριν την τελική φάση της διοργάνωσης ο Ρουντ Γκούλιτ αποχώρησε από την ομάδα ύστερα από κόντρα που είχε με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Ντιρκ Άντβοκαατ.

7. Στέφαν Έφενμπεργκ vs Μπέρτι Φογκτς (1994): Ο Στέφαν Έφενμπεργκ ήταν ένας από τους ποιοτικότερους παίκτες που είχε στην αποστολή της η Εθνική Γερμανίας για το Μουντιάλ των ΗΠΑ, όμως ο οξύθυμος και προβληματικός χαρακτήρας του ήταν σημαντική τροχοπέδη στην διάρκεια της καριέρας του.

Σε αυτή τη διοργάνωση ο Έφενμπεργκ τα έβαλε με την γερμανική κερκίδα δείχνοντάς τους το... μεσαίο δάχτυλο μετά από αποδοκιμασίες εναντίον του και ο Μπέρτι Φογκτς δεν δίστασε να τον στείλει σπίτι του.

6. Τζόρτζιο Κινάλια vs Φερούτσιο Βαλκαρέτζι (1974): Ο Κινάλια ήταν ένας από τους πλέον ταλαντούχους Ιταλούς παίκτες ο οποίος όμως έβαλε ένα... καρφί στην διεθνή καριέρα του με την άσχημη αντίδρασή του τη στιγμή της αντικατάστασής του στο ματς με την Αϊτή στο Μουντιάλ του 1974.

Αξίζει να σημειωθεί πως έκανε άσεμνη χειρονομία στον προπονητή του Βαλκαρέτζι (από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες στην ποδοσφαιρική Ιταλία) ενώ ξέσπασε σε αρκετά μπουκάλια κατευθυνόμενος στα αποδυτήρια της "σκουάντρα ατζούρα".

5. Πολ Γκασκόιν vs Γκλεν Χοντλ (1998): Ο Πολ Γκασκόιν δεν πήρε με καθόλου καλό μάτι το γεγονός ότι δεν ήταν μέσα στα πλάνα του Γκλεν Χοντλ για την αποστολή της Αγγλίας ενόψει του Μουντιάλ της Γαλλίας. Ο "Γκάζα" ξέσπασε σε βάζα και άλλα αντικείμενα, ο προπονητής του χάρηκε που δεν επιτέθηκε στον ίδιο, και το τέλος της διοργάνωσης βρήκε τα "λιοντάρια" να αποκλείονται από την Αργεντινή με τον "αγαπημένο" τους τρόπο, τα πέναλτι, και χωρίς τον "πολύ" Γκασκόιν.

4. Ρομάριο vs Ζίκο (1998): Ο Ρομάριο περίμενε να αγωνιστεί κανονικά στο Μουντιάλ του 1998 συνθέτοντας εκ νέου δίδυμο με τον "διόσκουρό" του από το Παγκοσμίο Κύπελλο της Αμερικής, Μπεμπέτο, αλλά ένας ελαφρύς τραυματισμός λίγο πριν την έναρξή του τουρνουά είχε ως αποτέλεσμα να μείνει εκτός αποστολής. Αρχικά ο "κοντούλης" καταφέρθηκε κατά του προπονητή Μάριο Ζαγκάλο αλλά στη συνέχεια ξεσπάθωσε απέναντι στον Ζίκο χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων και "γεννημένο λούζερ" τον πρώην τεχνικό του Ολυμπιακού.

Η κόντρα τους όμως είχε και συνέχεια: γυρνώντας στην πατρίδα του ο Ρομάριο άνοιξε νάιτ κλαμπ στο Ρίο ντε Ζανέιρο όπου έβαψε τις πόρτες στις τουαλέτες με καρικατούρες των δύο "εχθρών" του, με τους Ζαγκάκο και Ζίκο να απαντούν με μηνύσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρομάριο "έθαψε το τσεκούρι του πολέμου" με τον Ζίκο κατά τη διάρκεια πρόσφατου φιλικού που έγινε στο "Μαρακανά" με την συμμετοχή και των δύο.

3. Ζλάτκο Ζάχοβιτς vs Σρέτσκο Κάτανετς (2002): Η Σλοβενία πανηγύρισε το 2002 την συμμετοχή της στο πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας της μετά την ανεξαρτητοποίησή της, όμως το γεγονός αυτό επισκιάστηκε από την άγρια κόντρα του Σρέτσκο Κάτανετς με τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς κατά τη διάρκειά του. Ο προπονητής έκανε το... λάθος να τον αντικαταστήσει στον εναρκτήριο αγώνα με την Ισπανία και ο τρελό-Ζλάτκο φρόντισε να "απαντήσει" λέγοντας: "Είσαι ένας βλάκας προπονητής και ήσουν ένας βλάκας παίκτης. Θα μπορούσα να αγοράσω εσένα, το σπίτι σου και την οικογένειά σου".

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο Ζάχοβιτς επέστρεψε άρον άρον σπίτι του και τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η υπόλοιπη αποστολή, με τη Σλοβενία να αποχαιρετά το Μουντιάλ της Άπω Ανατολής με 3 ήττες σε ισάριθμους αγώνες. Κοινό στοιχείο των δύο ανδρών; Το αποτυχημένο τους πέρασμα από τον Ολυμπιακό, με τον Ζάχοβιτς να έρχεται στους "ερυθρόλευκους" το καλοκαίρι του 1998 και τον Κάτανετς να περνάει από το "μεγάλο λιμάνι" προς το τέλος του 2002.

2. Ρόι Κιν vs Μικ ΜακΚάρθι (2002): Οι Ιρλανδοί φίλαθλοι ετοιμάζονταν να δώσουν ιδιαίτερο χρώμα με την παρουσία τους στα γήπεδα της Ιαπωνίας/Νότιας Κορέας, ωστόσο ο Ρόι Κιν φρόντισε να δημιουργήσει "εμφύλιο" μέσα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

Σε συνέντευξή του πριν την έναρξη της τελικής φάσης συνέκρινε το προπονητικό κέντρο της ομάδας με χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων (!), και όπως ήταν φυσιολογικό μετά από λίγο ο ΜακΚάρθι τσακώθηκε άγρια μαζί του και τον έδιωξε από την ομάδα.

1. Ζαν Φρανσουά Λαριό vs Μισέλ Πλατινί (1982): O Λαριό εκτοπίστηκε από την αποστολή της Εθνικής Γαλλίας πριν το Μουντιάλ 1982 μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι διατηρούσε σχέση με τη σύντροφο του Μισέλ Πλατινί. Μετά από εκείνο το περιστατικό ο Λαριό δεν μπόρεσε να ξανανοίξει ποτέ την πόρτα των "τρικολόρ".

πηγή: sport24


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου