Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Παζλ με εικόνα του κρεματορίου στο Amazon


Το Amazon, το μεγαλύτερο κατάστημα Διαδικτυακών πωλήσεων, απέσυρε παζλ που εικόνιζε τους φούρνους του κρεματόριου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες που προκάλεσε η πώλησή του. Μάλιστα, το παζλ βρισκόταν στην κατηγορία "παιχνίδια" και χαρακτηριζόταν ως "κατάλληλο" για παιδιά "άνω των 8 ετών".

Τα 252 κομμάτια του παζλ σχημάτιζαν τη φωτογραφία δύο φούρνων του ενός από τα δύο κρεματόρια του Νταχάου, στη Βαυαρία, όπου καίγονταν τα σώματα των κρατουμένων κατά τη ναζιστική περίοδο.


Το Amazon το πουλούσε έναντι 24,99 δολαρίων (περίπου 20 ευρώ).

Η πώληση του παζλ είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση πολλών οργανώσεων, όπως της Διεθνούς Επιτροπής του Νταχάου, η οποία εκπροσωπεί επιζώντες πολιτικούς κρατούμενους, Εβραίους και Ρομά από περισσότερες από 40 χώρες. Η επιτροπή είχε ζητήσει περισσότερο σεβασμό για τους νεκρούς.

Την απόσυρση του παιχνιδιού χαιρέτισε η Γκέρντα Χάσελφελντ, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας η οποία στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε καταγγείλει το Amazon, λέγοντας ότι το παζλ είναι προσβλητικό για τα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Η Χάσελφελντ, η οποία εκλέγεται στην περιφέρεια όπου βρίσκεται το Νταχάου, χαρακτήρισε "απαράδεκτο να χλευάζονται τα θύματα της φονικής μηχανής του Γ' Ράιχ και οι έμποροι να κερδίζουν από αυτό περισσότερα χρήματα". Η βουλευτής είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον ιδρυτή του Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Το στρατόπεδο του Νταχάου ιδρύθηκε από το ναζιστικό καθεστώς μετά την πυρπόληση του Ράιχσταγκ το 1933 και ήταν ένα από τα 80 στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης της Γερμανίας.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν εκεί και υπολογίζεται ότι 32.000 - 43.000 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους μέχρι την απελευθέρωσή του από τα αμερικανικά στρατεύματα, τον Απρίλιο του 1945.


πηγή: news.in.gr

2 σχόλια: