Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Δεν δανείζουν τη Γερμανία!



Δεν δανείζουν ούτε την πάμφθηνη Γερμανία πλέον οι αγορές, ενώ η Γαλλία παρακολουθεί έντρομη το κόστος δανεισμού της να ανεβαίνει και ζητεί από την ΕΚΤ να παρέμβει.

"Ελλάδα γίναμε"! Παρ' όλο που η γερμανική κυβέρνηση διέθεσε δεκαετή ομόλογα (bunds) με το χαμηλότερο επιτόκιο όλων των εποχών 2%, η αγορά ανταποκρίθηκε μόνο στο 60% των 6 δισ. ευρώ που ζητούσε. Το μέσο επιτόκιο στο χθεσινό πλειστηριασμό διαμορφώθηκε ακόμη πιο χαμηλά, στο 1,98%, έναντι 2,09% που ήταν στον τελευταίο πλειστηριασμό τον Οκτώβριο.

Η Γερμανική Υπηρεσία Διαχείρισης Χρέους απέδωσε τη χαμηλή ζήτηση στο "εξαιρετικά νευρικό περιβάλλον της αγοράς". Οι εκπρόσωποι της αγοράς, ωστόσο, πήραν πολύ βαριά την ένδειξη ότι ακόμη και η "πειθαρχημένη" Γερμανία δεν βρίσκει πλέον ανταπόκριση για δανεικά.

"Πρόκειται για πλήρη και παντελή καταστροφή", σχολιάζει ο Μαρκ Οστβαλντ της Monument Securities του Λονδίνου. "Αν η Γερμανία δεν μπορεί να πουλήσει ομόλογα, τι θα κάνει η υπόλοιπη Ευρώπη;" αναρωτιέται εύλογα έτερος αναλυτής, ο Μπέντζαμιν Ρέιτζες, αναλυτής στην ΒΜΟ Capital Markets.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κοτχάους, επισήμανε ότι το επιτόκιο ήταν "το χαμηλότερο επιτόκιο για ένα τέτοιου είδους μακροπρόθεσμο ομόλογο" και τόνισε ότι το περιορισμένο ενδιαφέρον δεν δημιουργεί προβλήματα αναχρηματοδότησης για τη Γερμανία: "Δεν υπάρχει τίποτα άλλο να ειπωθεί".

Το άμεσο πρόβλημα το έχει πάντως η Γαλλία, με το επιτόκιο του δεκαετούς της ομολόγου να φτάνει στο 3,67%. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε χθες για το ενδεχόμενο η Γαλλία να χάσει την υψηλή της αξιολόγηση ΑΑΑ, ευθυγραμμιζόμενος με την πρόσφατη ετυμολογία των δύο άλλων οίκων (Moody's, Standard & Poor's).

Ο οίκος Standard & Poor's προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, απειλώντας να υποβαθμίσει ολόκληρη την ευρωζώνη (!). "Η οικονομική δυναμική που έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη κρίση εμπιστοσύνης, κατά την άποψη της Standard & Poor's, έχει ανεβάσει τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης σε μια σειρά από χώρες - μέλη της ευρωζώνης, η οποία πιθανότατα θα αύξανε τις πιέσεις στις αξιολογήσεις της ευρωζώνης", δήλωσε ο επικεφαλής της Standard & Poor's Ντέιβιντ Μπερς, σε ομιλία τους το Δουβλίνο. Ο Μπερς ήταν ο άνθρωπος πίσω από την υποβάθμιση της χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας των ΗΠΑ το καλοκαίρι, η οποία συνέτεινε ως γνωστόν σε περαιτέρω χρηματιστηριακή αναταραχή.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, θορυβημένος από το ενδεχόμενο να πέσει από την πρώτη κατηγορία αξιολογήσεων η χώρα του, ζήτησε από την ΕΚΤ να αναλάβει ρόλο δανειστή "ύστατης στιγμής" για να αποτρέψει τη μετάδοση της κρίσης, ενδεχόμενο που εξακολουθεί να απορρίπτει μετά βδελυγμίας η Γερμανία.

Εκτός από τη Γαλλία, αυξημένο κόστος δανεισμού αντιμετωπίζει και το Βέλγιο, με το επιτόκιο του δεκαετούς βελγικού ομολόγου να φτάνει στο 5,44% χθες. Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα βελγικής εφημερίδας, σύμφωνο με το οποίο το Βέλγιο ζητεί επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το διαχωρισμό της τράπεζας Dexia, η οποία βρέθηκε λίγο καιρό πριν στα πρόθυρα κατάρρευσης.


πηγή: enet.gr

1 σχόλιο: